پیروزی خود را با دشنام وناسزا به امام حسین عليه‌السلام آغاز کرد ، با خروش وفریاد اعتراض عبدالله بن عفیف که مردی نابینا بود (۱) ، رو به رو گردید. پسر زیاد دستور بازداشت او را صادر کرد. افراد قبیله عبدالله او را به منزل رساندند. پسر زیاد گروهی از دژخیمان را جهت دستگیری او فرستاد. عبدالله با شجاعت در برابر یورش آنان مقاومت کرد ، ولی سرانجام دستگیر شد وبه شهادت رسید. (۲)

۳. قیام وشورش در امت اسلامی

قیام بزرگ وحماسه آفرین امام حسین عليه‌السلام سرچشمه نهضت ها وقیام های متعددی در جامعه اسلامی گردید که به عنوان نمونه برخی از آن ها را مورد بحث قرار می دهیم :

الف. قیام توّابین

نخستین عکس العمل مستقیم شهادت امام حسین عليه‌السلام «جنبش توّابین» در شهر «کوفه» بود.

همین که امام حسین عليه‌السلام به شهادت رسید ، وابن زیاد از اردوگاه خود در «نُخیله» به شهر بازگشت ، شیعیانی که فرصت طلایی یاری امام در کارزار عاشورا را از کف داده بودند ، به شدت پشیمان شده خود را ملامت نمودند. آنان تازه متوجه شدند که اشتباه بزرگی مرتکب شده اند ، زیرا حسین عليه‌السلام را دعوت نموده وسپس از یاری او دست نگه داشته اند واو که بنا به دعوت آن ها به عراق آمده بود ، در کنار شهر آنان به شهادت رسیده وآن ها از جا تکان نخورده اند! این گروه احساس کردند که ننگ این گناه از دامن آن ها شسته نخواهد شد مگر آن که انتقام خون حسین را از قاتلان او بگیرند ویا در این راه کشته شوند.

__________________

۱ ـ عبدالله بن عفیف از یاران علی عليه‌السلام بود ویک چشمش را در جنگ جمل وچشم دیگر را در جنگ صفین از دست داده بود.

۲ ـ محمد بن جریر الطبری ، تاریخ الأمم والملوک ، ج ۶ ، ص ۲۶۳ ؛ ابومخنف ، مقتل الحسین ، ص ۲۰۷ ؛ سید ابن طاووس ، اللهوف فی قتلی الطفوف ، ص ۶۹.

۷۵۸۱