ابوموسی را فریب داد واین امر نقشه موذیانه معاویه را بر همگان آشکار ساخت. پس از ماجرای حکمیت ، تعدادی از مسلمانانی که قبلاً با حضرت علی همراه بودند ، برضد ایشان خروج کردند وامام را به خاطر قبول حکمیتی که خود بر وی تحمیل کرده بودند ، مورد انتقاد قرار دادند. نبرد با قاسطین در سال ۳۷ هجری رخ داد.

نبرد با مارقین

مارقین ، همان گروهی بودند که علی عليه‌السلام را وادار به پذیرش حکمیت کردند ، ولی پس از چند روز از کار خود پشیمان شده خواستار نقض عهد از طرف امام شدند ، اما علی عليه‌السلام کسی نبود که پیمان خود را بشکند ونقض عهد نماید ، لذا اینان که همان خوارج می باشند ، در برابر حضرت علی عليه‌السلام دست به صف آرایی زدند ودر نهروان با علی عليه‌السلام به جنگ پرداختند. حضرت علی دراین نبرد پیروز گشت ولی کینه ها در دل ها نهفته ماند. این نبرد درسال ۳۸ ویا به گفته برخی از مورخان در سال ۳۹ هجری رخ داد (۱). (*)

خطوط برجسته سیره حکومتی علی عليه‌السلام

بعد از حکومت اسلامی که پیامبر اسلام صلى‌الله‌عليه‌وآله پس از هجرت ، در مدینه تشکیل داد ، حکومت علی عليه‌السلام هرچند متأسفانه بسیار کوتاه بود ، اما نمونه کامل حکومت اسلامی پس از پیامبر اسلام بود. گرچه امیرمؤمنان عليه‌السلام در این مدت به علت کارشکنی ها وتوطئه های متعدد داخلی نتوانست به همه آرمان های اصلاحی خود دست یابد ، اما بی شک در ارائه الگوی حکومتی بر مبنای تعالیم اسلام ومنطبق با معیارهایی که در این آیین معرفی شده ، توفیق کامل داشت. بیان

__________________

۱ ـ در تنظیم ونگارش این بخش ، علاوه برمنابعی که در پاورقی ها یاد شده است ، از کتاب «فروغ ولایت» به قلم استاد معظم آیت الله جعفر سبحانی ، استفاده شده است.

* ـ برای آگاهی بیش تر در مورد جنگ های سه گانه ای که برای امیرمؤمنان عليه‌السلام پیش آمد ، رجوع شود به کتاب تاریخ اسلام ، جلد دوم ، تألیف مهدی پیشوایی ، قم ، دفتر نشر معارف.

۷۵۸۱