اگر کسی مشغول نماز بود و جماعتی برپا شد. در این صورت، مصلی باید چه کار کند؟ مثلا شخصی در مسجد مشغول نماز نافله بود. در این حین، امام جماعت حاضر میشود و نماز جماعت را برپا میکند. در این زمان که مصلی مشغول نافله است و امام جماعت، نماز جماعت را شروع کرده است، باید چه کار کند.
یا مثلا امام جماعت دیر در مسجد حاضر شده است و مصلی، مشغول نماز ظهر میشود. در اثناء نماز ظهر، امام جماعت حاضر میشود و مشغول نماز جماعت ظهر میشود. در این صورت، مصلی باید چه کار کند؟
مرحوم شهید میفرماید: یکی از احکام نماز جماعت، آن است که اگر مصلی در حال اقامه نافله باشد، در این صورت در زمان تکبیرة الاحرام امام جماعت، میتواند نماز نافله را قطع کند تا به نماز جماعت برسد. یعنی همین که امام جماعت خواست تکبیرة الاحرام را بگوید، مصلی میتواند نماز نافله خودش را قطع کند و به نماز جماعت بپیوندد و نماز جماعت را اقامه کند.
در برخی از اخبار بیان شده است که نماز نافله را قطع کند متی اقیمت الجماعة. مرحوم شهید فرمود در زمان تکبیرة الاحرام گفتن. اما در برخی از اخبار، متی اقیمت الجماعة، بیان شده است. متی اقیمت الجماعة را چنین معنا کردهاند: هنگامی که امام جماعت در هنگام بیان اقامه به فراز قد قامت الصلاة میرسد. به عبارت دیگر، هنگامی که همگان آماده نماز جماعت شدند، میتواند نماز نافله را قطع کند و به نماز جماعت بپیوندد. یعنی لازم نیست که تا تکبیرة الاحرام امام جماعت، نماز نافله خودش را ادامه دهد.
البته در صورتی که هنوز هنگام تکبیرة الاحرام امام جماعت، نماز نافله را تمام نکرده باشد. طبیعتا هنگامی که نماز نافله را تمام کند، قطع نافله معنا ندارد. بنابر این، این احکام مربوط به صورتی میشود که نماز تا آن هنگام، به پایان نرسیده باشد.
در صورتی که شخص مشغول فریضه باشد. مثلا شخص مشغول نماز ظهر شد و امام جماعت حاضر شد و نماز جماعت ظهر را اقامه کرد. آیا در این صورت هم میتواند نماز را قطع کند؟
مرحوم شهید میفرماید: برخی قائل هستند که میتواند نماز واجب را قطع کند تا به نماز جماعت برسد. البته در صورتی که خاف الفوت باشد. یعنی در صورتی میتواند نماز واجب را قطع کند که بترسد از این که نماز جماعت را از دست بدهد.
مرحوم شهید، لو خاف الفوت را چنین معنا میکند: مراد از خاف الفوت ای فوت الجماعة فی مجموع الصلاة.
فوت جماعت در مجموع صلاة را چنین معنا کردهاند: فوت جماعت در مجموع یعنی فوت جماعت کامل. به عبارت دیگر، اگر میترسد که جماعت کامل را از دست بدهد، میتواند نماز را قطع کند؛ حتی یک رکعت را. لذا اگر برخی از آن نماز هم فوت میشود، ولو یک رکعت، قطع فریضه مجاز است. لذا باید دید که به رکوع رکعت اول میرسد یا خیر. اگر میتواند نماز واجب خودش را تمام کند و به رکعت اول برسد، باید نماز خودش را تمام کند. اما اگر به رکوع رکعت اول نماز جماعت نمیرسد، نماز را قطع کند و به رکعت اول نماز جماعت برسد که تمام نماز جماعت را درک کند.
مرحوم شهید ثانی میفرماید: این نظر قوی است. مختار مرحوم مصنف در کتب دیگرش این نظر است. اگرچه مرحوم شهید اول در کتاب البیان، فرموده است: فریضه هم مانند نافله است. ظاهر این فرمایش چنین است: همچنان که در نافله میتوان در هنگام تکبیرة الاحرام، نماز را قطع کند در نماز واجب هم میتواند نماز را در هنگام تکبیرة الاحرام، قطع کند و لازم نیست که به اصل رکوع امام جماعت برسد.
سپس میفرماید: اگر نیت نماز را به نماز مستحب برگرداند. یعنی همینجور که نماز چهار رکعتی ظهر را اقامه میکند، بگوید این را به قضای نماز شب برمی گردانم. یعنی نیت را به نماز مستحب برگرداند و نماز را دو رکعتی تمام کند و به جماعت برسد، بهتر است.
به عبارت دیگر، بهتر آن است که مصلی، نیت نماز واجب را به نماز مستحبی برگرداند و در رکعت دوم، آن نماز را به پایان برساند. در این صورت، جمع میشود بین فضیلت جماعت و عدم ابطال نماز. یعنی نماز واجبی که شروع کرده بود، باطل نمیکند، بلکه نیتش را به نماز مستحب برگردانده و دو رکعتی تمام کرده است.
البته این در صورتی است که خوف رکعتی از جماعت را ندارد و الا بعد از رجوع به ندب میتواند نماز را قطع کند. یعنی نیت نماز مستحب کند و نماز را قطع کند و خودش را به نماز جماعت برساند.
اگر از رکعت دوم تجاوز کرده باشد، تکلیف چیست؟ تا پیش از رکعت دوم میتواند نیت را به نماز مستحب برگرداند اما اگر وارد رکعت سوم و چهارم شده باشد، برگرداندن نیت به نماز مستحب معنا ندارد. زیرا نماز مستحب چهار رکعتی وجود ندارد.
مرحوم شهید میفرماید: اگر از رکعت دوم تجاوز کرده باشد، عدول به مستحب اختصاص دارد به صورتی که مصلی به رکوع رکعت سوم نرسیده باشد. والا اگر به رکوع رکعت سوم رسیده باشد، عدول به مستحب، معنا ندارد.
در هر صورت مرحوم شهید میفرماید: اگر از رکعت دوم تجاوز کرده باشد، دو وجه وجود دارد. اما به نظر ایشان، قطع نماز برای رسیدن به نماز جماعت، قوت دارد. مگر آن که امام جماعت، امام اصل باشد. منظور از امام اصل، امام معصوم است. اگر امام جماعت، امام معصوم باشد، در این صورت نماز فریضه را استحبابا قطع کند در تمام صور و فروض بیان شده. چه خوف فوت داشته باشد و چه خوف فوت نداشته باشد. در هر صورت مستحب است که نماز را قطع کند و خودش را به نماز جماعت امام معصوم، برساند.
البته در اصل بحث قطع، قطع کردن، استحبابی است. چه در قطع نماز نافله و چه در نماز واجب. یعنی در هیچ یک از نمازها، قطع نماز واجب نیست. چون اصل نماز جماعت خواندن، استحباب دارد و واجب نیست.