شیوه تطهیر لباس نجس با آب:
پیش از شروع لازم به ذکر است که این مسئله اختصاص به لباس نداشته و در هر چیزی که آب را جذب کند و برای خارج کردن آب از آن نیاز به فشرده کردن داشته باشد، جاری میباشد. یعنی این حکم در فرش، پتو و... جاری میباشد.
به عبارت دیگر، شیوه تطهیر مواردی که غساله را در خود نگه میدارد با اشیائی که غساله را در خود نگه نمیدارد، متفاوت است.
روش طهارت لباس نجس شده با بول:
مرحوم شهید: در ابتدا شیوه تطهیر لباس را مطرح میکند. (هرچند که اختصاص به لباس ندارد) چنانچه آب کر و جاری نباشد. مثلا آب قلیل باشد؛ دو بار باید لباس شسته شود و بین دوبار باید لباس فشرده شود و غساله آن خارج شود.
عبارت مرحوم شهید آن است: ﴿ ويغسل الثوب مرّتين بينهما عصرٌ ﴾ شهید ثانی میفرماید مقصود از عصر، کَبس یعنی فشردن به مقدار متعارف است. یعنی لازم نیست که لباس را به گونهای فشار دهیم که حتی یک قطره آب در آن باقی نماند، بلکه به مقداری باید فشرده شود که آب از آن بصورت متعارف خارج شود.
ظاهر عبارت شهید اول آن است که بین دوبار شستن، فشار دادن لازم است و پس از بار دوم نیازی به شستن دوباره نیست. یعنی بار اول که شسته میشود باید فشار داده شود اما پس از آن که بار دوم شسته میشود نیازی به فشردن ندارد. مرحوم شهید به این ظاهر اعتراض کرده و میفرماید: بار دوم هم نیازمند فشردن است.
باید توجه داشت که این شیوه در مورد جایی است که لباس با بول نجس شده باشد. در این صورت به دلیل وجود روایت، علما چنین فتوا دادهاند. روایت میفرماید: عَنِ اِبْنِ أَبِي يَعْفُورٍ قَالَ: سَأَلْتُ أَبَا عَبْدِ اَللَّهِ عَلَيْهِ اَلسَّلاَمُ عَنِ اَلْبَوْلِ يُصِيبُ اَلثَّوْبَ قَالَ اِغْسِلْهُ مَرَّتَيْنِ.
روایت در مورد بول میفرماید باید دوبار شسته شود و ناظر به خون و... نیست.
نکته: این که فقها میفرمایند باید یکبار یا دوبار شسته شود، مربوط به پس از آن است که عین نجاست برطرف شده باشد. یعنی باید ابتدا خون یا غائط ازاله شود و پس از آن شسته شود. در مورد بول پس از آن که ازاله نجاست شد، باید دوبار شسته شود.
الحاق سایر نجاسات به بول در نظر شهید اول:
مرحوم شهید اول، سایر نجاسات را از باب مفهوم موافقت به بول ملحق نموده است. مقصود از مفهوم موافقت، مفهوم اولویت است. یعنی زمانی که بول برای تطهیر به دوبار آبکشی نیاز دارد، به طریق اولی برای سایر نجاسات باید دوبار آب کشی انجام شود.
ظاهرا مرحوم شهید اول قائل است نجاست خون و غائط از بول شدیدتر است. لذا در جایی که نجاست اخف نیازمند دوبار آبکشی است به طریق اولی در جایی که نجاست اشد است باید دوبار آبکشی انجام شود.
نظر شهید ثانی در مورد الحاق سایر نجاسات به بول:
مرحوم شهید ثانی میفرماید: اشد بودن نجاست خون و غائط نسبت به بول، صحیح نیست. زیرا هیچ دلیل بر این مطلب دلالت نمیکند. ضمن آن که قرائنی وجود دارد که بیانگر آن است که سایر نجاسات از حیث اشد بودن یا مساوی با بول است و یا اخف از بول میباشد. علت ضعیفتر بودن آن است که خون قلیل در لباس مصلی، عفو شده اما یک قطره بول عفو نشده است.
نظر شهید ثانی در شیوه تطهیر لباس متنجس به بول با آب قلیل:
مرحوم شهید ثانی معتقد است که اگر نجاست لباس به غیر بول باشد، پس از برطرف شدن عین نجاست، برای تطهیرش با آب قلیل نیازمند یکبار شستن میباشد. زیرا در روایات امر به ازاله نجاست داریم. با یکبار، ازاله نجاست محقق میشود و با آن امتثال امر شارع محقق میشود.
نکته: مرحوم مصنف در غیر بول در کتب دیگرش مثل البیان، قاطعانه به اکتفا یکبار شستن فتوا داده است. البته در کتاب ذکری و دروس بصورت مردد بیان نموده است.
استثنی از مورد فوق:
در خصوص بول بچه (پسر بچه) شیر خوار به شرط آن که غذای اصلی او شیرمادر باشد، بیان شده است که تعدد غسل و فشار دادن لازم نیست. یعنی یکبار شستن بدون فشار در تطهیر با آب قلیل کفایت میکند.
شیوه طهارت لباس متنجس به بول با آب کر و جاری:
مرحوم شهید میفرماید: تعدد شستن و فشار دادن در بول بچه رضیع، یعنی سایر بولها جاری است مگر آن که با آب کر یا جاری در صورتی که آب جاری را هم حکم آب کر بدانیم.
در آب کر و آب جاری صرف این که آب به محل نجاست برسد کافی است. یعنی صرف ملاقات با لباس برای طهارت کافی است.