کیفیت پس و پیش ایستادن زنان و مردان در نماز:
سوال: آیا بانوان میتوانند، جلوی آقایان یا محاذی با آنان نماز بخوانند؟
پاسخ: در این مسئله دو نظر مطرح شده است.
۱) تقدیم زن بر مرد یا محاذات زن نسبت به مرد در حال صلاة هر دو، بدون حائل و بدون فاصله شدن ۱۰ ذراع، بنابر قول اصح، مکروه است. این به آن معنا است که زن میتواند در جلوی آقا یا مساوی با آن بایستد و نماز را اقامه کند و چنین نمازی باطل نمیباشد. بنابر نظر شهید بر اساس نظر اصح این گونه از ایستادن مکروه است و حرام نمیباشد.
۲) جلو ایستادن یا مساوی ایستادن زن در نماز، موجب بطلان نماز است. البته قائلین به بطلان دو گروه میباشند. برخی از آنان معتقد به بطلان نماز بصورت مطلق هستند. یعنی چه آقا و خانم با هم نماز را شروع کرده باشند و چه اول مرد نماز را شروع کرده باشد و پس از آن زن نماز را شروع کرده باشد و چه اول خانم نماز را شروع کرده باشد و بعد آقا به اقامه نماز بپردازد. از نظر این دسته، نماز هر دو باطل میباشد. اما برخی معتقدند در فرض اقتران دو نماز (با هم شروع شدن)، نماز هر دو طرف باطل است. اما اگر پیش و پس نماز را شروع کرده باشند. مثلا اول خانم نماز را شروع کرده و بعد آقا پشت سر او نماز را شروع کرده است. یا اول آقا نماز را شروع کرده و پس از آن، خانم جلوی او یا مساوی با او به نماز پرداخته است. در این صورت، نماز گزاری که تکبیرة الاحرامش متأخر بوده، نمازش باطل میباشد. لذا اگر مرد ابتدا نماز را شروع کرد و بعد از او زنی جلوی او شروع به اقامه نماز کرد، نماز زن باطل است و نماز مرد صحیح است.
سوال: آیا تفاوتی دارد که زن و مرد با یکدیگر محرم باشند یا غیر محرم باشند؟
پاسخ: تفاوتی ندارد.
سوال: آیا تفاوتی دارد که زن در حال اقامه جماعت باشد یا نماز را بصورت فرادی اقامه میکند؟
پاسخ: تفاوتی ندارد.
سوال: آیا تفاوتی دارد که نماز واجب را اقامه کند یا مشغول اقامه نماز مستحب باشد؟
پاسخ: تفاوتی ندارد.
البته باید توجه داشت که این منع را چه منع کراهتی (بنابر نظر نخست) و چه منع بطلانی (بنابر نظر دوم) بدانیم، با دو چیز زائل میشود. به عبارت دیگر اگر دو مورد مراعات شود، منع از بین خواهد رفت و کراهت و بطلان نیز زائل میشود.
الف) وجود حائل بین زن و مرد. مراد از حائل، چیزی است که مانع از دیدن یکی نسبت به دیگری باشد. لذا نصب پرده نازک کافی نیست. بنابر نظری حتی اگر حائل (چیزی که مانع از دیدن یکی نسبت به دیگری است) تاریکی یا نابینایی باشد، برای زوال منع کافی است. یعنی اگر نابینا هستند یا به قدری تاریک است که یکدیگر را نمیبینند، اقامه نماز اشکالی ندارد. البته ایشان میفرمایند: بنابر قول اصح، بستن چشم کافی نیست. مثلا مردی که پشت سر زن ایستاده در کل نماز چشم خود را ببندد. ایشان میفرمایند این کار برای صحت نماز کافی نیست.
سوال: منظور از نابینایی یعنی هر دو نماز گزار نابینا باشد یا اگر یک نفر هم نابینا باشد کافی است؟
پاسخ: برخی گفتهاند که هر دو نماز گزار باید نابینا باشد و نابینایی یک نفر کافی نیست.
به نظر میرسد نابینایی شخصی که پشت سر ایستاده کافی است. چون آن شخص، نفر دیگر را میبیند و الا شخصی که در جلو ایستاده اصلا به فرد دیگر دید ندارد. بنابر این، اگر زن در جلو و مرد در عقب، اقامه نماز میکنند، نابینایی مرد کافی است مگر آن که مساوی یکدیگر ایستاده باشند که هر دو نفر، نسبت به یکدیگر دید داشته باشند. در این حال نیز، دیدن مرد توسط زن (زن مرد را ببیند) نباید با اشکال روبرو باشد. زیرا زن میتواند در پشت سر او بایستد و او را ببیند. در حقیقت دیدن زن، مانع است و الا اگر مرد دیده شود که خالی از اشکال است. بنابر این، کلام برخی از محشین که فرمودهاند باید هر دو نماز گزار نابینا باشند، امر روشنی نیست. مگر آن که کسی به تعبد روایی تمسک کند.
بنابر این، یکی از مواردی که مانع زوال کراهت و حرمت میشود، وجود حائل است.
ب) فاصله شدن ده ذراع. اگر بین زن و مرد ده ذراع (حدود ۴/۵ تا ۵ متر) فاصله شود، اشکال ندارد.
مرحوم شهید اول فرموده: اگر محل سجده زن با محل ایستادن مرد، محاذی و مساوی باشد، مانعی ندارد. یعنی نه حرمت و نه کراهت دارد.
شهید ثانی میفرماید: در روایت بیان شده است که زن باید تصلی خلفه. یعنی زن باید خلف مرد، نماز را اقامه کند. روایت چنین است: عَنْ عَمَّارٍ عَنْ أَبِي عَبْدِ اَللَّهِ فِي حَدِيثٍ: أَنَّهُ سُئِلَ عَنِ اَلرَّجُلِ يَسْتَقِيمُ لَهُ أَنْ يُصَلِّيَ وَ بَيْنَ يَدَيْهِ اِمْرَأَةٌ تُصَلِّي قَالَ إِنْ كَانَتْ (آن زن) تُصَلِّي خَلْفَهُ فَلاَ بَأْسَ (اگر پشت سر مرد بایستد اشکالی ندارد) وَ إِنْ كَانَتْ تُصِيبُ ثَوْبَهُ.
اگر بخواهیم کلمه خلف را ملاک قرار دهیم، ظاهر آن است که زن باید تأخر داشته باشد به گونهای که هیچ چیزی از او محاذی مرد نباشد. یعنی حتی جای سجده او نیز محاذی با ایستادن مرد نباشد. لذا مرحوم شهید ثانی با این فرمایش مرحوم شهید اول، مخالف است و میفرماید به جهت وجود این روایت اگر جای سجده زن با جای ایستادن مرد محاذی باشد؛ کافی نیست.