از اعمال آنها را به آنها بچشاند شايد بازگردند».(١)

حوادث ناگوار و مجازات الهی

در احاديث اسلامی نيز به طور گسترده چنين آمده: بخش زيادی از مصائبی که دامنگير انسانها می شود جنبه مجازات و کيفر گناهان دارد.

در حديثی از امام رضا عليه‌السلام رسيده: كُلَّمَا أَحْدَثَ الْعِبَادُ مِنَ الذُّنُوبِ مَا لَمْ يَكُونُوا يَعْمَلُونَ أَحْدَثَ اللَّهُ لَهُمْ مِنَ الْبَلَاءِ مَا لَمْ يَكُونُوا يَعْرِفُون‏ «هر زمان بندگان گناهان تازه ای که قبلا نمی کردند انجام دهند، خداوند بلاهای تازه و ناشناخته ای بر آنها مسلط می سازد». (٢)

از امام صادق عليه‌السلام نقل شده: إِنَّ الرَّجُلَ لَيُذْنِبُ الذَّنْبَ فَيُحْرَمُ صَلَاةَ اللَّيْلِ وَ إِنَّ عَمَلَ السَّيِّئِ أَسْرَعُ فِي صَاحِبِهِ مِنَ السِّكِّينِ فِي اللَّحْم«گاه انسان گناهی می کند و از نماز شب محروم می گردد تاثير شوم عمل شر در صاحبش از کارد در گوشت سريعتر است». (٣)

علی عليه‌السلام می فرمايند: به خدا قسم رفاه و خوشی از ملتی زائل نمی گردد مگر به واسطه کردار زشتی که انجام دادند زيرا خداوند به بندگان ستم نمی کند. (٤)

در جای ديگر اميرالمومنين عليه‌السلام می فرمايند: از گناهان اجتناب کنيد که تمام بلاها و کمبود روزی به واسطه گناه است حتی خراش بدن و زمين خوردن و مصيبت ديدن، خداوند عزوجل می فرمايد: هر مصيبتی که به شما می رسد نتيجه و اعمال خود شماست.(٥)

__________________

(١) سوره روم، آيه ٤١.

(٢) بحار الانوار، جلد ٧٠، صفحه ٣٥٤.

(٣) همان منبع، صفحه ٣٥٨.

(٤) نهج البلاغه، خطبه ١٧٨.

(٥) سوره نساء آيه ٧٩ ـ بحار الانوار، جلد ٨٣، صفحه ٣٥٠ (برای توضيح بيشتر به تفسير برهان، جلد ٤، صفحه ١٢٧ و نور الثقلين ذيل آيه ٧٨ و بحار الانوار، جلد ٧٨، صفحه ٥٢ مراجعه شود).

۲۳۷۱