غسل حیض:
بانوان، سه خون میبینند:
۱) خون حیض،
۲) خون استحاضه،
۳) خون نفاس.
این سه خون را مرحوم شهید، یکی یکی مطرح میفرماید.
تعریف خون حیض:
خون حیض، خونی است که معمولا در ماه، چند روز از رحم زن خارج میشود و اگر حامله شود، بچه از خون تغذیه میکند. پس از خون معمولا این خون تبدیل به شیر شده و تا دو سالگی تغذیه بچه قرار میگیرد.
مرحوم شهید میفرماید: حیض، خونی است که زن بعد از اکمال ۹ سال قمری، آن را میبیند. بیان ۹ سال قمری بدان معنا است که اگر قبل از این سن، دختری خون ببیند، خون حیض محسوب نمیشود و احکام آن را ندارد. در این رابطه امام صادق عليهالسلام فرمودند: مَا لَمْ تَبْلُغْ تِسْعَ سِنِينَ فَإِنَّهَا لاَ تَحِيضُ وَ مِثْلُهَا لاَ تَحِيضُ. یعنی تا زمانی که به ۹ سالگی نرسد، حائض نمیشود و خون او، خون حیض بشمار نمیآید.
بنابر این، ابتدای حیض شدن، اکمال ۹ سالگی قمری میباشد. انتهای حائض شدن برای برخی از خانمها، اکمال ۶۰ سال قمری است و برای برخی دیگر، اکمال ۵۰ سال قمری است. البته در برخی از موارد استثنا وجود دارد.
خانمهایی که انتهای حائض شدنشان ۶۰ سال قمری است عبارتند از: زن قرشیه و زن نبطیه.
۱) زن قرشیه: زنی که منتسب است به نضر بن کنانة، زن قرشیه میباشد. نضر بن کنانه از اجداد پیامبر اکرم صلىاللهعليهوآلهوسلم بوده است. نسب پیامبر چنینی است: رسول اکرم محمد بن عبدالله بن عبدالمطلب بن هاشم بن عبدمناف بن قصي بن كلاب بن مرّة بن كعب بن لؤی بن غالب بن فهر بن مالك بن النضر بن كنانة بن مدرکة بن الیاس بن مضر بن نزار بن معد بن عدنان.
بنابر این، نضر، جد ۱۳ پیامبر اکرم میباشد. یعنی تمام زنهایی که از حیث نسل به نضر بن کنانه بر میگردند. خواه هاشمی باشند یا نباشند. یعنی فرزندان هاشم که جد ۳ پیامبر اکرم هستند، باشند یا نباشند، مهم نیست. علت آن است که اسم کنانه، قریش بوده است. این که گفته میشود قرشی به این جهت است که فرزندان آن نضر بن کنانه است که به کنانه بر میگردد و کنانه هم اسمش قریش بوده است.
بنابر این، قرشیه، زنی است که منتسب به نضر بن کنانه است که از اجداد پیامبر اکرم است. اگر کسی نسبش مشخص است که به نضر بن کنانه میرسد، انتهای حائض شدنشان ۶۰ سالگی هستند.
نکتهای که مشخص شد آن است که قرشیه، اعم از هاشمیه است. برخی از قرشیها، هاشمی هستند و برخی هاشمی نیستند.
مرحوم شهید میفرماید: هر زنی که بدانیم از جانب پدر منتسب به قریش است، حکم قرشیه را دارد و الا اصل اولیه آن است که زن قرشیه نباشد. علت این که اصل آن است که قرشیه نباشد این است که اگر قرشی نباشد، ۵۰ سالگی، یائسه میشود. میدانیم که زنی که به سن ۵۰ یا ۶۰ سالگی میرسد، اسمش یائسه میشود. یائسه یعنی زنی که دیگر خون حیض نمیبیند و اگر خونی ببیند دیگر حکم خون حیض را ندارد.
۲) زن نبطیه: زنان نبطیه، زنانی هستند که منسوب به نبط هستند.
نبط مردمانی هستند که در بطائح که منطقهای بین بصره و کوفه است، فرود میآمدند.
بطائح، جمع بطیحه است. بطیحه به مسیل و آبراه و جلگه بیدرخت و گیان و پر از شن و ماسه است، اطلاق میشود.
نبطیه، مردمانی هستند که در آن منطقه زندگی میکردند.
البته حکم در مورد نبطیه، بین فقها مشهور است اما شهید ثانی میفرماید، مستندش مشخص نیست. یعنی آیه یا روایتی وجود ندارد که دلالت کند نبطیه همانند قرشیه است. جالب است که مرحوم شهید اول در کتاب ذکری، اعتراف کرده که در مورد حکم نبطیه روایتی وجود ندارد و اصل اولیه اقتضا میکند که نبطیه مانند زنان دیگر باشند. یعنی در ۵۰ سالگی، یائسه شوند اما در این کتاب مرحوم مصنف، نبطیه را همانند قرشیه میداند.
طبق بیان مصنف، اگر زنی قرشیه و نبطیه باشد، ۶۰ سالگی یائسه میشود. باید توجه داشت که منظور از ۶۰ سالگی، ۶۰ سال کامل قمری است. ۶۰ سال قمری حدود ۲ سال کمتر از شمسی است. چون هر سال، ۱۰ روز کمتر از شمسی است. یعنی در مجموع ۶۰۰ روز کمتر از سال شمسی میشود. همانگونه که در ۹ سال قمری که مربوط به تکلیف میشود، همین است. یعنی ۹ سال قمری تقریبا ۳ ماه کمتر از ۹ سال شمسی است و در نتیجه در ۸ سال و ۹ ماه شمسی، دختران به تکلیف میرسند.
بنابر این، طبق بیان مصنف، اگر زنی قرشیه یا نبطیه باشد، ۶۰ سالگی یائسه میشود و اگر نباشد، سن یائسگی او ۵۰ سالگی قمری است، مطلقا.