احکام اقسام استحاضه:
آخرین مطلبی که از بحث استحاضه در جلسه گذشته مطرح شد، تقسیم استحاضه به قلیله، متوسطه و کثیره بود. بیان شد که اگر پنبه و روی پنبه، پارچهای گذاشته شود، اگر آلودگی خون استحاضه، ظاهر پنبه را آلوده کند اما در پنبه فرو نرود، قلیله محسوب میشود. اگر آلودگی خون علاوه بر ظاهر، باطن پنبه را آلوده کند اما به دستمال نرسد، متوسطه میباشد و اگر علاوه بر پنبه، دستمال را نیز آلوده کند، استحاضه کثیره محسوب میشود.
در جلسه حاضر، احکام هر یک از اقسام استحاضه بیان میشود.
استحاضه قلیله:
مرحوم شهید میفرماید: اگر آلودگی به باطن پنبه نرسد (استحاضه قلیله) لازم است چند کار انجام دهد.
۱) برای هر نماز، یک وضو بگیرد. یعنی برای نماز صبح یک وضو، برای نماز ظهر یک وضو و برای نماز عصر یک وضو بگیرد. این بدان معنا است که با وضویی که برای نماز ظهر گرفته است، نمیتواند با همان وضو، نماز عصر را اقامه کند.
۲) باید پنبه را عوض کند. یعنی پنبهای که آلوده شده است را باید عوض کند. زیرا عفو از دم استحاضه نشده است. حتی اگر آن خون، کمتر از درهم بغلی باشد. در جلسات گذشته بیان شد که اگر در لباس نمازگزار به اندازه درهم بغلی خون وجود داشته باشد، اقامه نماز با آن اشکالی ندارد و این مقدار خون استثنا شده است اما این استثنا مربوط به غیر خون حیض، استحاضه و نفاس میباشد. یعنی این خونها معفو نیست.
۳) ظاهر فرج را باید تطهیر کند. مراد از ظاهر فرج، مقداری از ظاهر فرج است که هنگام نشستن بر روی دو پا به شکل متخلی، پیدا میشود. این بدان معنا است که باطن فرج را لازم نیست، تطهیر نماید. البته مرحوم مصنف در این جا نفرموده است که زن باید بدن خودش را تطهیر نماید.
سوال: چرا این نکته را نفرموده است؟
پاسخ: شهید ثانی میفرماید: به این دلیل که بحث تطهیر بدن مربوط به این جا نیست. از مباحث گذشته این نکته مشخص میشود. زیرا در مباحث گذشته بیان شد که باید برای نماز، بدن و لباس تطهیر شود.
استحاضه متوسطه:
تمام آنچه که در مورد استحاضه قلیله بیان شد، در استحاضه متوسطه نیز باید انجام شود. یعنی برای هر نماز باید وضو جداگانه بگیرد، باید پنبه را عوض کند و همچنین باید ظاهر فرج را تطهیر نماید.
علاوه بر موارد مذکور، لازم است که برای نماز صبح در صورتی که آلودگی قبل از نماز صبح بوده باشد، غسل کند.
گاهی، آلودگی بعد از نماز صبح میباشد. مثلا ساعت ۹ صبح آلودگی ظاهر میشود و این خانم، نماز صبح را با طهارت اقامه کرده است. در این صورت برای نماز ظهر و عصر، مغرب و عشا نیازی به غسل ندارد و اگر فردا صبح آلودگی وجود داشت باید غسل کند.
اما اگر قبل از نماز صبح آلودگی وجود داشته باشد باید برای نماز صبح غسل کند. شایان توجه است که زمانی که برای نماز صبح غسل را انجام داد، برای نمازهای دیگر نیازی به غسل ندارد. یعنی در شبانه روز، یکبار برای نماز صبح غسل میکند.
زن مستحاضه اگر بخواهد روزه بگیرد، میتواند غسل را بر اذان صبح مقدم کند. یعنی پیش از اذان صبح غسل را انجام دهد و همان غسلِ قبل از اذان صبح، برای نمازش کافی است. اما اگر نمیخواهد روزه بگیرد، غسل را باید بعد از دخول وقت نماز، انجام دهد. یعنی نمیتواند قبل از اذان صبح برای نماز صبح غسل انجام دهد.
چنانچه در خلال مطالب بالا بیان شد، اگر آلودگی بعد از نماز صبح باشد، به نظر شهید همانند مستحاضه قلیله میباشد و نیازی به غسل ندارد. البته برخی از فقها در اصل قضیه با مرحوم شهید مخالفت کردهاند. این دسته از فقها معتقدند که غسل برای نماز صبح نیست بلکه برای یک روز است. لذا اگر وسط روز هم آلودگی ظاهر شد، برای نماز صبح و عصر و نماز مغرب و عشا باید غسل انجام دهد. مثلا ساعت ۱۰ صبح آلودگی ظاهر شد و باید برای نماز ظهرین غسل انجام دهد.
استحاضه کثیره:
در استحاضه کثیره تمام وظائف مستحاضه قلیله و کثیره در آن جاری است. علاوه بر آن موارد (یعنی علاوه بر این که برای ۵ نماز باید ۵ وضو بگیرد و برای نماز صبح باید غسل کند و پنبه را عوض کند و بدنش را تطهیر کند) باید برای نماز ظهر و عصر یک غسل لازم است و برای نماز مغرب و عشاء نیز یک غسل لازم است. یعنی برای هر وعده نماز باید یک غسل انجام دهد. طبیعتا باید پارچه را عوض کند. البته مرحوم شهید میفرماید: هم در استحاضه متوسطه و هم در استحاضه کثیره باید پارچه را عوض کند. علت عوض کردن پارچه در استحاضه کثیره مشخص است، زیرا آلودگی خون به آن سرایت کرده است. در استحاضه متوسطه به این دلیل باید پارچه را عوض کند که فرو رفتن خون در پنبه، باعث میشود که رطوبت معمولا به آن پارچه سرایت کند. هرچند که خود خون به پارچه نرسیده است اما همین که رطوبت به پارچه برسد، کفایت میکند که آن پارچه نجس شود و نیاز به تعویض داشته باشد.
منظور از عوض کردن، لزوم تغییر پارچه نیست بلکه میتواند پارچه را تطهیر کند و همان را استفاده کند.