فصل نهم: نماز خوف
فصل نهم در کتاب الصلاة، مربوط به نماز خوف است.
مراد از نماز خوف، نمازی است که در هنگام ترس از دشمن، اقامه میشود. مثلا در جنگ اگر مکلف، بایستد و نماز را بصورت معمولی بخواند، ممکن است که دشمن حمله کند و صدمه بزند و باعث شکست سپاه اسلام شود. نمازی که در این شرایط، بصورت خاصی اقامه میشود را صلاة الخوف، مینامند. در این فصل، احکام این نماز بیان خواهد شد.
مرحوم شهید، چند نکته را متذکر میشود.
نکته اول: نماز خوف، بصورت شکسته اقامه میشود. مانند نماز مسافر که نمازهای چهار رکعتی، دو رکعتی اقامه میشود.
نکته دوم: قصر نماز خوف، هم در سفر است اجماعا و هم در حضر است، علی الاصح. یعنی اگر کسانی که در جنگ حضور دارند، به حد مسافرت از شهر خود دور شده باشند، مسافر محسوب میشود. در این صورت اجماع وجود دارد که نماز، قصر میشود. اما اگر ۵ کیلومتر از شهر خویش دور شدهاند و با دشمن روبرو شدهاند. این مقداری که از شهر خارج شدهاند، موجب نمیشود که مسافر محسوب شوند. آیا در این صورت، باید بازهم نماز را بصورت خوف باید اقامه کنند یا خیر؟ مرحوم شهید میفرماید: علی الاصح، اگر مسافر هم نباشند، بازهم نماز قصر است. در این مسئله، قول غیر اصح وجود دارد که معتقد است اگر مسافر نباشد، نماز قصر نیست.
سوال: چرا در حضر (بدون این که سفر محقق شده باشد) نماز خوف را قصر میدانند؟
پاسخ: مرحوم شهید میفرماید: علت این که نماز خوف در حضر بصورت قصر اقامه میشود؛ روایت است. در روایتی چنین بیان شده است: عَنْ زُرَارَةَ عَنْ أَبِي جَعْفَرٍ عَلَيْهِ اَلسَّلاَمُ قَالَ: قُلْتُ لَهُ (به امام باقر علیه السلام عرض کردم) صَلاَةُ اَلْخَوْفِ وَ صَلاَةُ اَلسَّفَرِ تُقْصَرَانِ جَمِيعاً (نماز خوف و نماز سفر، هر دو قصر هستند؟) قَالَ نَعَمْ (امام عليهالسلام فرمودند: بله، هر دو بصورت قصر اقامه میشود.) وَ صَلاَةُ اَلْخَوْفِ أَحَقُّ أَنْ تُقْصَرَ مِنْ صَلاَةِ اَلسَّفَرِ (نماز خوف، سزاوارتر است به این که قصر شود نسبت به نماز سفر) لِأَنَّ فِيهَا خَوْفاً. (بخاطر این که در آن خوف وجود دارد و در نماز سفر، خوفی وجود ندارد اما در عین حال، قصر است. لذا نماز خوف سزاوارتر است به این که بصورت قصر اقامه شود.)
ظاهر این روایت آن است که سفر در نماز خوف، شرط نیست. زیرا میفرماید: وَ صَلاَةُ اَلْخَوْفِ أَحَقُّ أَنْ تُقْصَرَ مِنْ صَلاَةِ اَلسَّفَرِ لِأَنَّ فِيهَا خَوْفاً. لذا خود خوف، دلیل بر قصر است. خواه سفر باشد یا سفر نباشد.
در مقابل، افرادی که قائل به اشتراط سفر هستند در قصر نماز خوف؛ استناد کردهاند به آیه ۱۰۱ سوره مبارکه نساء. در این آیه میفرماید: وَإِذَا ضَرَبْتُمْ فِي الْأَرْضِ (هنگامی که روی زمین، مسیر را طی کردید.) فَلَيْسَ عَلَيْكُمْ جُنَاحٌ أَنْ تَقْصُرُوا مِنَ الصَّلَاةِ (اشکالی بر شما نیست که نماز را بصورت قصر اقامه کنید) إِنْ خِفْتُمْ أَنْ يَفْتِنَكُمُ الَّذِينَ كَفَرُوا (اگر میترسید که کفار، فتنه کنند.)
در ابتدای آیه سفر را شرط میکند و در انتهای آیه، خوف را شرط میکند. بنابر این مشخص میشود که هم خوف و هم سفر، شرط است.
مرحوم شهید میفرماید: این سخن، صحیح نیست. زیرا میدانیم سفر بدون خوف هم باعث قصر نماز است. یعنی هرچند که خوف از دشمن وجود نداشته باشد، خود سفر باعث قصر نماز است. لذا اگر آیه بخواهد جمع بین سفر و خوف را بیان کند؛ ذکر خوف، لغو خواهد شد. چون میدانیم که سفر به تنهایی باعث قصر نماز است. برای این که آیه از لغویت خارج شود؛ راهکاری وجود دارد و آن عبارت است از این که ملاک خوف است. یعنی هرجا که خوف وجود داشته باشد، نماز قصر میشود. خواه سفر وجود داشته باشد و خواه سفر وجود نداشته باشد.
پس به چه دلیلی در آیه شریفه، بحث سفر را مطرح فرموده است؟
ذکر از جهت آن است که خوف غالبا با سفر همراه است. یعنی در خانه خود یا نزدیک خود، معمولا ترس وجود ندارد. معمولا جنگها در سفر محقق میشده است. بر اساس این که سفر غالبا همراه با خوف بوده است، آن را ذکر کرده است و آیه در صدد این نیست که بیان کند سفر کردن شرط است بلکه ملاک همان خوف است. اگر این راهکار را بیان کنیم، آیه با روایت، سازگار خواهد شد. لذا روایاتی که سفر تنها را شرط قصر نماز میدانند، کافی است. روایاتی هم که خوف تنها را شرط قصر نماز میدانند، کافی میباشد.
نکته سوم: نماز خوف چه به جماعت اقامه شود و چه بصورت فرادا اقامه شود، قصر میباشد. البته اگر به جماعت اقامه شود؛ اجماع وجود دارد که نماز قصر است. اما اگر بصورت فرادا اقامه شود، بنابر نظر اشهر آن است که بصورت قصر اقامه شود. مشخص میشود که در مقابل اشهر، برخی از فقها، معتقدند که در صورت اقامه نماز خوف بصورت فرادا، قصر نیست.
سوال: با توجه به این که برخی قائل به قصر نماز خوف در فرادا نیستند؛ چرا شما قائل شدید که در صورت فرادا نماز خوف، قصر است؟
پاسخ: مرحوم شهید میفرماید: دلیل آن، اطلاق روایات است و سخنی از جماعت بودن بیان نکرده است.
روایتی که فرمود: وَ صَلاَةُ اَلْخَوْفِ أَحَقُّ أَنْ تُقْصَرَ مِنْ صَلاَةِ اَلسَّفَرِ لِأَنَّ فِيهَا خَوْفاً؛ سخنی از این که بصورت جماعت اقامه شود؛ بیان نکرده است.
کسی که شرط میداند جماعت بودن آن را استناد به فعل نبی اکرم کرده است (پیامبر اکرم صلىاللهعليهوآلهوسلم نماز را در جماعت بصورت قصر اقامه فرموده است)، دلیل نمیشود. زیرا فعل پیامبر صلىاللهعليهوآلهوسلم دلیل بر اشتراط نیست. شاید برای حضرت مقام اقامه بصورت فرادا، حاصل نشده باشد و اگر این مقام برای آن حضرت حاصل میشد، فرادا را نیز بصورت قصر اقامه میفرمود. لذا اطلاق روایت، سالم از معارض است.
در ادامه مرحوم شهید میفرماید: نماز خوف، انواع زیادی دارد که به ۱۰ نوع، میرسد. یعنی بسته به شرائط جنگ، میتوان نماز خوف را به ۱۰ نوع، اقامه کرد. البته مرحوم شهید، این ۱۰ نوع را بیان نفرموده است. اشهر این ۱۰ نوع، نماز ذات الرقاع است. رقاع، جمع رقعه است. کیفیت و شرائط نماز ذات الرقاع را در ادامه بیان خواهیم کرد.