مطهرات:
در جلسات گذشته، اعیان نجسه شمارش شد. پس از آن نکاتی در خصوص موارد معفو و طریقه تطهیر ثوب و غیر ثوب بیان شد. در مرحله بعد، مسئله غساله مورد بررسی قرار گرفت.
مرحوم شهید در مسأله چهارم، مطهرات را بیان میکند.
۱) آب: آب سبب تطهیر میباشد. یعنی بوسیله آب، شئ نجس را میتوان تطهیر نمود. آب مطلقا مطهر است. خواه، آب قلیل، جاری یا کر باشد. البته همه چیز را نمیتواند تطهیر کند. مثل سگ و خوک و کافر. تطهیر هر یک از آنها نوع خاصی دارد. کافر در صورتی تطهیر میشود که مسلمان شود. سگ و خوک در صورتی پاک میشوند که استحاله شوند. یعنی اگر سگ و خوک از بین بروند و پس از گذشت سالیان تبدیل به شئ دیگر (مثلا نمک) شوند، تطهیر میشوند.
بنابر این، آب به عنوان مطهر محسوب میشود اما باید دانست که با آب تنها مواردی که قابلیت تطهیر با آب را دارند میتوان تطهیر نمود.
۲) زمین: یکی دیگر از مطهرات، زمین میباشد. با زمین میتوان موارد ذیل را تطهیر نمود:
الف) کف کفش به مقداری که با زمین تماس دارد.
ب) کف پا به مقداری که با زمین تماس پیدا میکند.
البته، زمین دو مورد مذکور را در صورتی تطهیر میکند که عین نجاست بواسطه زمین و راه رفتن یا تماس با زمین، ازاله شود. یعنی عین نجاست به کف کفش و پا نباشد. پس از ازاله عین نجاست، زمین میتواند مطهر محسوب شود.
مرحوم شهید در این مورد نکات ذیل را مطرح میکند.
نکته اول: لازم نیست که زمین صرفا خاک باشد بلکه میتواند زمین متشکل از سنگ، ریگ، سنگریزه و... باشد. بلکه ملاک، صدق عنوان زمین طبیعی است.
نکته دوم: اگر نجاست کف کفش یا پا، جرم نداشته باشد و رطوبت هم به آنها نمانده باشد، در این صورت مسمی تماس با زمین برای طهارت کافی است. یعنی اگر کف کفش و پا به گونهای نجس شود که جرم و رطوبت نداشته باشد، به صرف تماس با زمین پاک میباشند. این نظر مرحوم شهید برخلاف نظر برخی است که برای طهارت، راه رفتن را لازم میدانند.
نکته سوم: لازم نیست که زمین حتما خشک باشد تا مطهر محسوب شود بلکه اگر زمین مرطوب باشد به شرط آن که از اسم زمین خارج نشده باشد، نیز مطهر محسوب میشود.
نکته چهارم: آیا زمین برای مطهر بودن لازم است که پاک باشد یا زمین نجس که خشک است میتواند مطهر باشد؟ در این مسئله نظرات مختلفی وجود دارد. برخی قائل به لزوم پاک بودن زمین هستند. زیرا به نظر این گروه، فاقد طهارت نمیتواند مطهر غیر باشد. در مقابل، عدهای دیگر قرار دارند که معتقدند در صورتی که زمین نجس هم باشد میتواند مطهر باشد. زیرا نصوص و فتاوی بصورت مطلق زمین را مطهر معرفی کردهاند و قید نکردهاند که زمین در صورتی میتواند مطهر باشد که خودش پاک باشد. به عنوان مثال به روایت ذیل توجه شود.
عَنِ اَلْمُعَلَّى بْنِ خُنَيْسٍ قَالَ: سَأَلْتُ أَبَا عَبْدِ اَللَّهِ عَلَيْهِ اَلسَّلاَمُ عَنِ اَلْخِنْزِيرِ يَخْرُجُ مِنَ اَلْمَاءِ (خوک از آب خارج میشود) فَيَمُرُّ عَلَى اَلطَّرِيقِ (در مسیر راه میرود) فَيَسِيلُ مِنْهُ اَلْمَاءُ (در حالی که آب از آن جاری است) أَمُرُّ عَلَيْهِ حَافِياً (آیا میتوانم پا برهنه بر روی زمین راه بروم؟ حضرت نمیفرمایند که پا نجس نمیشود بلکه میفرمایند) فَقَالَ أَ لَيْسَ وَرَاءَهُ شَيْءٌ جَافٌّ (آیا جلوتر زمین خشک وجود دارد؟) قُلْتُ بَلَى (عرض کردم بله) قَالَ فَلاَ بَأْسَ (حضرت فرمودند که اشکالی ندارد) إِنَّ اَلْأَرْضَ يُطَهِّرُ بَعْضُهَا بَعْضاً. (هرچند که در این جا پا نجس میشود اما جلوتر که زمین خشک است، پا پاک میشود.) در این روایت بیان نشده است که زمین جلوتر حتما باید پاک باشد تا بتواند پا را پاک کند. همین که جلوتر، زمین خشک وجود دارد برای تطهیر کافی است.
شایان ذکر است که در برخی روایات، ظاهرا، طاهر بودن زمین شرط میباشد. مثلا در روایتی بیان شده است: عَنْ أَبِي عَبْدِ اَللَّهِ عَلَيْهِ اَلسَّلاَمُ قَالَ: فِي اَلرَّجُلِ يَطَأُ عَلَى اَلْمَوْضِعِ اَلَّذِي لَيْسَ بِنَظِيفٍ ثُمَّ يَطَأُ بَعْدَهُ مَكَاناً نَظِيفاً فَقَالَ لاَ بَأْسَ إِذَا كَانَ خَمْسَةَ عَشَرَ ذِرَاعاً أَوْ نَحْوَ ذَلِكَ.
طبیعتا مراد از نظیفا، عدم آلودگی و تمیزی نیست، بلکه مراد از نظیفا، مکانی است که پاک بودن از نجاستی است که سبب نجاست پا یا کفش شده است.
بنابر این، باید روایات مطلق را بوسیله این دسته از روایات مقید نمود. در اصول بحث میشود که گاهی روایتی وجود دارد که مطلق است. یعنی هیچ قیدی بیان نشده است. در روایت دیگر، همان حکم با قید بیان میشود. مثلا در روایتی میفرماید: اعتق رقبة و در روایت دیگر میفرماید: اعتق رقبة مومنة. در این صورت میان روایات تعارض حاصل میشود. برای رفع تعارض باید میان آنها جمع عرفی کرد. جمع عرفی بین جایی که مطلق است و جایی که مقید است به این شکل است که مطلق را حمل بر مقید نمود. به عبارت دیگر، روایت مطلق را با توجه به روایت مقید، مقید نمود. بنابر این توضیح اگر گفته شود که ثُمَّ يَطَأُ بَعْدَهُ مَكَاناً نَظِيفاً، دلالت بر لزوم زمین پاک میکند دیگر نمیتوان به اطلاق دیگر روایات عمل کرد.
نکته پنجم: در روایت، نعل (کفش) بیان شده است. مرحوم شهید میفرماید: مقصود از نعل، هرچیزی است که زیر پا برای راه رفتن قرار میگیرد، میباشد. به عبارت دیگر، هرچیزی که از تماس پا با زمین، نگهداری میکند هرچند که از جنس چوب باشد.