اين فطرت معنوی در وجود هر انسانی هست فقط گاهی حجابهای ظلمانی مانع بروز آن می شود و بعثت انبياء و آمدن امامان معصوم برای رفع اين حجابها و رشد اين فطرت الهی بوده است و گرنه هر انسانی با فطرت پاک توحيدی به دنيا می آيد. فَأَقِمْ وَجْهَكَ لِلدِّينِ حَنِيفًا فِطْرَتَ اللَّـهِ الَّتِي فَطَرَ النَّاسَ عَلَيْهَا لَا تَبْدِيلَ لِخَلْقِ اللَّـهِ ذَٰلِكَ الدِّينُ الْقَيِّمُ وَلَـٰكِنَّ أَكْثَرَ النَّاسِ لَا يَعْلَمُونَ (١) «ملتزم و پذيرا باش دين حقی که خداوند آفرينش انسانها را بر اساس آن قرار داده است که هيچ تبديل و دگرگونی در آفرينش خداوند نيست اين است دين و آيين محکم ولی اکثر مردم نمی دانند».

فطرت در روايات

قال رسول الله صلى‌الله‌عليه‌وآله‌وسلم: كُلُّ مَوْلُودٍ يُولَدُ عَلَى الْفِطْرَةِ حَتَّى يَكُونَ أَبَوَاهُ يُهَوِّدَانِهِ وَ يُنَصِّرَانِه (٢) رسول خدا صلى‌الله‌عليه‌وآله‌وسلم فرمود هر نوزادی بر فطرت (توحيد و اسلام) متولد می شود و اين فطرت همچنان هست تا پدر و مادر او را به آيين يهود يا نصرانيت بار آورند.

عَنْ زُرَارَةَ قَال‏: سَأَلْتُ أَبَا عَبْدِ اللَّه‏ عليه‌السلام عَنْ قَوْلِ اللَّهِ عَزَّ وَ جَل‏ : فِطْرَتَ اللَّهِ الَّتِي فَطَرَ النَّاسَ عَلَيْها ، قَالَ فَطَرَهُمْ جَمِيعاً عَلَى التَّوْحِيد.(٣) زراره می گويد از امام صادق عليه‌السلام از تفسير قول خدای عزوجل (فِطْرَتَ اللَّهِ...) پرسيدم، حضرت فرمودند: خداوند همه را بر فطرت خداشناسی آفريد.

از امام صادق عليه‌السلام سوال شد مقصود از فطرت در آيه مذکور چيست؟ حضرت فرمودند: مقصود اسلام است که وقتی خداوند پيمان بر توحيد

__________________

(١) سوره روم، آيه ٣٠.

(٢) بحار الانوار، جلد ٣، صفحه ٢٨١.

(٣) همان منبع، صفحه ٢٧٨.

۲۳۷۱