شهادت رسید ودر همان سرزمین به خاک سپرده شد. (۱)

فتنه واقفیه

پس از شهادت امام کاظم عليه‌السلام در بغداد ، که مسئولیت الهی امامت ورهبری جامعه اسلامی به عهده فرزند گرانقدر او «علی بن موسی» عليه‌السلام واگذار گردید ، گروهی بر اثر انگیزه های مادی ، به بهانه این که امام کاظم عليه‌السلام همان «قائم» و «مهدی» آل محمد است ، وغایب شده است ، او را زنده معرفی کرده شهادتش را انکار کردند ودر امامت او جمود و «توقف» ورزیدند وامامت پیشوای هشتم را انکار نمودند. این گروه که به مناسبت توقف در امامت حضرت کاظم «واقفیه» نامیده شدند ، شروع به فعالیت برضد امام هشتم کرده ، به ایجاد شبهه واشکال در میان شیعیان پرداختند.

از آن جا که شهادت پیشوای هفتم در شرایط بسیار خطرناک ودر اوج اختناق وخفقان ، در گوشه زندان ، وپس از سال ها جدایی اجباری از مردم صورت گرفت ، واین در حالی بود که فرزند ارجمند او «رضا» در مدینه به سر می برد ، مجموع این عوامل دست به دست هم داده فرصتی برای این گروه فراهم ساخته بود.

بعضی از سران این گروه که در حیات امام کاظم عليه‌السلام نمایندگان آن حضرت بودند ، از این فرصت استفاده کرده برای آن که اموالی را که به نمایندگی از طرف آن حضرت در اختیار داشتند تصرف کنند ، منکر درگذشت امام کاظم عليه‌السلام وامامت حضرت رضا عليه‌السلام شدند وسمپاشی هایی در این زمینه به عمل آوردند. (۲)

اما امام رضا عليه‌السلام ونیز یاران برجسته امام کاظم که بینش وآگاهی کاملی از عمق مسائل داشتند واز طرف دیگر ، برای رهبری جامعه ، «تداوم امامت» را یک

__________________

۱ ـ کلینی ، همان کتاب ، ص ۴۸۶ شیخ مفید ، همان کتاب ، ص ۳۰۴.

۲ ـ در فصل زندگانی امام کاظم عليه‌السلام ، چند تن از این سران مانند علی بن ابی حمزه وزیاد قندی را معرفی کردیم ومیزان اموالی را که در اختیار آن ها بوده ، ذکر کردیم ، مراجعه شود.

۷۵۸۱