در ادامه مرحوم شهید ثانی میفرماید: حکم مرحوم شهید اول به صحت نماز و عدم وجوب اعاده، در فرضی که یادش آید نقصان نماز را، شامل آن صورتی که شک موجب وجوب دو نماز احتیاط شود، نیز میشود.
گاهی مصلی شک میکند بین رکعت دوم و سوم و چهارم و در گذشته بیان شد که برای چنین شکی، لازم است که دو رکعت نماز احتیاط ایستاده و دو رکعت نماز احتیاط نشسته، اقامه کند.
به بیان دیگر، شک بین رکعت دوم و سوم و چهارم، موجب وجوب دو نماز احتیاط میشود. در این صورت نیز حکم به صحت نماز و عدم اعاده نماز، جاری است. اما صورتهای مختلفی دارد.
توضیح صورتهای مختلف.
صورت نخست:
اگر مصلی بعدا یادش آید که نماز اصلی را دو رکعت واقعا اقامه کرده است و بعد از نماز اصلی، دو رکعت نماز احتیاط ایستاده را اقامه کرد و پس از آن دو رکعت نماز احتیاط نشسته را اقامه کرد. در این صورت، دو رکعت نماز احتیاط نشسته، نافله محسوب میشود و اصل نماز که دو رکعت اقامه کرده است و دو رکعت نماز احتیاط ایستادهای که متصلا اقامه کرده است، به آن ملحق میشود. در این صورت در حقیقت بین نمازی که به عنوان احتیاط اقامه کرده و بین نقصی که در نماز اصلی بوده، مطابقت دارد. به دلیل این که بین آنها، مطابقت وجود دارد، روشن است که نماز صحیح است و نیازی به اعاده ندارد.
اشکال: در این صورت یک نیت و تکبیرة الاحرام اضافه شده است.
پاسخ: در گذشته بیان شد که اضافه شدن این موارد مشکلی ایجاد نمیکند. به دلیل این که اگر اضافه شدن این موارد مشکل ساز باشد، هرگاه که نماز را ناقص اقامه کند، باید قائل به بطلان نماز باشیم.
صورت دوم:
در شک بین رکعت دوم، سوم و چهارم، مصلی یادش آید که نماز اصلی را واقعا سه رکعت اقامه کرده است و دو رکعت نماز احتیاط ایستاده را مقدم کرده بود. به عبارت دیگر، مصلی بین رکعت دوم، سوم و چهارم شک کرد. پس از اتمام نماز اصلی، دو رکعت نماز احتیاط ایستاده را اقامه کرد و پس از آن دو رکعت نماز احتیاط نشسته اقامه کرد و پس از اقامه همه نمازهای احتیاط، به یاد آورد که نماز اصلی را سه رکعت اقامه کرده است. در این صورت، مطابقت وجود ندارد. اما در عین حال که مطابقت وجود ندارد اما احتمال صحت نماز وجود دارد.
مرحوم شهید ثانی، دلیل احتمال را چنین تقریر میفرماید: در گذشته بیان شد که مصلی، امر مولا را امتثال کرده است. خواه مطابقت وجود داشته باشد و خواه مطابقت وجود نداشته باشد. زیرا شارع مقدس به مکلف امر فرموده است که دو رکعت نماز احتیاط ایستاده و دو رکعت نماز احتیاط نشسته اقامه کن و مکلف چنین عمل کرد. امتثال امر مولا، مقتضی اجزاء است.
گرچه احتمال دارد که بگوییم به دلیل این که اصل نماز، سه رکعت بوده و دو رکعت نماز احتیاط ایستاده را ابتداءً اقامه کرده است، چنین نمازی را ملحق میکنیم به نماز کسی که یک رکعت نماز را در آخر نماز، سهوا اضافه کرده است. اگر مصلی، نماز چهار رکعتی را پنج رکعت، اقامه کند، چه حکمی دارد؟ این مصلی نیز مانند او میباشد. طبعا اگر کسی یک رکعت به نماز اضافه کند، نمازش باطل است. مگر آن که در رکعت چهارم (رکعت چهارم در این جا، رکعت اول نماز احتیاط میباشد.) به اندازه تشهد جلوس کرده باشد. در صورتی که به اندازه تشهد جلوس کرده باشد، هرچند که تشهد و سلام را بیان نکرده باشد، نمازش صحیح است. اما اگر این کار را نکرده باشد، باید قائل به بطلان نماز باشیم.
بنابر این، در فرض مخالفت (در فرضی که نماز احتیاط با مقدار نقصی که اصل نماز داشته است، مخالفت داشته است) احتمال صحت و احتمال بطلان وجود دارد.
صورت سوم:
صورت سوم نیز از صورتهای مخالفت است. یعنی نماز احتیاط مطابقت با نقص نماز اصلی، ندارد.
اگر مصلی یادش آمد که نماز اصلی را واقعا دو رکعت اقامه کرده است اما هنگامی که نماز احتیاط را اقامه کرد، ابتدا دو رکعت نماز احتیاط نشسته را اقامه کرده است. یا به جای دو رکعت نماز نشسته، یک رکعت نماز ایستاده، اقامه کرده است. در این صورت نیز نماز احتیاط با نقص نماز اصلی، مطابقت ندارد.
تبیین فرض صورت: مصلی بین رکعت دوم، سوم و چهار، شک کرد. لازم است که بعد از نماز، دو رکعت نماز احتیاط ایستاده و یک رکعت نماز احتیاط ایستاده دیگر یا دو رکعت نماز احتیاط نشسته، اقامه کند.
مصلی، ابتدا دو رکعت نماز احتیاط نشسته را اقامه کرد و پس از آن دو رکعت نماز احتیاط ایستاده را اقامه کرد. پس از آن که نمازهای احتیاط را اقامه کرد، به یاد آورد که نماز اصلی را دو رکعت اقامه کرده است. در این صورت بین نماز احتیاط و نقص نماز اصلی، مطابقت وجود ندارد. زیرا دو رکعت نماز نشسته، حکم یک رکعت نماز ایستاده را دارد. دو رکعت اصل نماز به همراه یک رکعت، سه رکعت میشود و در نتیجه مطابقت نخواهد داشت.
مرحوم شهید در این صورت میفرماید: احتمال صحت و بطلان نماز، وجود دارد.
شهید ثانی میفرماید: شاید این که در روایت فرمود، دو رکعت احتیاط قائما را بر دو رکعت نماز احتیاط نشسته، مقدم کند. سرّش این بوده است که در فرض تقدیم دو رکعت احتیاط ایستاده، گاهی مطابقت وجود دارد. مثل جایی که نماز اصلی را دو رکعت بوده و پس از آن دو رکعت احتیاط را اقامه کرده است. اما در فرض تقدیم دو رکعت احتیاط نشسته، در هیچ صورتی، مطابقت وجود نخواهد داشت. یعنی اگر دو رکعت نماز احتیاط نشسته را مقدم کند، اگر چه بعدا مشخص شود که اصل نمازش سه رکعت بوده و دو رکعت احتیاط نشسته، به جای یک رکعت ایستاده است، اما بالاخره دو رکعت نشسته است و بازهم مطابقت وجود نخواهد داشت. مگر آن که به جای دو رکعت نماز احتیاط نشسته، یک رکعت نماز احتیاط ایستاده اقامه کند. که در این صورت اگر به یاد آورد که اصل نمازش سه رکعت بوده است، مطابقت درست میشود.