ناتوانی او در برابر دشمن نبود. امام نه تنها در آن شرایط سخت ودشوار اسیری ، ملجأ وپناهگاه اسیران وآرام بخش دل های دردمند آنان بود ، بلکه با دشمن با شجاعت وشهامت برخورد می کرد وسخنرانی ها ومناظرات پر شور آن حضرت در کوفه وشام گواه این معناست. چنان که پس از انتقال اسیران به کوفه ، به دنبال گفتوگوی تندی که در مجلس عُبیدالله بن زیاد بین او وامام صورت گرفت ، عُبیدالله خشمگین شد ودستور قتل حضرت را صادر کرد ، اما امام فرمود : «مرا باکشتن تهدید می کنی؟! آیا نمی دانی که کشته شدن ، برای ما یک امر عادی بوده وشهادت برای ما کرامت وفضیلت است»؟ (۱)

پیام آور قیام کربلا

چنان که اشاره شد ، امام سجاد در فاجعه کربلا حضور داشت وپس از شهادت پدرش حسین بن علی عليهما‌السلام در رأس بازماندگان خاندان حسینی ، ابلاغ پیام قیام وشهادت سرخ آن حضرت را به عهده گرفت وبا سخنرانی ها ومناظرات خود ، به افشای چهره پلید حکومت اموی وبیدار ساختن افکار عمومی پرداخت.

با توجه به تبلیغات بسیار گسترده ودامنه داری که حکومت اموی از زمان معاویه به بعد ، بر ضد خاندان پیامبر (بهویژه در منطقه شام) به عمل آورده بود ، بی شک اگر بازماندگان امام حسین عليه‌السلام به افشاگری وبیدارسازی نمی پرداختند ، دشمنان اسلام ومزدوران قدرت های وقت ، قیام ونهضت بزرگ وجاوید آن حضرت را در طول تاریخ لوث می کردند وچهره آن را وارونه نشان می دادند ، اما تبلیغات گسترده امام سجاد ودیگر بازماندگان حضرت سیدالشهدا عليه‌السلام در دوران اسیری که حماقت وکینه توزی یزید چنین فرصتی را برای آنان پیش آورده بود اجازه چنین تحریف وخیانتی را به دشمنان

__________________

۱ ـ اخطب خوارزمی ، همان کتاب ، ص ۴۳.

۷۵۸۱