یکی از مباحثی که مرحوم شهید در این قسمت مطرح کرده، عبارت است از این که نوافل بر دو قسم است.
۱) نوافل ذات سبب
۲) نوافل غیر ذات سبب (مرحوم شهید این قسم از نوافل را مبتدأة مینامد)
نوافل ذات سبب، نوافلی است که سبب خاص برای استحباب آنها وجود دارد. مثل نماز طواف مستحبی، نماز احرام، نماز زیارت، نوافل یومیه.
نوافل مبتدأة، یعنی نمازهایی که مصلّی آن را تبرعاً و بلا سبب خاص انجام میدهد. از باب این که الصلاة قربان کل تقی میخواهد نماز بخواند. یعنی نماز، وسیله تقرب برای هر انسان متقی است.
با در نظر گرفتن این مقدمه، مرحوم شهید میفرماید: اقامه نماز نافله مبتدأة، در ۵ وقت مکروه است. چنانچه قبلا بیان نمودیم، کراهت در عبادت به معنای اقل ثواباً است، نه این که جایز نیست یا ثواب کمتری دارد. بنابر این، اقامه نماز نافله مبتدأة در این ۵ وقت از ثواب کمتری برخوردار است.
از ۵ وقت مذکور، برخی مربوط به فعل است. یعنی وقت مرتبط به فعل مکلف است. اما برخی ارتباطی به فعل مکلف ندارد بلکه مربوط به زمان است.
۱) بعد از نماز صبح تا طلوع آفتاب. البته چنانچه شخصی در این زمان محرم شد و خواست نماز احرام بخواند، کراهت ندارد. زیرا این نماز ذات سبب است و اساسا مبتدأة نیستند.
۲) بعد از نماز عصر تا غروب آفتاب.
دو مورد فوق مربوط به فعل مکلف است. این که گفته میشود بعد از نماز صبح یا بعد از نماز عصر یعنی باید مکلف نماز را اقامه کرده باشد تا کراهت محقق شود. به عبارت دیگر، کراهت به فعل مکلف وابسته است. مواردی که در ادامه بیان میشود، دیگر به فعل مکلف بسته نیست.
۳) بعد از طلوع آفتاب تا زمانی که آفتاب بلند شود و نور آفتاب غلبه پیدا کند و سرخی طرف مغرب از بین برود. قبل از طلوع آفتاب، طرف مشرق سرخی پیدا میشود که این سرخی به طرف مغرب حرکت میکند. هنگامی که در طرف مغرب باشد، زمانی طول میکشد تا از بین برود.
باید توجه داشت که مورد اخیر با مورد اول، از نظر زمانی به یکدیگر متصل هستند. یعنی بعد از نماز صبح تا طلوع آفتاب و از طلوع آفتاب تا وقتی که آفتاب بلند میشود و شرایط مذکور محقق شود.
۴) زمانی که خورشید به سمت غروب حرکت میکند و زرد میشود تا هنگامی که غروب کامل میشود. مرحوم شهید میفرماید: این زمان با زمان دوم، همپوشانی دارند. در مورد دوم بیان شد بعد از نماز عصر تا غروب، اقامه نماز نافله مبتدأة کراهت دارد. مورد چهارم نیز بخشی از زمان قبل از غروب است.
۵) هنگام بلند شدن آفتاب در وسط آسمان. یعنی نزدیک زوال ظهر تا هنگام زوال ظهر (اذان ظهر). البته نسبت به این مورد، یک استثناء وجود دارد که عبارت است از روز جمعه. یعنی نافله مبتدأة در روز جمعه هنگام زوال ظهر کراهت ندارد. زیرا نوافل جمعه ۲۰ رکعت است. ۶ رکعت هنگامی است که آفتاب در آسمان پهن میشود. ۶ رکعت در وقت چاشت، ۶ رکعت نزدیک زوال و ۲ رکعت هنگام زوال که مقداری مانده به زوال اقامه میشود. ۲ رکعتی که نزدیک زوال است، در وقت کراهت واقع شده است. مرحوم شهید میفرماید: نافله در روز جمعه کراهت ندارد و این روز استثناء شده است.
البته باید توجه داشت، به جهت این که ۲۰ رکعت از جمله ۲ رکعت نزدیک زوال از نوافل روز جمعه هستند، ذات سبب محسوب میشود. لذا نباید این مورد را استثناء بدانیم. مگر این که کسی بخواهد بگوید در روز جمعه، نزدیک زوال غیر از این نافله روز جمعه حتی نوافل مبتدأة دیگر نیز کراهت ندارد. یعنی اگر کسی بخواهد غیر از نافله روز جمعه در این روز، نماز مستحبی دیگر بخواند، باز هم کراهت ندارد. در این صورت طبیعتا استثناء متصل بوده و صحیح میباشد. [۱]