در جلسه گذشته این بحث مطرح شد که اگر مأموم دیرتر به نماز جماعت برسد، صرف این که خودش را به رکوع امام جماعت برساند، کفایت میکند و آن رکعت را درک کرده است.
در جلسه امروز این مطلب بیان میشود که اگر مأموم به رکوع امام جماعت نرسید، اگر میخواهد فضیلت جماعت را درک کند، راههای مختلفی وجود دارد. (مثلا شخص داخل مسجد شده است و امام جماعت رکوع را انجام داده است و در حال رفتن به سجده است.)
صورت نخست: مأموم نیت کند و تکبیرة الاحرام بگوید و به همراه امام جماعت، سجده کند. یعنی از امام جماعت، متابعت کند. چه این که اصلا مأموم رکوع را انجام نداده است و چه بسا به گمان این که به رکوع امام جماعت میرسد، به سمت رکوع رفت و رکوع را انجام داد ولی به رکوع امام جماعت نرسید. در این صورت هرچند که رکوع را انجام داد امام بخاطر این که به رکوع امام جماعت نرسید، یک رکعت برای او محاسبه نمیشود.
در هر دو صورت (چه رکوع را انجام داده است و چه رکوع را انجام نداده است.) سجدهها را با امام جماعت انجام دهد. پس از این که سجدهها را انجام داد، هنگامی که امام جماعت برای رکعت بعدی قیام کرد، مأموم باید از ابتدا شروع کند. یعنی نیت کند و تکبیرة الاحرام بیان کند و نماز را شروع کند. البته اگر امام جماعت، رکعت بعدی دارد، نیت جماعت میکند و تکبیرة الاحرام میگوید. اما اگر امام جماعت، رکعت بعدی نداشت و رکعت آخر امام بود، مأموم نیت نماز فرادا میکند. نکته مهم آن است که باید در رکعت بعدی، نیت کند و تکبیرة الاحرام را بیان کند. علتش این است که مأموم، در رکعت قبلی رکن را انجام داده است. به عبارت دیگر، با این که رکعت برای او محاسبه نمیشود اما سجدهها را انجام داده است. چون سجدهها را انجام داده است و دو سجده رکن محسوب میشود و برای او رکعت حساب نمیشود اگر بخواهد نیت و تکبیرة الاحرام را از ابتدا بیان نکند، در واقع در نماز دو سجده اضافه انجام داده است. لذا باید استیناف کند. یعنی هنگامی که از سجدهها قیام میکند، نیت و تکبیرة الاحرام را از ابتدا بیان کند.
صورت بعدی آن است که مأموم به سجدههای امام نرسد. مثلا وارد مسجد شد و متوجه شد که امام جماعت در سجده دوم است و به سجدههای امام جماعت نرسید. در این صورت نیت میکند و تکبیرة الاحرام را بیان میکند و همراه امام جماعت مینشیند. مثلا اگر امام جماعت در حال قرائت تشهد است، او نیز مینشیند و تشهد را همراه امام جماعت، مستحبا قرائت میکند. سپس نماز خودش را کامل میکند. اگر امام جماعت برای رکعت سوم قیام کرد، مأموم، ادامه نماز را با امام جماعت انجام میدهد و اگر امام جماعت در رکعت آخر بود و نمازش به اتمام رسید، مأموم، بصورت فرادا نماز را اقامه میکند. نکتهای که در این صورت وجود دارد آن است که چون سجدهها را همراه امام جماعت انجام نداده است (صرفا نشسته است و تشهد را همراه امام جماعت قرائت کرده است.)، استیناف لازم نیست. یعنی لازم نیست که پس از آن که برای رکعت بعدی قیام کرد، نیت و تکبیرة الاحرام را از ابتدا بیان کند، بلکه همان نیت و تکبیرة الاحرامی که قبلا بیان کرده بود، کافی است. چون مأموم، رکنی اضافه نکرده است.
در دو مورد مذکور (چه امام جماعت را در سجدهها درک کرده باشد و چه بعد از سجدهها درک کرده باشد)، اجمالا فضیلت جماعت را درک کرده است. چون در روایات به این جماعت امر شده است و امر اینچنینی معنایی ندارد مگر برای درک فضیلت نماز جماعت. البته این بدان معنا نیست که فضیلت نماز را به اندازه کسی که از ابتدای جماعت حاضر بوده، درک میکند. اما اجمالا فضیلت جماعت را درک میکند.
صورت سوم: در دو صورت مذکور، نیت و تکبیرة الاحرام را بیان کند اما به همراه امام جماعت به سجده نرود یا به همراه امام جماعت، نشیند، بلکه بصورت ایستاده منتظر بماند تا این که امام جماعت از نماز فارغ شود یا برای رکعت بعدی قیام کند.
صورت چهارم: همراه امام جماعت بنشیند اما در سجده با امام جماعت، متابعت نکند. در فرضی که امام جماعت به سجده میرود، مأموم، نیت کند و تکبیرة الاحرام را بیان کند و بنشیند و به همراه امام سجدهها را انجام ندهد.
مرحوم شهید میفرماید: در دو صورت آخر (که مأموم ایستاده منتظر بماند یا فقط بنشیند و سجدهها را به همراه امام جماعت انجام ندهد)، برای ادامه نماز، نیت و تکبیرة الاحرام، استیناف نمیشود. یعنی لازم نیست که دوباره نیت و تکبیرة الاحرام را بیان کند.
بنابر این اگر بخواهیم برای استیناف نیت و تکبیرة الاحرام یا عدم استیناف، ضابطهای بیان کنیم؛ چنین است: مأموم با امام جماعت، در حالات مختلف نماز، همراه میشود. اگر رکنی مانند سجدتین را همراه امام جماعت انجام دهد، باید بعد از قیام، نیت و تکبیرة الاحرام را استیناف کند. اما اگر همراه امام جماعت، رکنی را انجام ندهد نیاز به استیناف ندارد.
البته بحث دیگری وجود دارد مبنی بر این که اگر مأموم در سجده واحده با امام جماعت، همراهی کرد؛ آیا نیاز به استیناف نیت و تکبیرة الاحرام دارد یا خیر؟
مرحوم شهید میفرماید: در این صورت دو وجه وجود دارد. از طرفی بخاطر این که یک سجده رکن نیست، میتوان گفت که نیاز به استیناف ندارد و از طرف دیگر چون سجده واحده را عمدا به نماز اضافه کرده است، میتوان گفت که نیاز به استیناف دارد.
اما مرحوم شهید ثانی میفرماید: احوط آن است که نیت و تکبیرة الاحرام را استیناف کند.
نکته: کسی که به رکوع امام جماعت نرسیده است و رکعت را درک نکرده است؛ در صورتی که با امام در سجدتین، متابعت نکند؛ نیاز به استیناف ندارد. چون نیاز به استیناف ندارد به منزله آن است که نماز او بطور کامل شروع شده است و باید نماز را ادامه دهد. در این صورت که نیاز به استیناف ندارد، قطع نماز بصورت اختیاری مجاز نیست. یعنی در حال اختیار نمیتواند نماز را قطع کند. اما در فرض متابعت در سجدتین که نیاز به استیناف دارد، تا قبل از استیناف، قطع نماز اشکال ندارد. چون در واقع نماز شروع شده کامل نیست که بتوان گفت، نمیتوان آن را قطع کرد.