به همين مناسبت، در اينجا به توضيحى پيرامون مفهوم نبوّت و رسالت و فرق بين «نبى» و «رسول» مى‌پردازيم.

نبوت و رسالت

واژه «رسول» به معناى «پيام آور»، و واژه «نبى» اگر از مادّه «نبأ» باشد به معناى «صاحب خبر مهم» و اگر از مادّه «نبو» باشد به معناى «داراى مقام والا و برجسته» است.

بعضى گمان کرده‌اند که مفهوم نبى، اعم از مفهوم رسول است به اين بيان: نبى يعنى کسى که از طرف خداى متعال به او وحى شده باشد خواه مأمور به ابلاغ به ديگران هم باشد و خواه نباشد، ولى رسول يعنى کسى که مأموريت ابلاغ وحى را هم داشته باشد.

اما اين ادعا، صحيح نيست، زيرا در بعضى از آيات قرآن کريم، صفت «نبى» بعد از صفت «رسول» آمده است(١) در صورتى که طبق بيان مزبور، بايد صفتى که مفهوماً عام باشد (نبى) قبل از صفت خاص (رسول) ذکر شود. افزون بر اين، دليلى بر اختصاص مأموريت ابلاغ وحى، به رسولان نداريم.

در پاره‌اى از روايات آمده است که مقتضاى مقام نبوت اين است که فرشته وحى را در حال خواب ببيند و در حال بيدارى، فقط صداى او را بشنود در حالى که صاحب مقام رسالت، فرشته وحى را در حال بيدارى هم مى‌بيند(٢).

اما اين فرق را هم به حساب مفهوم لفظ نمى‌توان گذاشت. و بهرحال، آنچه را مى‌توان پذيرفت اين است که «نبى» از نظر مصداق (و نه از نظر مفهوم) اعم از رسول است. يعنى همه پيامبران، داراى مقام نبوت بوده‌اند ولى مقام رسالت اختصاص به گروهى از ايشان داشته است و به حسب روايتى که قبلا اشاره شد تعداد رسولان، سيصد و سيزده نفر مى‌باشد. و طبعاً مقام ايشان بالاتر از مقام ساير انبياء خواهد بود، چنانکه خود رسولان هم از نظر مقام و فضيلت، يکسان نبوده اند(٣) و بعضى از ايشان به مقام «امامت» نيز مفتخر گرديده اند(٤).

__________________

١. ر. ک: سوره مريم: آيه ٥١ و آيه ٥٤.

٢. ر. ک: اصول کافى، ج ١، ص ١٧٦.

٣. ر. ک: سوره بقره: آيه ٢٥٣، سوره اسراء: آيه ٥٥.

٤. ر. ک: سوره بقره: آيه ١٢٤، سوره انبياء: آيه ٧٣، سوره سجده: آيه ٢٤.

۵۱۱۳