كتاب «آموزش عقائد» شامل مجموعهاى از درسهاى كلامى آیت الله محمد تقی مصباح یزدی است كه در تابستان ۱۳۶۵ به قلم ايشان نگاشته شده.
بخشهای مختلف كتاب حاضر با ترتيبی منطقى تنظيم شده و علاوه بر اين هر بحث تقريباً به طور مستقل و بینياز از ارجاع به مباحث بعدى مطرح گرديده است. همچنين عبارات اين کتاب، ساده و روشناند و در متن از كاربرد اصطلاحات پيچيده و تعابير دشوار پرهيز شده است و اثبات مطالب با استفاده از دليلهاى متقن، به دور ازتوضيحات زايد و ملالآور صورت گرفته است. اين ويژگىها موجب شده كه اين اثر، كتابی شايسته و مناسب تدريس گردد.
از ديگر ويژگىهاى اين كتاب ارزنده آن است كه: نكات مهم بعضى دروس، در درسهاى بعدى تكرار شده و مورد تأكيد قرار گرفته است. همچنين مولف در هر بحث شبهات مطرح شده درباره آن را بررسى و نقد كرده و در پايان هر درس نيز پرسشهايى درباره مطالب مهم آن ارائه گرديده است.
ساختار کتاب
اين كتاب سه جلدى، در سه بخشِ خداشناسى، راهنماشناسى و فرجامشناسى تنظيم شده است.
گزارش محتوا
نگارنده در مقدمه بخش خداشناسى، به تعريف دين، تفكيك اصول دين از فروع آن، لزوم تحقيق درباره اصول دين، جهانبينى به مثابه مقدمهاى براى ايدئولوژى، و راه حل مسائل بنيادين جهانبينى مىپردازد. آنگاه بحث اصلى آغاز مىشود و موضوعات خداشناسى، راه ساده شناخت خدا، اثبات وجود خدا، صفات ذاتيه و فعليه خداوند، و سپس علل انحراف شبهات ناظر به آن بررسى مىشود. ایشان در ادامه به نقد جهانبينى مادى و اثبات توحيد و يگانگى خداوند، بحث جبر و اختيار، قضا و قدر و عدل الهى مىپردازند.
در بخش راهنماشناسى، مباحثى چون: نياز بشر به وحى و نبوت، حل چند شبهه در اينباره، عصمتِ انبيا، دلايل عصمت انبيا، شبهات عصمت، بحث معجزه و حل شبهات ناظر به آن، ويژگىهاى پيامبران، كثرت و تعداد پيامبران و رابطه مردم با آنان، پيامبر اسلام (صلى الله عليه وآله) و اثبات رسالت آن حضرت، اعجاز قرآن، مصونيت قرآن از تحريف، جهانى و جاودانه بودن اسلام، خاتميت، امامت، نياز به وجود امام، نصب امام، عصمت و علم امام، و امامت حضرت مهدى(عليه السلام) و حكومت جهانى آن حضرت و راز غيبت مطرح شده است.
در بخش سوم؛ يعني معادشناسى (فرجامشناسى) مباحث ذيل را بررسي مىكند:
وابستگى مسأله معاد به مسأله روح، تجرد روح، اثبات معاد، معاد در قرآن، پاسخ قرآن به شبهات منكران معاد، وعده الهى درباره قيامت، مشخصات عالم آخرت، از مرگ تا قيامت، تصوير رستاخيز در قرآن، مقايسه دنيا با آخرت، رابطه دنيا با آخرت، قراردادى يا حقيقى بودن رابطه دنيا و آخرت، نقش ايمان و كفر در سعادت و شقاوت، رابطه متقابل ايمان و عمل، حبط و تكفير اعمال، امتيازات مؤمنان، شفاعت و حل شبهات آن.