فرمانده خائن

امام حسن عليه‌السلام پس از آن که کوفه را به قصد جنگ با معاویه ترک گفت «عبیدالله بن عباس» را با دوازده هزارنفر سپاه ، به عنوان طلایه لشگر ، گسیل داشت و «قیس بن سعد» و «سعید بن قیس» را که هر دو از یاران بزرگ آن حضرت بودند ، به عنوان مشاور وجانشین وی تعیین نمود تا اگر برای یکی از این سه نفر حادثه ای پیش آمد ، به ترتیب ، دیگری جایگزین وی گردد. (۱)

حضرت مجتبی عليه‌السلام خط سیر پیشروی سپاه را تعیین فرمود ودستور داد در هر کجا که به سپاه معاویه رسیدند ، جلو پیشروی آن ها را بگیرند وجریان را به امام عليه‌السلام گزارش دهند تا بی درنگ با سپاه اصلی به آن ها ملحق شود. (۲)

«عُبیدالله» گروه تحت فرماندهی خود را حرکت داد ودر محلی به نام «مَسْکِنْ» با سپاه معاویه رو به رو شد ودر آن جا اردو زد. طولی نکشید به امام عليه‌السلام گزارش رسید که عبیدالله با دریافت یک میلیون درهم از معاویه ، شبانه همراه هشت هزار نفر به وی پیوسته است. (۳)

پیدا ست خیانت این فرمانده ، در آن شرائط بحرانی ، در تضعیف روحیه سپاه وتزلزل موقعیت نظامی امام عليه‌السلام تا چه حد مؤثر بود ، ولی هر چه بود «قیس بن سعد» که مردی شجاع وبا ایمان ونسبت به خاندان امیرمؤمنان بسیار با وفا بود ، طبق دستور امام حسن عليه‌السلام فرماندهی سپاه را به عهده گرفت وطی سخنان مهیجی کوشید روحیه سربازان را تقویت کند. معاویه خواست او را نیز با پول بفریبد ، ولی قیس فریب او را نخورد وهمچنان

__________________

۱ ـ یعقوبی از سعید بن قیس نام نمی برد ولی مورخان دیگر ، به ترتیبی که گفته شد نوشته اند.

۲ ـ ابوالفرج الإصفهانی ، مقاتل الطالبیین ، ص ۴۰.

۳ ـ دو پسر عبیدالله را «بُسر بن اَرطاه» ، یکی از فرماندهان خونخوار معاویه ، کشته بود (ابن ابی الحدید ، شرح نهج البلاغه ، ج ۲ ، ص ۱۴) ؛ از این رو جا داشت که حداقل ، خصومت او با معاویه که قاتل اصلی فرزندانش بود ، او را از این عمل ننگین باز دارد ، اما آن عنصر سست وبی لیاقت با پیوستن به معاویه ، نیروهای امام مجتبی عليه‌السلام را در هم ریخت وخیانت بزرگی مرتکب شد.

۷۵۸۱