موارد لازم القضاء در صورت فراموشی در نماز:
از مجموع اجزائی که ممکن است در نماز فراموش شود و محل آن فوت شده باشد، بعد از اتمام نماز، تنها قضاء سه مورد واجب است.
در گذشته بیان شد که اگر غیر از رکن در نماز فراموش شود و بعد از تجاوز از محل، یادش بیاید که آن جزء را انجام نداده است، نماز صحیح است و باید نماز را ادامه دهد. آیا جزء فراموش شدهای را که محلش گذشته و بعدا یادش آمده را باید قضا کند؟ در پاسخ گفته میشود خیر، هیچ جزئی از اجزاء غیر رکن نماز، اگر فراموش شود، قضا ندارد، مگر سه مورد. یعنی تنها سه مورد هستند که اگر مصلی آنها را فراموش کند و بعد از محل یادش بیاید، باید آنها را قضا کند.
مورد اول: سجده واحده. اگر مصلی، یک سجده را فراموش کرد، اگر بعد از محل یادش آمد، باید بعد از نماز آن را انجام دهد.
مورد دوم: مجموع تشهد. اگر تشهد را بصورت کامل فراموش کرد، باید بعد از نماز، قضا کند.
مورد سوم: صلوات بر پیامبر و آل پیامبر، اگر به تنهایی فراموش شود. یعنی شهادتین را در تشهد گفت اما صلوات آخر را فراموش کرد. در این صورت باید صلوات را بعد از نماز قضا کند.
مرحوم شهید ثانی میفرماید: مانند نسیان صلوات است اگر یکی از شهادتین را در تشهد فراموش کند. مثلا اگر اشهد ان لا اله الا الله وحده لا شریک له را فراموش کند یا اشهد ان محمدا عبده و رسوله را فراموش کند، بازهم قضای آن بعد از نماز واجب است. زیرا احد التشهدین، اولی به اطلاق تشهد نسبت به صلوات بر نبی و آل. آنچه که در روایات بیان شده است، این است که اگر تشهد فراموش شد، قضا دارد. بر کل تشهد، اطلاق تشهد میشود اما صلوات چه؟ اگر کسی بگوید بر صلوات بر نبی و آل، اطلاق تشهد میشود، به عنوان این که جزئی از تشهد است، طبیعتا اطلاق تشهد بر یکی از شهادتین، به طریق اولی است. چون آن دو، یکی از شهادتین است. یعنی اطلاق کلمه تشهد بر آنها راحتتر است. اما اگر فقط صلوات بر نبی، به تنهایی فراموش شود. یعنی مصلی، صلوات بر آل را بیان کرده است اما صلوات بر نبی را فراموش کرده است. یا صلوات بر آل را فراموش کند. یعنی مصلی، صلوات بر نبی را بیان کرده است اما صلوات بر آل را فراموش کرده است. مرحوم شهید میفرماید: اجود آن است که قضا ندارد. کما این که اگر غیر صلوات بر نبی یا غیر صلوات بر آل به تنهایی، از اجزاء دیگر تشهد، فراموش شود. مثلا عبارت وحده لا شریک له را فراموش کند یا الحمد الله ابتدای تشهد را فراموش کند. این موارد نیز قضا ندارد. بلکه مرحوم ابن ادریس، قضاء صلوات بر پیامبر و آل را لازم ندانسته است. یعنی مرحوم ابن ادریس فرموده است که مصلی اگر صلوات بر نبی و آل را فراموش کرد، قضا ندارد. زیرا روایتی وجود ندارد که بیانگر لزوم قضا در صورت فراموشی صلوات باشد.
مرحوم مصنف در کتاب الذکری، نظر مرحوم ابن ادریس را مردود دانسته است. مرحوم شهید اول در ابطال نظر مرحوم ابن ادریس، چنین فرموده است: در روایات بیان شده است که تشهد قضا دارد. یعنی اگر مصلی، تشهد را فراموش کرد، لازم است که آن را قضا کند. هنگامی که تشهد قضا داشته باشد، بعض تشهد هم قضا دارد. یعنی صلوات بر پیامبر و آل هم بعض تشهد است. لذا هنگامی که خود تشهد، قضا دارد، بعض تشهد هم قضا دارد. مرحوم مصنف در کتاب الذکری، بین تشهد و بعض تشهد، حکم را یکی دانسته و معتقد است که حکم شرعی بین آنها مساوی است و تفاوتی ندارد.
روایتی که بیانگر قضا داشتن تشهد است، چنین است: عَنْ عَلِيِّ بْنِ أَبِي حَمْزَةَ قَالَ: قَالَ أَبُو عَبْدِ اَللَّهِ عَلَيْهِ اَلسَّلاَمُ: إِذَا قُمْتَ فِي اَلرَّكْعَتَيْنِ اَلْأَوَّلَتَيْنِ وَ لَمْ تَتَشَهَّدْ (اگر بایستد در دو رکعت اول و تشهد را نخوانده باشد. یعنی دو رکعت اول نماز که تمام شد، بایستد و تشهد نخوانده باشد) فَذَكَرْتَ قَبْلَ أَنْ تَرْكَعَ (اگر قبل از رکوع رکعت سوم، یادش آمد) فَاقْعُدْ فَتَشَهَّدْ (بنشین و تشهد را انجام بده و دوباره بایست) وَ إِنْ لَمْ تَذْكُرْ (اگر یادت نیامد) حَتَّى تَرْكَعَ (تا این که رکوع رکعت سوم را انجام دادی) فَامْضِ فِي صَلاَتِكَ (نماز را ادامه بده) كَمَا أَنْتَ (به همین صورت که میخوانی، ادامه بده. یعنی لازم نیست که برگردد و تشهد را انجام دهد) فَإِذَا اِنْصَرَفْتَ (هنگامی که نماز تمام شد) سَجَدْتَ سَجْدَتَيْنِ لاَ رُكُوعَ فِيهِمَا (دو سجده سهو باید انجام دهی) ثُمَّ تَشَهَّدِ اَلتَّشَهُّدَ اَلَّذِي فَاتَكَ. (سپس تشهدی که از تو فوت شده را انجام بده و آن را قضا کند.) بنابر این، تشهد فراموش شده، قضا دارد.
مرحوم شهید ثانی در استدلال مرحوم شهید اول در کتاب الذکری که در رد مرحوم ابن ادریس بیان نمود، اشکال دارد. مرحوم شهید ثانی معتقد است که استدلال شهید اول صحیح نیست.
اشکال اول: کلیت کبری استدلال مرحوم مصنف صحیح نیست. ظاهر استدلال شهید اول آن است که هرچه کلش قضا داشته باشد، بعض آن نیز قضا دارد. لذا میفرمود، حکم کل تشهد و ابعاض آن، یکی است. اگر کل تشهد، قضا دارد، بعض آن نیز قضا دارد. مرحوم شهید ثانی میفرماید: این که هر چیزی که کلش قضا داشته باشد، بعضش نیز قضا داشته باشد، را نمیپذیریم. به عبارت دیگر، این کبری پذیرفته نیست و هنگامی که این کبری را از استدلال مرحوم شهید اول بگیریم، دیگر استدلال مرحوم شهید اول، کارکرد لازم را ندارد.
سوال: به چه دلیل مرحوم شهید ثانی، کبری استدلال را قبول ندارد؟
پاسخ: زیرا این کبری دارای نقض است. مثلا اصل نماز قضا دارد اما بسیاری از اجزاء آن در صورت فراموشی، قضا ندارد. مگر سجده واحده و تشهد و صلوات. اما اگر مصلی، قرائت را فراموش کرده باشد، قضا ندارد.
اشکال دوم: غیر از صلوات از اجزاء تشهد را خود مرحوم مصنف، قائل به قضا نیست. مثلا اگر کلمه وحده لا شریک له یا الحمد لله را فراموش کند، مرحوم مصنف قبول ندارد که قضا داشته باشد. با این که این عبارت هم جزء تشهد است. اگر آن کبری را مرحوم مصنف قبول داشته باشد، طبیعتا باید قائل باشد که این مورد نیز قضا دارد.
البته مرحوم شهید ثانی میفرماید: میپذیریم که قول به قضاء احد التشهدین، قوی است. یعنی اگر شهادت به وحدانیت خداوند متعال و شهادت به رسالت پیامبر را فراموش کند، قضا دارد. البته از این باب که صدق اسم تشهد که در روایات بیان شده، بر آن میشود. یعنی در روایت بیان شد که تشهد، قضا دارد و این هم تشهد است. نه از این باب که جزء تشهد است، به بیان مرحوم شهید اول در کتاب الذکری. مگر این که کسی این را نپذیرد از باب این که تشهد در روایت را حمل بر مجموعه شهادتین و صلوات. یعنی قائل باشد منظور از تشهدی که در روایت بیان شده است، مجموع است و لذا اگر یکی از شهادتین را فراموش کند، قضا ندارد.
نکته: مراد از قضا اجزاء آن است که بعد از نماز آن را اتیان کند. چون قضا به این معنا وارد شده است. مثلا در آیه ۱۰ سوره مبارکه جمعه چنین فرموده است: فَاِذا قُضِیَتِ الصَّلوهُ فَانتَشِروا فِی الاَرضِ. هنگامی که نماز جمعه تمام شد. بنابر این، قضیت الصلوة یعنی هنگامی که نماز تمام شد. پس قضا به معنای اتمام نماز میباشد. پس مراد از قضا این است که بلافاصله بعد از نماز انجام دهد. هرچند که در وقت باشد و قضا نشده باشد.
پس مراد از قضا، معنای معهود قضا که انجام در خارج از وقت و در مقابل ادا است، نمیباشد. مگر آن که قبل از اتیان جزء منسی، وقت تمام شود. یعنی مصلی به قدری نماز را در آخر وقت اقامه کرده است که به محض آن که سلام نماز را بیان نمود، وقت نماز گذشت. طبیعتا در این صورت جزء فراموش شده را در خارج از وقت انجام میدهد و در مقابل ادا قرار میگیرد.