احکام زکات واجب:
حکم نخست: تأخیر در پرداخت زکات واجب، جایز نیست.
مقدمه: در وقت وجوب زکات و وقت وجوب دفع، دو نظر مطرح است که این دو نظر را در ابتدای صفحه ۳۴۲ مورد اشاره قرار گرفت که در این قسمت دوباره تکرار میکنیم.
نظر نخست: برخی معتقدند که وقت وجوب زکات با وقت وجوب دفع، یکی است. یعنی هنگامی که زکات واجب میشود، همان هنگام دفع زکات نیز واجب است. وجوب اصل زکات با وجوب دفع زکات، همزمان است.
هنگام وقت وجوب زکات و دفع زکات چه موقع است؟
در مانند گندم و جو، وقتی که تسویه شود. یعنی گندم و جو را از کاه و پوست جدا کنند.
وقت وجوب دفع خرما و کشمش، هنگامی است که خشک شود. یعنی هنگامی است که صدق نام گندم، جو، خرما و کشمش کند. بنابر این نظر، در این زمان هم زکات واجب و هم دفع آن واجب میشود.
نظر دوم: مشهور معتقدند که زمان وجوب زکات با زمان دفع زکات، متفاوت است. مشهور معتقدند که وقت وجوب زکات، همان زمان انعقاد حب در گندم و جو، انعقاد ثمره در انگور (قوره بستن) یا بدو صلاح در خرما است. در این هنگام، زکات واجب میشود. لذا گفته میشد اگر تا قبل از این مراحل، کسی مالک غلات اربعه شود، زکات بر عهده مشتری است و اگر بعد از این مراحل مالک شود، زکات بر عهده فروشنده است.
بنابراین، مشهور معتقد است که زمان وجوب زکات هنگام انعقاد حب و انعقاد ثمره و بدو صلاح است. اما وقت وجوب دفع، بعد از تسویه در گندم و جو (یعنی هنگامی که گندم و جو را از پوست و کاه جدا میکنند) و بعد از خشک شدن ثمره در خرما و کشمش است. لذا وقت وجوب زکات با وقت وجوب دفع زکات، متفاوت است.
عبارت مرحوم شهید اول در کتاب چنین است: ولا يجوز تأخير الدفع عن وقت الوجوب. یعنی جایز نیست که تأخیر کند دفع زکات را از وقت وجوب.
در این عبارت، دو احتمال وجود دارد. یعنی در این که مراد شهید اول از وقت وجوبی که مطرح نموده است، دو احتمال وجود دارد.
احتمال اول: مراد از وقت وجوب، وقت وجوب زکات باشد. با این احتمال، معنا چنین میشود: جایز نیست تأخیر انداختن دفع از وقت وجوب زکات.
اگر این احتمال مراد باشد، با قول دوم سازگاری ندارد و با قول اول سازگار است. علت عدم سازگاری با قول دوم این است که بنابر نظر دوم، وقت دفع قطعا بعد از وجوب زکات است. به عبارت دیگر، وقت وجوب دفع، متأخر از وقت وجوب زکات است. چنانچه بیان شد وقت وجوب زکات، موقع انعقاد حب است و وقت وجوب دفع، هنگامی است که گندم یا جو از پوست جدا شود. لذا وقت وجوب دفع، متأخر میشود و لا یجوز تأخیر الدفع، بیمعنا است.
احتمال دوم: مراد از وقت وجوب، وقت وجوب دفع باشد. با این احتمال، معنا چنین میشود: تأخیر دفع از وقت وجوب دفع، جایز نیست. اگر این احتمال مراد باشد، با قول مشهور سازگاری دارد. زیرا بنابر قول مشهور، هرچند که وقت وجوب زکات، مقدم بر وقت وجوب دفع است اما به وقت وجوب زکات، توجه نمیکنیم، بلکه حکم میکنیم اگر دفع واجب شد، از آن لحظهای که دفع واجب میشود که زمان خشک شدن خرما و کشمش یا زمان تسویه است در گندم و جو، از آن زمان نباید تأخیر بیاندازد. البته از وقت وجوب اصل زکات، میتوان تأخیر انداخت. زیرا بنابر این نظر، اجماع وجود دارد که تأخیر از وقت وجوب زکات، جایز است.
سپس مرحوم شهید میفرماید: عدم جواز تأخیر، در صورتی است که امکان دفع زکات وجود داشته باشد. اگر به هر دلیلی از دفع زکات، متعذر باشد، جایز است که تأخیر بیاندازد تا زمانی که عذر زائل شود.
اگر بصورت غیر مجاز دفع زکات را تأخیر بیاندازد، هم ضامن و هم معصیت کار است.