مصارف خمس:
در جلسه حاضر به این بحث پرداخت میشود که خمس پرداخت شده به چه کسانی تعلق میگیرد؟
آیه ۴۱ سوره مبارکه انفال در این بحث مهم میباشد. خداوند متعال میفرماید: وَاعْلَمُوا أَنَّمَا غَنِمْتُمْ مِنْ شَيْءٍ (آنچه به عنوان غنیمت بدست میآورید) فَأَنَّ لِلَّهِ خُمُسَهُ وَلِلرَّسُولِ (بنابر این یک قسمت لله است، یک قسمت للرسول است) وَلِذِي الْقُرْبَىٰ (یک قسمت برای ذی القربی است) وَالْيَتَام وَالْمَسَاكِينِ وَابْنِ السَّبِيلِ (در مجموع شش قسمت بیان فرموده است.) إِنْ كُنْتُمْ آمَنْتُمْ بِاللَّهِ وَمَا أَنْزَلْنَا عَلَىٰ عَبْدِنَا يَوْمَ الْفُرْقَانِ يَوْمَ الْتَقَى الْجَمْعَانِ ۗ وَاللَّهُ عَلَىٰ كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ.
بنابر قول مشهور، به جهت وجود آیه مذکور و صریح روایات، خمس به شش قسمت تقسیم میشود.
۱) لله،
۲) للرسول،
۳) لذی القربی،
۴) یتامی،
۵) مساکین،
۶) ابن السبیل.
اقسام شش گانه فوق هم در آیه ذکر شده است و هم در روایات بیان شده است. مثلا در روایتی چنین بیان شده است: اَلْخُمُسُ مِنْ خَمْسَةِ أَشْيَاءَ... وَ يُقْسَمُ بَيْنَهُمُ اَلْخُمُسُ عَلَى سِتَّةِ أَسْهُمٍ (خمس تقسیم میشود به شش سهم) سَهْمٌ لِلَّهِ وَ سَهْمٌ لِرَسُولِ اَللَّهِ صَلَّى اَللَّهُ عَلَيْهِ وَ آلِهِ، وَ سَهْمٌ لِذِي اَلْقُرْبَى وَ سَهْمٌ لِلْيَتَامَى وَ سَهْمٌ لِلْمَسَاكِينِ وَ سَهْمٌ لِأَبْنَاءِ اَلسَّبِيلِ فالذی لله فلرسول الله صلی الله علیه و آله (آنچه که سهم خداوند متعال است، باید به رسول خدا بدهیم.) فرسول الله احق به فهو له خاصة (این برای سهم الله است.) و الذی لرسول هو لذی القربی (آن سهمی که برای رسول خداوند است، بعد از رسول خدا باید به ذی القربی پرداخت شود. ذی القربی چه کسانی هستند؟) هو لذی القربی و الحجة فی زمانه (برای امام معصوم است و در اختیار امام معصوم است.) فنصف له خاصة (بنابر این در زمان حضور امام و در زمان غیبت، هم سهم خدا و هم سهم رسول خدا و هم سهم ذی القربی که سهم امام است، که در مجموع نصف کل خمس میشود را باید به امام پرداخت کرد.
فنصف له خاصة یعنی نصف مجموعه خمس برای حجت در زمان است. نصف دیگر برای چه کسانی هست؟) فنصف للیتامی و المساکین و ابناء السبیل من آل محمد علیهم السلام. (یتامی و مساکین و ابناء سبیل در آیه شریفه تصریح نفرمود که برای یتامی و مساکین و ابن سبیل از سادات است. اما در این روایت میفرماید من آل محمد علیهم السلام) اللذین لا تحل لهم الصدقة (ساداتی که صدقه و زکات بر آنها حلال نیست.) و لا الزکاة عوّضهم الله مکان ذلک بالخمس. (یعنی چون زکات را باید برای غیر سادات استفاده کرد و نمیتوان از زکات واجب برای سادات استفاده کرد و استفاده از آن برای سادات حرام است، به این جهت، خمس را خداوند متعال به عوض آن زکات برای سادات قرار داده است.)
با روایت فوق مطالبی که در آیه شریفه بیان شده است، روشنتر میشود.
لذا مرحوم شهید میفرماید: سه سهم از شش سهم خمس برای امام معصوم میباشد. سه سهم عبارتند از سهم الله، سهم رسول خدا و سهم ذی القربی. این سهمها که مجموعا نصف خمس میشود، اگر امام حاضر باشد که به خود امام معصوم تقدیم میشود و اگر غائب باشد، باید آن مال را به نواب حضرت یعنی فقهاء عادل امامیه که جامع شرائط فتوی باشند، پرداخت شود.
بیان شد که در زمان غیبت، سهم امام به فقهاء جامع الشرائط پرداخت میشود. سوالی که مطرح میشود این است که فقها با این سهمها چه میکنند و فقها باید چه کار کنند و در چه راهی آن را مصرف کند؟
پاسخ: مرحوم شهید میفرماید: فقیه باید بر اساس فتوای خود عمل کند و ما نمیتوانیم برای فقیه دیگر تکلیف را مشخص کرد. اما نظر شهید چنین است: در این مسأله دو نظر وجود دارد.
نظر نخست: برخی معتقدند که جایز است، مصرف کردن سهم امام برای اصناف دیگر. یعنی سهم امام را برای یتامی، مساکین و ابن سبیل از سادات خرج شود. در این صورت، به عنوان تتمه سهم خود اصناف، میتوانیم سهم امام را نیز استفاده کنیم. کما این که مشهور بین متأخرین از فقها، چنین است. یعنی میتوان به عنوان تتمه سهم خود اصناف یتامی، مساکین و ابن سبیل از سادات، استفاده کرد. در این صورت، فقیه به حسب معتقد خود، سهم امام را مصرف میکند.
ممکن است معتقد فقیه بسط باشد یا غیر بسط. اگر معتقد فقیه بسط باشد، یعنی باید سهم یتامی، مساکین و ابن سبیل را به گونهای تقسیم کند که به هر گروه، سهمی برسد. یعنی باید هر گروه، سهمی را اخذ کنند. اما اگر معتقد فقیه غیر بسط باشد، به این معنا است که میتواند تمام سهم یتامی، مساکین و ابن سبیل را به یکی از گروهها بدهد. مثلا همه خمس را بین یتامی تقسیم کند و لازم نیست که حتما به همه گروهها، پرداخت کند.
اگر معتقد فقیه بسط است باید بر اساس بسط عمل کند و اگر معتقد او بسط نیست، بر اساس غیر بسط عمل کند.
نظر دوم: احتمال دارد که فقیهی معتقد نباشد به جواز مصرف سهم امام در اصناف سه گانه. اگر کسی معتقد نباشد که میتوان سهم امام را در اصناف سه گانه مصرف کند، واجب است که سهم امام را امانت نگه دارد برای امام تا زمانی که آن امام ظهور کند و اگر وفات آن فقیه نزدیک شد، باید سهم امام را به شخص ثقه امانت دهد و آن نیز به این شکل عمل کند تا هنگامی که امام ظهور فرماید.
گویا مصرف سهم امام را در مواردی مثل حوزههای علمیه معتقد نبودند. به این معنا که فقیه تشخیص دهد که امام عصر، راضی به محل مصرف خاصی هستند و در آن راه مصرف کند. چون ظاهرا به این امور معتقد نبودند حکم میشود که سهم امام را امانت نگهدارد تا خود حضرت ظهور فرمایند.
البته تا کنون یک راه این بود که در زمان غیبت، مکلف، وظیفه دارد که سهم امام را به فقیه جامع الشرائط تحویل دهد و اگر قرار است آن مال را امانت نگهدارد، فقیه آن مال را به امانت نگهدارد. اکنون مرحوم شهید میفرماید: امکان دارد که حکم کنیم خود مکلف، سهم امام را به امانت نگهدارد. به عبارت دیگر، مکلف آن را به امانت در نزد خودش نگهدارد و اگر زمان وفات او رسید، آن مال را به ثقه دیگر به امانت بسپارد. اما این مقدار مسلّم است که مکلف خودش نمیتواند مصرف سهم امام را در اصناف ثلاثه بر عهده بگیرد. یعنی اگر قرار است در یتامی، مساکین و ابن سبیل مصرف شود، خود مکلف نمیتواند آن مصرف را بر عهده بگیرد. خواه دسترسی به فقیه وجود داشته باشد و چه امکان دسترسی به فقیه، وجود نداشته باشد.
همچنین نمیتواند خمس را به غیر فقیه پرداخت کند. مثلا به خیریه یا کسی که سادات فقیر را میشناسد. مرحوم شهید میفرماید: نمیتواند به غیر حاکم شرع تحویل دهد و فقط باید به او تحویل دهد.