حضرت پاسخ داد : عبادت من در برابر عبادت جدم ، همچون عبادت جدم در برابر عبادت پیامبر صلى‌الله‌عليه‌وآله است. (۱)

عبادت های علی عليه‌السلام در سراسر عمر ، وحتّی در جبهه های جنگ چنین بود (۲). امام پس از سقیفه که از صحنه سیاست واشتغال های حکومتی به دور ماند ، با فراغتی که پیش آمده بود ، طبعاً بیش از هر وقت دیگر به نماز ونیایش می پرداخت. گواه این امر ، گفتوگوی خلیفه دوم با عبدالله بن عباس است. ابن عباس می گوید : روزی نزد عمر رفتم ، گفت : ای پسر عباس! ، این مرد ، در عبادت ریایی ، خود را به زحمت افکنده وکثرت عبادت ، او را لاغر ونحیف کرده است.

گفتم : مقصودت کیست؟

گفت : این پسر عمویت (علی)

گفتم : مگر چه هدفی از این ریا دارد؟

گفت : خود را در میان مردم برای خلافت مطرح می کند.

گفتم : چه نیازی به مطرح کردن خود دارد؟ رسول خدا او را مطرح کرد ، اما او را کنار زدند .... (۳)

۲. کار وکوشش برای تأمین هزینه زندگی شخصی ورسیدگی به فقرا

یکی از فعالیت های امام در آن مدت ، کار وکوشش در زمینه کشاورزی ونخل داری ، جهت تأمین هزینه زندگی شخصی ورسیدگی به فقرا واعطای صدقات وایجاد موقوفات بود. امام برای هدف یاد شده ، در اطراف مدینه مزرعه ونخلستان احداث می کرد ، از آن جمله می توان نخلستان «یَنْبُع» (*) را نام برد. هنگام تقسیم غنائم وخراج توسط پیامبر ، زمینی در آن سرزمین ، سهم علی عليه‌السلام شد. او

__________________

۱ ـ ابن ابی الحدید ، همان ، ج ۱ ، ص ۲۷.

۲. همان.

۳ ـ ابن ابی الحدید ، همان ، ج ۱۲ ، ص ۸۰ ، به نقل از امالی ابوجعفر محمد بن حبیب.

* ـ ینبع در هفت منزلی مدینه قرار داشته است (یاقوت حموی ، معجم البلدان ، ج ۵ ، ص ۴۴۹ ۴۵۰) ، فخرالدین طریحی ، مجمع البحرین ، ج ۴ ، ص ۴۰۲) امروز نیز ینبُع به همین نام باقی است ویک شهر ساحلی در کشور عربستان سعودی می باشد.

۷۵۸۱