نصاب در غلات چه مقدار است؟
مرحوم شهید اول پیش از آن که بیان فرماید نصاب در غلات شرط است، یعنی قبل از این که اصل شرطیت نصاب را بیان فرماید، نصاب غلات را بیان فرموده است.
شهید ثانی میفرماید: این نوعی مجازگویی است. در حقیقت مرحوم شهید اول، اکتفا کرده است به ذکر مقدار نصاب و دیگر شرطیت اصل نصاب را بیان نفرموده است و این مجاز است. به این بیان مجاز است که لازمه بیان مقدار نصاب این است که اصل نصاب هم شرط است.
مقدار نصاب در غلات:
نصاب غلات، ۲۷۰۰ رطل عراقی است که مجموع ۲۷۰۰ رطل عراقی برابر است با ۵ وسق. هر وسق برابر است با ۵۴۰ رطل عراقی و هر وسق که ۵۴۰ رطل عراقی است برابر با ۶۰ صاع است. هنگامی که هر وسق برابر با ۶۰ صاع است، به این معنا است که هر صاع مساوی با ۹ رطل عراقی است. مجموع ۲۷۰۰ رطل عراقی، برابر است با ۳۰۰ صاع. برخی ازفقها فرمودهاند که مجموع ۳۰۰ صاع، حدود ۲۸۸ مَن تبریز است. که تقریبا ۸۴۷ کیلوگرم است.
اگر محصول کسی به این مقدار برسد، زکات باید پرداخت کند.
در انعام ثلاثه (شاة و ابل و بقر) و در نقدین، نصابهای مختلفی بیان شد و بین نصابهای مختلف، عفو بود. مثلا در شتر، پنج شتر اول نصاب بود و ده تا شتر هم نصاب بود اما بین پنج و ده، عفو بود. لذا اگر کسی ۷ شتر داشت، فقط برای پنج شتر باید زکات میداد و برای ۲ شتر دیگر، لازم نبود که زکات پرداخت کند. اما در غلات تنها یک نصاب وجود دارد که عبارت است از ۲۷۰۰ رطل عراقی. اگر محصول کسی به این مقدار برسد، زکات بر او واجب میشود. ما زاد بر این مقدار هرچقدر بود باید زکاتش را پرداخت کند. یعنی بالاتر از این مقدار هرچقدر بود (هرچند که یک گرم باشد) باید زکاتش را پرداخت کند.
چه مقدار باید به عنوان زکات پرداخت کند؟
مرحوم شهید میفرماید: هنگامی که غلات به نصاب رسیدند، موارد مختلفی دارد. در مواردی باید $\frac{۱}{۱۰} $ زکات بدهد. در مواردی باید $\frac{۱}{۲۰} $ به عنوان زکات پرداخت کند.
مورد زکات به اندازه $\frac{۱}{۱۰} $: در جایی که زراعت یا درخت، سیحا یا بعلا یا عذیا، آبیاری شده باشد.
سیحا یعنی با آب جاری علی وجه الارض، آبیاری شده باشد. تفاوتی ندارد که چه قبل از زراعت، آب جاری علی وجه الارض، زمین را سیراب کرده باشد و بعد زراعت را انجام دهیم. مثلا در رود نیل گفتهاند که قبل از فصل زراعت، آب رودخانه نیل طغیان میکند و زمینها را سیراب میکند و بعد مردم زراعت میکنند. چه بعد از زراعت آب جاری شود و زمین را سیراب کند. تفاوتی ندارد.
بعلا یعنی گیاه با ریشههایش که نزدیک آب است، سیراب شود. یعنی درخت، درختی نیست که نیاز به آبیاری داشته باشد. یا زراعت نیاز به آبیاری ندارد. بلکه نزدیک آب هستند و خودشان با ریشههایشان، آب را استفاده میکنند و نیاز به آبیاری ندارند.
عذیا یعنی با آب باران آبیاری شده است. اگر با آب باران بصورت خودجوش آبیاری شود، عذیا میشود.
بنابر این، در این موارد باید $\frac{۱}{۱۰} $ زکات پرداخت کند.
ملاک این است که هرجایی که آبیاری زمین، زحمت چندانی برای کشاورز نداشته باشد. مثلا آب باران، خودش زمین را آبیاری میکند یا ریشه درخت، خودش آب را از زمین میگیرد یا آب جاری علی وجه الارض، زمین را آبیاری میکند. چون در این موارد، زحمت کشاورز کم است، خداوند متعال، زکات بیشتری را در نظر گرفته است.
مورد زکات به اندازه $\frac{۱}{۲۰} $: در جایی که بصورت دستی آبیاری شود، باید $\frac{۱}{۲۰} $ زکات داده شود. هنگامی که زمین بصورت دستی آبیاری شود، طبیعتا زحمت بیشتری برای کشاورز وجود دارد. چه با دلو، چه با کمک شتر آبکش، چه با چرخ چاه، چه با موتور برق یا هر چیز دیگری، زمین را آبیاری کند. در این صورت اگر $\frac{۱}{۲۰} $ زکات دهد، کفایت میکند.