استحاضه
خون استحاضه، خونی است که از رحم خارج میشود، نه دم قروح و جروح که از فرج خارج میشود.
خونی وجود دارد که خون قروح و جروح است. مثلا کسی مریضی دارد که در فرج او، دُمَل ایجاد شده است یا زخم ایجاد شده است که آن زخم موجب خون ریزی است. این خون، نه خون حیض و نه خون استحاضه و نه خون نفاس است.
خون استحاضه، خون قروح و جروح نیست بلکه خونی است که از رحم خارج میشود. یعنی همانند خون حیض که از رحم خارج میشود، خون استحاضه نیز از رحم خارج میشود.
خونهای استحاضه:
۱) خونی که مازاد بر ۱۰ روز باشد، مطلقا استحاضه میباشد. البته خون نفاس را باید تفکیک نمود. از هر زنی که چنین خونی خارج شود، خون استحاضه محسوب میشود. خواه ذات العاده، مبتدئه یا مضطربه باشد. خواه صفات خون حیض را دارا باشد یا صفات را نداشته باشد.
۲) در خصوص زنان صاحب عادت عددیه (زنانی که عدد حیضشان ۷ روز است در دو ماه پشت سر هم) اگر خون از ۱۰ روز تجاوز کند، هر چه بعد از عادتش است، استحاضه محسوب میشود. مثلا زنی که دو ماه پشت سر هم ۷ روز خون دیده و صاحب عادت عددیه میباشد. در این ماه ۱۲ روز خون دیده است. در خصوص این زن از روز ۷ به بعد، خون استحاضه محسوب میشود.
۳) خون بعد از یائسه شدن زن، استحاضه محسوب میشود. (در زن قرشیه و نبطیه بعد از ۶۰ سالگی و در غیر آنها بعد از ۵۰ سالگی)
۴) خون بعد از نفاس. در بحث نفاس بیان خواهد شد که همانند خون حیض، اکثرش ۱۰ روز است. یعنی بیش از ۱۰ روز نمیشود و زنی که عادت عددیه دارد (مثلا ۷ روز حیض میبیند)، اگر خون نفاسش مازاد بر ۱۰ روز باشد (مثلا ۱۲ روز خون نفاس ببیند) به مقدار عادت عددیه (۷ روز) نفاس قرار میدهد و مازاد بر ۷ روز را استحاضه قرار میدهد.
مرحوم شهید میفرماید: برای استحاضه بعد از نفاس، دو مثال میتوان بیان نمود.
الف) خون بعد از ۱۰ روز برای زنی که عادت حیض ندارد.
ب) خون بعد از ایام عادت برای زنی که عادت بر حیض دارد.
مازاد بر ۱۰ روز که قطعا، استحاضه دارد. زنی که صاحب عادت عددیه است، (مثلا عادت حیضش ۷ روز است) اگر ما زاد بر ۱۰ روز خون دید، از روز ۷ به بعد را استحاضه قرار میدهد.
نسبت به مثال اول که خون بعد از ۱۰ روز باشد، مرحوم شهید میفرماید: خون بعد از ۱۰ روز، در صورتی استحاضه است که شرائط ذیل را دارا باشد (در نفاس، خون مازاد بر ۱۰ روز در صورتی استحاضه محسوب میشود که شرائط ذیل را داشته باشد):
الف) فاصله بین خون نفاس و خون بعد از ۱۰ روز به مقدار پاک شدن اقل طُهر. یعنی اگر خون نفاس را ۱۰ روز دید و بعد پاک شد، تا ۱۰ روز بعد دوباره خون دید، در صورتی که خون دوم، امکان حیض بودن داشته باشد. (طبق قاعده امکان که چنین بود: متی امکن کونه حیضا، حکم به) در این صورت خون دوم، حیض میباشد نه استحاضه. زیرا بین خون دوم و خون نفاس، ۱۰ روز فاصله ایجاد شد و اقل طُهر هم ۱۰ روز است. این ۱۰ روز را حکم به نفاس و خون بعدی را حکم به حیض میکنیم. زیرا اقل طهر بین آنها فاصله شده و لذا خون دوم، خون حیض میباشد. بنابر این، خون بعد از ۱۰ روز نفاس در صورتی استحاضه است که بین آنها، اقل طهر فاصله نشده باشد. چون اگر اقل طهر فاصله شده باشد، از خونهایی میباشد که امکن کونه حیضا و لذا حکم بالحیضیه.
ب) حتی اگر اقل طهر فاصله شده باشد، در مورد زنی که عادت وقتیه در حیض دارد. یعنی خون نفاس را تا ۱۰ روز دید و خون تا ۱۰ روز قطع شد. ۱۰ روز بین آنها فاصله شد و سپس خون دید. زن اگر صاحب عادت وقتیه در حیض باشد. یعنی همیشه وقت حیض او در اول ماه بوده است. خون بعد از ۱۰ روز پاکی اگر مصادف با ایام عادت حیضش مصادف نشده باشد، در این صورت حکم به استحاضه میشود و حکم به حیض نمیشود. زیرا این زن صاحب عادت وقتیه است و این خون دوم، در وقت حیض او نبوده است. صاحب عادت وقتیه در زمانی حکم به حیض میکند که در وقت خودش، خون ببیند. لذا اگر مصادف با ایام حیض او باشد، حکم به حیض میشود اما اگر مصادف با ایام حیض او نباشد، در این صورت حکم به استحاضه میشود.
بنابر این، مشخص میشود اگر در صاحب عادت وقتیه، بعد از پاکی ۱۰ روز، خون مصادف با ایام حیض او نباشد، اصلا امکان حمل بر حیض وجود ندارد تا قاعده امکان استفاده شود و این خون را حمل بر حیض شود.
ج) حتی اگر ۱۰ روز که اقل طهر است، فاصله شد. در مورد زنی که عادت مشخصی ندارد، خونی که بعد از اقل طهر میبیند، تمییز در آن خون حاصل نباشد. یعنی آن خونی که دیده، صفات حیض را نداشته باشد؛ حکم به استحاضه میشود؛ حتی اگر بین خون نفاس و خون بعدی، ۱۰ روز فاصله شده باشد. اما اگر تمییز در آن حاصل باشد، حکم به حیض بودن میشود.
جمع بندی شرائط:
در صاحب عادت، خون بعد از اقل طهر، در صورت مصادف شدن با زمان حیض، حیض محسوب میشود. در غیر صاحب عادت، خون بعد از اقل طهر. یعنی ۱۰ روز پاک بود، اگر تمییز داشته باشد، (تمییز داشته باشد یعنی خون چند نوع باشد و این خون صفات حیض را دارد) در این صورت حکم به حیض میشود اما در غیر این دو صورت، یعنی در صورتی که صفات حیض را نداشته باشد و در صورتی که صاحب عادت است و در غیر وقت خودش خون دیده است، هر چند که اقل طهر فاصله شده باشد، حکم به استحاضه میشود.
در شرط اول، بصورت کلی فرمودند که خون بعد از اقل طهر اگر امکان حیض بودن داشته باشد، حکم به حیض بودن میشود. اما در شرط دوم و سوم، فرمودند که امکان حمل بر حیض وجود ندارد، لذا حکم به استحاضه میشود.