خلفای معاصر حضرت

پیشوای نهم در دوران امامت خود با دو خلیفه عباسی یعنی «مأمون» (۱۹۳ ۲۱۸) و «معتصم» (۲۱۸ ۲۲۷) معاصر بوده است وهر دو نفر او را به اجبار از مدینه به بغداد احضار کردند وطبق شیوه سیاسی ای که مأمون در مورد امام رضا به کار برده بود ، او را در پایتخت زیر نظر قرار دادند.

مولودی پر خیر وبرکت

در خانواده امام رضا عليه‌السلام ودر محافل شیعه ، از حضرت جواد عليه‌السلام ، به عنوان مولودی پر خیر وبرکت یاد می شد. چنان که «ابویحیای صنعانی» می گوید : روزی در محضر امام رضا عليه‌السلام بودم ، فرزندش ابوجعفر را که خردسال بود ، آوردند. امام فرمود : «این مولودی است که برای شیعیان ما ، با برکت تر از او زاده نشده است». (۱)

گویا امام ، به مناسبت های مختلف ، از فرزند ارجمند خود با این عنوان یاد می کرده واین موضوع در میان شیعیان ویاران امام رضا عليه‌السلام معروف بوده است ، به گواه این که دوتن از شیعیان به نام «ابن اسباط» و «عبّاد بن اسماعیل» می گویند : در محضر امام رضا عليه‌السلام بودیم که ابوجعفر را آوردند ، عرض کردیم : این همان مولود پر خیر وبرکت است؟ حضرت فرمود : «آری ، این همان مولودی است که در اسلام با برکت تر از او زاده نشده است». (۲)

باز «ابویحیای صنعانی» می گوید : در مکه به حضور امام رضا عليه‌السلام شرفیاب شدم ، دیدم حضرت موز را پوست می کند وبه فرزندش ابوجعفر می دهد. عرض کردم : این همان مولود پر خیر وبرکت است؟ فرمود : «آری ، این مولودی است که در اسلام مانند او ، وبرای شیعیان ما ، با برکت تر از او زاده نشده است». (۳)

__________________

۱ ـ شیخ مفید ، الإرشاد ، ص ۳۱۹ ؛ طبرسی ، إعلام الوری بأعلام الهدی ، ص ۳۴۷ ؛ فتّال نیشابوری ، روضه الواعظین ، ص ۲۶۱ ؛ کلینی ، اصول کافی ، ج ۱ ، ص ۳۲۱ ؛ علی بن عیسی اربلی ، کشف الغمّه ، ج ۳ ، ص ۱۴۳.

۲ ـ مجلسی ، بحارالأنوار ، ج ۵۰ ، ص ۲۰.

۳ ـ کلینی ، فروع کافی ، ج ۶ ، ص ۳۶۱ ؛ قزوینی ، سیدکاظم ، الإمام الجواد من المهد إلی اللحد ، ص ۳۳۷.

۷۵۸۱