مستحبات رکوع نماز:
در جلسه گذشته، واجبات رکوع، بیان شد. در ادامه مستحبات رکوع نماز بیان میشود.
مستحب اول: مستحب است که ذکر اکبر رکوع (سبحان ربی العظیم و بحمده) را سه مرتبه یا بیش از سه مرتبه بگوید. البته در مورد بیش از سه مرتبه ایشان میفرماید: مقداری بیشتر به اندازهای است که ملال آور و خسته کننده نباشد. در روایتی چنین بیان شده است که این ذکر از امام صادق عليهالسلام تا شصت مرتبه شمرده شده است.
مرحوم شهید میفرماید: اگر شخص امام جماعت باشد، ذکر رکوع را بیش از سه مرتبه بیان نکند. مگر آن که مأموم ذکر بیش از سه مرتبه را دوست داشته باشد.
سوال: آیا اگر بیش از یک مرتبه ذکر رکوع گفته شد، مقدار واجب همان دفعه اول است و تعداد دیگر، مستحب محسوب میشوند یا هر تعدادی که بیان کند، واجب تخییری محسوب میشود؟ این سوال در مورد تسبیحات اربعه رکعت سوم و چهارم نیز مطرح شد.
پاسخ: مرحوم شهید میفرماید: همان مطالبی که در مورد تسبیحات اربعه بیان شد، در این مسئله جاری میشود.
مستحب دوم: مستحب است که عدد ذکر رکوع (سبحان ربی العظیم و بحمده) فرد باشد. یعنی مستحب است که سه، پنج، هفت مرتبه باشد.
سوال: با توجه به مطلب فوق، روایتی که بیانگر آن بود که تا شصت مرتبه این ذکر از امام صادق عليهالسلام شمرده شد را چگونه تفسیر میکنید؟
پاسخ اول: ممکن است که راوی شصت مرتبه را شمرده باشد و چه بسا، آن حضرت شصت و یک مرتبه یا شصت و سه مرتبه این ذکر را فرموده باشد.
پاسخ دوم: اگر حقیقتا، امام عليهالسلام شصت مرتبه این ذکر را فرموده باشند، به این دلیل به این استحباب عمل نکرده باشند که بیانگر این نکته باشند که گفتن به تعداد عدد زوج جایز است.
مستحب سوم: قبل از ذکر رکوع، دعایی منقول وجود دارد که مستحب است آن دعا، خوانده شود.
مستحب چهارم: در رکوع، پشتش را صاف کند. در روایت بیان شده است که به گونهای مصلی کمر خود را صاف کند که اگر در آن حالت روی کمر او آب ریختند، آب تکان نخورد.
مستحب پنجم: گردن را مساوی با پشت و کمر قرار دهد. گاها مصلی، در رکوع، سر خود را به پایین میاندازد. مرحوم شهید میفرماید: گردن و سر در رکوع کشیده و موازی با کمر باشد. تأویل کشیدن گردن در رکوع این است که مصلی به خداوند متعال بگوید: آمنت بك ولو ضَرَبتَ عُنُقي. (من ایمان به تو دارم، هرچند که گردن من را بزنی)
مستحب ششم: در رکوع مانند دو بال پرنده، بازوها و دو آرنج خود را باز کند و به بدن و پهلو نچسباند.
مستحب هفتم: مستحب است که در رکوع دو کف دست را روی کاسه زانوان قرار دهد در حال تمام ذکر. یعنی کف دست را از زانو پر کند.
مستحب هشتم: مستحب است شروع کند در گذاشتن دست بر زانو، به دست راست. یعنی ابتدا دست راست خود را روی زانو قرار دهد و انگشتان در هنگام گرفتن زانوها، باز باشد.
مستحب نهم: مستحب است در هنگام رکوع رفتن در حال قیام، قبل از رفتن به رکوع (در هنگامی که بدن مصلی آرام است) تکبیر بگوید. طبیعتا هنگام تکبیر گفتن، دستان را تا نرمی گوش، بالا ببرد. در تکبیره الاحرام نیز بیان شد که دو کف دست رو به قبله باشد و دست را تا نرمی گوش بالا بیاورد و تکبیر بگوید.
مستحب دهم: پس از آن که سر از قیام برداشت و در حال قیام و پس از آن که بدن آرام گرفت، بگوید: سمع اللّٰه لمن حمده و الحمد للّٰه ربّ العالمين.