از این به بعد کیفیت غسل میت بیان میشود. در جلسه گذشته بیان شد که بر چه میتی واجب است. به عبارت دیگر، میت باید چه ویژگیهایی داشته باشد تا غسل دادن او، بر مکلفین واجب کفایی شود. اکنون در صدد بیان کیفیت غسل میت هستیم.
میت بر خلاف غسلهای دیگر که زمانی که واجب میشود یکبار واجب میشود (شخص باید یکبار غسل انجام دهد) اما در میت، مرگ موجب سه غسل است. یعنی باید میت را سه بار غسل داد.
دفعه اول با آب سدر غسل داده میشود. مراد از آب سدر، آبی است که همراه مقداری از سدر باشد. یعنی مقداری سدر با آب مخلوط کنند.
سوال: مقدار سدری که باید در آب بریزند چقدر است؟
مرحوم شهید در پاسخ به این سوال میفرماید: اقلش آن مقداری است که به آن سدر گفته شود. یعنی به قدری کم نباشد که در عرف آن را سدر ننامند، از طرف دیگر نباید به مقداری سدر داخل آب ریخته شود که آب از مطلق بودن، خارج شود و آب مضاف شود.
بنابر این، نباید به مقداری کم باشد که به آن سدر نگویند و نباید هم به مقداری زیاد باشد که آب، مضاف شود.
در کافور نیز چنین است.
بار دوم باید با آب کافور میت را غسل داد. مقدار کافور همان مقداری است که به آن کافور بگویند و به مقداری هم زیاد نباشد که آب را مضاف کند.
بار سوم، با آب قراح میت را غسل میدهند. مراد از آب قراح، آبی است که مخلوط نداشته باشد و خالص از خلیط باشد. در واقع، خلیط در آب معتبر نیست. این که گفته میشود خالص باشد نمیخواهد بگوید که باید خالص باشد، بلکه میتواند قاطی نداشته باشد و اگر قاطی داشت اشکالی ندارد. در حقیقت، سلبش شرط نیست. یعنی شرط نیست که حتما چیزی با آن مخلوط نباشد بلکه میخواهد بگوید که مخلوط بودن چیزی مانند مورد اول و دوم در این مورد شرط نیست ولی اگر با چیزی مخلوط باشد اشکالی ندارد. لذا در بار سوم اگر با آبی که مخلوط با چیزی هست (مخلوط با سدر یا کافور) غسل داده شود، اشکالی ندارد. البته، مطلق بودن آب شرط است و اگر چیزی با آب مخلوط است که آب را مضاف میکند، نمیتوان با آن غسل داد. چنانکه در بار اول و دوم، مطلق بودن آب شرط است. یعنی آب با سدر و کافور نیز نباید مضاف باشند بلکه باید مطلق باشند.
کیفیت غسل میت:
غسل میت همانند غسل جنابت و غسلهای دیگر است. در غسلهای دیگر ابتدا سر و گردن و سپس طرف راست و در نهایت طرف چپ را میشویند. بنابر این، هر یک از اغسال ثلاثه در غسلها ترتیبی باید اول سر و گردن سپس طرف راست و سپس طرف چپ شسته میشود. اگر هم میخواهیم، میت را غسل ارتماسی دهیم، خوب است که میت را در آب بصورت دفعتا واحده عرفیه فرو ببرند.
نیت غسل میت:
سوال: نیت غسل در غسل میت به چه شکل است؟
مرحوم شهید میفرماید: ابتدای غسل باید مقارن با نیت باشد. یعنی زمانی که غسّال میخواهد غسل سر و گردن را شروع کند باید مقارن با نیت باشد.
مصنف میفرماید: کالجنابة بالنیّة
مرحوم شهید ثانی میفرماید: ظاهر این عبارت که تصریح مصنف در غیر این کتاب نیز هست، آن است که یک نیت برای هر سه غسل کافی است. یعنی غسّال ابتدای سه غسل که نیت میکند که سه غسل را شروع میکند، کفایت میکند و لازم نیست که برای غسل اول یک نیت، برای غسل دوم یک نیت دیگر و برای غسل سوم یک نیت سوم بکند. بالنیّة ظاهرش آن است که یک غسل برای هر سه غسل کافی است. گرچه ایشان میفرماید: اجود آن است که برای هر غسلی یک نیت بکند. البته باید توجه داشت که اگر بخواهیم یک نیت برای هر سه غسل بکنیم باید تصمیم و قصد هر سه غسل را داشته باشیم. نمیتوان نیت غسل اول را کرد و بگوییم این نیت کفایت میکند برای هر سه غسل. این که گفته میشود یک نیت کافی است یعنی نیت هر سه غسل.
سوال: چه کسی باید نیت کند؟ این پرسش مهم است. زیرا وقتی میخواهند میتی را غسل دهند، گاها چند نفر درگیر غسل میشوند. مثلا یکی آب میریزد، یکی دست میکشد و یکی میت را جا به جا میکند.
پاسخ: ایشان میفرمایند: اگر غاسل یک نفر باشد، خود غاسل باید نیت کند و نیت از غیر او مجزی نیست. اما اگر چند نفر غسل میدهند، اگر همه آب میریزند (ریختن آب را ایشان ملاک قرار میدهد) همگی باید نیت بکنند. اگر غاسلها سه نفر باشند و دو نفر از آنها آب میریزد و نفر دیگر، آب را به جاهای دیگر بدن حرکت میدهد. ایشان میفرمایند: در این صورت نیز باید هر سه نفر نیت کنند. اما اگر یکی آب میریزد و نفر دیگر به آب کاری ندارد (نه آب میریزد و نه آب را به نقاط دیگر بدن میرساند) بلکه فقط میت را جا به جا میکند. در این صورت، فقط کسی که آب میریزد باید نیت کند. چون غاسل در حقیقت کسی است که آب میریزد و کسی که میت را حرکت میدهد، غاسل محسوب نمیشود. گرچه مستحب است که آن هم نیت بکند. البته مصنف در کتاب ذکری اکتفا کرده به نیت از کسی که میت را جا به جا میکند. یعنی فرموده است کسی که میت را جا به جا میکند اگر نیت کند، کفایت میکند. چون کسی که آب میریزد همانند آلت است. دستگاهی را در نظر بگیرید که آب میریزد و کسی مرده را جا به جا میکند. طبیعتا کسی که مرده را جا به جا میکند، میت را غسل میدهد و دستگاه که آب میریزد، میت را غسل نمیدهد. همچین تصویری را مصنف در ذکری داشته است. لذا فرموده: کسی که میت را جا به جا میکند اگر نیت میکند کفایت میکند، هرچند کسی که آب میریزد، نیت نکند.
اگر هم چند نفر غسّال، هرکدام بعضی از غسلها یا بعضی از اجزاء غسل را انجام میدهند. مثلا یک نفر غسل اول را انجام میدهد و نفر دیگر غسل دوم و نفر سوم غسل سوم را انجام میدهد. یا یکی سر و گردن را غسل میدهد، نفر دیگر، طرف راست را غسل میدهد و نفر سوم، طرف چپ را غسل میدهد. در این صورت باید هریک اول کار خودش نیت کند.