نوشت : شمشیری که آن را در یک جنگ بر جد تو (عتبه) ودایی تو (ولید) وبرادرت حنظله فرود آوردم ، هم اکنون نزد من است. (۱)

پس از پیروزی سه قهرمان بزرگ اسلام بر دلاوران قریش که اثر خردکننده ای در روحیه فرماندهان سپاه شرک داشت ، جنگ همگانی آغاز شد ومنجرّ به شکست فاحش ارتش شرک گردید ، به طوری که هفتاد نفر اسیر گشتند ...

در این جنگ بیش از نیمی از کشته شدگان با ضرب شمشیر علی عليه‌السلام از پای در آمدند.

مرحوم شیخ مفید ، سی وشش تن از کشته شدگان مشرکین در جنگ بدر را نام می برد ومی نویسد : «راویان شیعه وسنی به اتّفاق نوشته اند که این عده را علی بن ابی طالب عليه‌السلام شخصاً کشته است ، بجز کسانی که در مورد قاتل آنان اختلاف است ویا علی در کشتن آنان با دیگران شرکت داشته است». (۲)

ب. شجاعت بی نظیر در جبهه اُحُد

روحیه قریش بر اثر شکست در جنگ بدر ، سخت افسرده شد وبرای گرفتن انتقام کشته شدگان خود وجبران این شکست بزرگ ، تصمیم گرفتند با نیروی فراوان ومجهز به مدینه حمله کنند.

عوامل اطّلاعاتی پیامبراسلام صلى‌الله‌عليه‌وآله تصمیم قریش را در این زمینه به آن حضرت گزارش کردند. پیامبر برای مقابله با دشمن ، شورای نظامی تشکیل داد. گروهی از مسلمانان نظر دادند که بهتر است ارتش اسلام از مدینه بیرون رود ودر بیرون شهر با دشمن بجنگد.

پیامبر با هزار نفر مدینه را به سوی کوه احد در سمت شمال شهر ترک گفت. در بین راه سیصد نفر از هواداران عبدالله بن اُبَیّ ، منافق مشهور ، به تحریک وی به

__________________

۱ ـ وعندی السیف الذی اعضضته بجدک وخالک واخیک فی مقام واحد. (نهج البلاغه ، صبحی صالح ، نامه ۶۴) امیرمؤمنان عليه‌السلام در نامه ۲۸ نیز این موضوع را یادآوری کرده است.

۲ ـ الإرشاد ، ص ۳۹.

۷۵۸۱