واجبات نماز میت:
در نماز میت واجباتی وجود دارد که در ذیل بیان میشود.
۱) قیام مع القدرة: یعنی نماز میت را در فرض وجود قدرت باید ایستاده خواند و خواندن نماز بصورت نشسته یا خوابیده کافی نیست. البته این شرط برای صورتی است که نماز گزار قدرت بر ایستادن داشته باشد والّا کسی که از قیام عاجز است به قدر توانش مانند دیگر نمازها، نماز میت را میخواند. مثلا اگر تنها در صورتی میتواند نماز را ایستاده بخواند که به جایی تکیه کند، در این صورت باید بایستد و دستش را به دیوار بگیرد. اگر ایستاده نمیتواند نماز را بخواند، نشسته نماز را بخواند و اگر نشسته نمیتواند، بصورت خوابیده به پهلوی راست، نماز را بخواند و اگر نمیتواند به پهلوی چپ نماز را بخواند و اگر نمیتواند به پشت نماز را بخواند. به عبارت دیگر، همان ترتیبی که در نمازهای یومیه دارد، در این جا نیز رعایت کند.
نکته: نماز بر میت، واجب کفایی است. اگر کسی که عاجز از قیام است، بصورت نشسته بر میت نماز خواند. سوالی که در اینجا قابل طرح است آن است که حال که این شخص بصورت نشسته بر میت نماز خواند، بر دیگران واجب نیست که نماز را بصورت ایستاده بر این میت بخوانند؟ به عبارت دیگر، آیا نماز نشسته مکفی است و وجوب را از دیگران زائل میکند یا وجوب کفایی به قوت خود باقی است و بر دیگران واجب است که نماز میت را اقامه کنند؟
مرحوم شهید میفرماید: در این مسئله دو وجه وجود دارد. یعنی برای هر دو طرف میتوان دلیل اقامه کرد.
وجه کفایت (همان نماز نشسته کافی است): بر نماز نشسته، نماز صدق میکند و بصورت صحیح نیز این نماز خوانده شده است. لذا دیگر وجهی ندارد که لازم باشد شخص دیگر نماز را اقامه کند.
وجه عدم کفایت (نماز نشسته کافی نیست و باید شخص دیگر بصورت ایستاده بر میت نماز بخواند): نماز عاجز با فرض وجود فرد قادر، ناقص محسوب میشود هرچند که نماز صحیحی تلقی میشود اما چون نماز نشسته، ناقص قلمداد میشود از دیگران اقامه نماز میت ساقط نمیشود.
به این جهت که دو وجه در این مسئله وجود دارد، باعث شده است که مرحوم مصنف در کتاب الذکری توقف کند. هرگاه میگویند فقیهی در مسئلهای توقف کرده است مقصود آن است که نتوانسته بصورت محکم به یک طرف حکم کند.
۲) رو به قبله بودن مصلی: واجب است که مصلی رو به قبله نماز بخواند.
۳) شیوه قرار دادن میت در هنگام اقامه نماز میت: سر میت طرف راست نماز گزار باشد و میت را به پشت خوابانده باشند. طبیعتا هنگامی که میت را اینگونه قرار دهند، دست چپ میت طرف نماز گزار قرار میگیرد. البته اگر نماز گزار مأموم باشد؛ (یعنی نماز میت به جماعت خوانده میشود) این شرط در مورد او اجرا نمیشود. یعنی لازم نیست که میت را جلوی نماز گزار به پشت بخوابانند و سر او طرف راست نماز گزار باشد. ممکن است در اثر جماعت زیاد سر میت طرف راست مأمومین قرار نگرفته باشد. بنابر این اگر نماز میت بصورت جماعت خوانده میشود همین که میت در مقابل امام جماعت باشد، کافی است. البته به شرط این که مأموم، امام را ببیند؛ مگر آن که حائل از دیدن مأموم، نماز گزاران دیگران باشد. به عبارت دیگر اگر نماز گزاران دیگر باعث شوند که مأموم، امام را نبیند، اشکالی ندارد. لذا اگر مأموم جمعیت نماز گزار را میبیند اما امام را نمیبیند که اگر این صفها نبود، امام را میدید، در این صورت اشکالی ندارد اما اگر حائل دیگری نیست، مأموم باید به گونه بایستد که امام جماعت را ببیند. اگر این سخن پذیرفته شود، برخی از نماز میتهایی که بصورت جماعت برگزار میشود با مشکل روبرو میشود. مثل برخی از نمازهایی که بر مراجع اقامه میشود. در این نمازها داخل حرم حضرت معصومه عليهاالسلام نماز اقامه میشود و در بیرون حرم مردم ایستادهاند و نماز را میخوانند. در این صورت اگر هیچ کسی هم نباشد، مأموم نمیتواند از بیرون حرم، امامی که داخل حرم ایستاده است را ببیند.
۴) دور نبودن مصلی از میت: لازم است که مصلی از میت به مقدار معتد به، دور نباشد. یعنی عرف نگوید که مصلی از میت خیلی دور است. البته طبق فتوای بسیاری از فقها اگر جماعتی باشد که صفهای متصل دارد، اگر دور هم باشد، اشکالی ندارد. اما اگر جماعت نیست و نماز گزار دور ایستاده باشد اگر عرفا به مقدار معتد به دور باشد، نماز با مشکل مواجه میشود.
سوال: آیا ستر عورت مصلی یا طهارت بدن و لباس او از خبث در نماز میت شرط است؟ میدانیم که وضو داشتن و انجام غسل در نماز میت به دلیل وجود دلیل خاص، لازم نیست و فرد میتواند بدون داشتن وضو یا در حال جنابت یا حیض بر میت نماز بخواند. اما جدای از وضو و غسل، آیا ستر عورت مصلی و طهارت بدن و لباس او از نجاست شرط است یا خیر؟
پاسخ: دو وجه وجود دارد. ممکن است که بگوییم شرط است و ممکن است که بگوییم شرط نیست.
وجه شرط بودن: به این دلیل که در هر نمازی ستر عورت و طهارت از خبث، شرط است. نماز میت نیز نماز است و لذا در آن نیز ستر عورت و طهارت از خبث شرط است.
وجه عدم شرط بودن: هرچند که در نماز ستر عورت و طهارت از خبث شرط است اما نماز میت حقیقتا نماز نیست و به همین دلیل نیازی به وضو ندارد و زن حائض میتواند نماز میت بخواند. در حقیقت هرچند که به نماز میت، اسم نماز اطلاق میشود اما در واقع، دعا میباشد؛ لذا رکوع و سجده که از ارکان نماز است را ندارد. بنابر این، اگر در نماز میت نیاز به ستر عورت و طهارت از خبث لازم باشد، نیاز به روایت داریم و چون در این مورد روایتی وجود ندارد، نمیتوان گفت که این موارد در نماز میت شرط باشد.
۵) نیت: نماز میت مانند هر عمل عبادی دیگر نیاز به نیت دارد. نماز میت عبادت محسوب میشود و انجام عمل عبادی بدون نیت، ممکن نیست.
نیت باید مشتمل بر چند چیز باشد:
الف) قصد فعل: یعنی کسی که میخواهد نماز میت بخواند باید قصد خواندن نماز میت داشته باشد. چه یک میت و چه میتها متعدد باشد. هرچند که مصلی آن میت را نشناسد، باید قصد فعل داشته باشد. حتی اگر مذکر و مؤنث بودن میت را هم نمیداند باز میتواند نماز بخواند.
سوال: اگر مذکر و مؤنث بودن میت را نداند، اذکار نماز را چگونه بیان کند؟ چون در اذکار نماز، اگر میت مؤنث باشد ضمیرها بصورت مؤنث بیان میشود و اگر مذکر باشد، ضمیرها بصورت مذکر بیان میشود.
پاسخ: مرحوم شهید میفرماید: مصلی در این صورت مخیر است که ضمیرها را بصورت مذکر یا مؤنث بیان کند. اگر ضمیرها را بصورت مذکر بیان نمود به اعتبار میت است. چون میت را به زن هم میگویند و اگر ضمیرها را بصورت مؤنث بیان کرد، به اعتبار جنازه است. چون جنازه هم به مرد و هم به زن گفته میشود.
ب) قصد قربت: یعنی برای رضای خدا این کار را انجام دهد.
البته در این که آیا قصد الوجه لازم است یا لازم نیست، دو نظر را مصنف در کتاب الذکری بیان نموده است. منظور از قصد الوجه آن است که این نماز، نماز واجب است یا نماز مستحب است.
آیا نماز میت مستحب نیز وجود دارد؟ ممکن است که گفته شود اگر نماز میت برای دفعه اول خوانده شد، برای دفعه دوم مستحب است. یا گفته شود که برای بچه زیر شش سال، نماز میت واجب میشود. بنابر این بصورت اجمالی نماز میت مستحب نیز وجود دارد. پس مصلی باید مشخص کند، نمازی که میخواند آیا واجب است یا مستحب میباشد.
ج) نیت باید مقارن با تکبیر اول باشد: زمانی که میخواهد تکبیر اول نماز میت را بیان کند باید نیت، قصد قربت و قصد فعل داشته باشد. ایشان میفرماید: استدامه حکمی این نیت تا آخر نماز لازم است. استدامه یعنی نیت را تا آخر نماز داشته باشد. واضح است که لحظه به لحظه نیت در ذهن باقی نمیماند و ممکن است که لحظاتی از نیت غافل شود و کسی که از نماز غافل میشود نمازش باطل نیست. لذا میفرماید استدامه حکمی نه استدامه واقعی. استدامه حکمی به این معنا است که قصد منافی نکند. به عبارت دیگر، تا پایان نماز، قصد خروج از نماز میت را نداشته باشد. اگر وسط نماز مثلا کاری پیش آمد و مصلی قصد کرد که دیگر نماز را ادامه ندهد، در این صورت قصد منافی محقق شده است اما اگر این قصد را نداشت اما استدامه واقعی هم نداشت. در این صورت اشکالی وجود ندارد و لازم نیست که لحظه به لحظه نیت را تجدید کند.
۶ الی ۱۰) پنج تکبیر: نماز میت دارای پنج تکبیر است که پس از چهار تکبیر نخست باید اذکاری بیان شود.