مواردی که نزح ۳۰ دلو را اقتضا میکند:
بر اساس روایتی که در این باره وجود دارد، چنانچه آب باران، مخلوط با بول و عذره و مدفوع سگ (آب بارانی که مخلوط به هر سه مورد است) با آب چاه تماس حاصل کند، باید برای تطهیر آب چاه ۳۰ دلو نزح شود.
روایت این مورد به شرح ذیل است:
بِإِسْنَادِهِ عَنِ اَلْحُسَيْنِ بْنِ سَعِيدٍ عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ أَبِي عُمَيْرٍ عَنْ كُرْدَوَيْهِ قَالَ: سَأَلْتُ أَبَا اَلْحَسَنِ عَلَيْهِ اَلسَّلاَمُ عَنْ بِئْرٍ يَدْخُلُهَا مَاءُ اَلْمَطَرِ فِيهِ اَلْبَوْلُ وَ اَلْعَذِرَةُ وَ أَبْوَالُ اَلدَّوَابِّ وَ أَرْوَاثُهَا وَ خُرْءُ اَلْكِلاَبِ قَالَ يُنْزَحُ مِنْهَا ثَلاَثُونَ دَلْواً وَ إِنْ كَانَتْ مُبْخِرَةً.
در روایت غیر از بول و عذره و مدفوع سگ، بول و غائط چارپایان نیز ذکر شده است. حضرت فرمودند: هرچند که گندیده بو باشد، نزح ۳۰ دلو برای تطهیر کافی است.
راوی شخصی است به نام كُرْدَوَيْهِ. ایشان از نظر توثیق مجهول است. یعنی نمیدانیم که شخص مورد اعتمادی هست یا خیر. به دلیل این که به وثوق او اطمینان نداریم، مرحوم شهید میفرماید: روایت این مورد مجهولة الراوی است.
نکته: مجهول نه به این معنا که نمیدانیم راوی چه کسی است بلکه بدان معنا است که نمیدانیم شخص موثقی است یا خیر؟
سوال: در این جا بیان شد، در صورتی که آب باران مخلوط با بول و عذره و مدفوع سگ باشد، باید ۳۰ دلو نزح شود. اما در موارد قبل بیان شد که عذره انسان به تنهایی نیاز به ۵۰ دلو دارد. همچنین در بول الرجل بیان شد که باید برای آن ۴۰ دلو نزح شود. همچنین در مورد مدفوع سگ که از موارد ما لا نص فیه میباشد، بنابر یک مبنا، نزح جمیع را اقتضا دارد. چگونه یک مورد ۵۰ دلو یا ۴۰ دلو باشد اما زمانی که آب باران با هر سه مورد مخلوط شود و به چاه بریزد، نزح ۳۰ دلو کافی باشد؟
پاسخ: مرحوم شهید میفرماید: اشکالی پدید نمیآید. زیرا نزح بئر از مسائل تعبدی میباشد. در روایات گاها جمع بین مختلف صورت گرفته است. منظور از جمع بین مختلف آن است که مواردی که باید به خاطر آنها نزح صورت گیرد، یک جا جمع کرده است. مثلا گوسفند را با خوک و سگ یکجا بیان فرموده است. درحالی که گوسفند حلال گوشت است و سگ و خوک هم حرام گوشت و هم نجس العین هستند.
از طرف دیگر، مواردی وجود دارد که انسان گمان میکند باید هم حکم باشند اما دارای احکام مختلف میباشند. مثل کافر و کلب. کافر و کلب هر دو نجس العین هستند. گاو نر و گاو ماده نیز هر دو از یک جنس هستند اما دارای احکام متفاوت وجود دارد. در گاو نر، نزح جمیع لازم بود اما در گاو ماده، نزح یک کر لازم است. این نشان از آن دارد که این مسئله یک مسئله تعبدی است و نمیتوان با عقول درک کرد.
در ما نحن فیه نیز چنین است. عذره به تنها مقتضی ۵۰ دلو است اما زمانی که با آب باران مخلوط شود مقتضی ۳۰ باران است.
تا کنون حکم مخلوط شدن آب باران با هر سه مورد (بول، عذره و مدفوع سگ) بیان شد.
سوال: اگر آب باران تنها با یکی از سه مورد مذکور مخلوط شود، حکم چیست؟
پاسخ: مرحوم شهید میفرماید: در سه صورت حکم میشود که نزح ۳۰ دلو کافی است.
۱) یک موردی که با آب باران قاطی شده است، مقدّر شرعی نداشته باشد؛ ولو مقدر به عنوان ما لا نص فیه. در برخی موارد ما لا نص فیه است و مجتهد در موارد ما لا نص فیه قائل به لزوم نزح ۳۰ یا ۴۰ دلو است. این صورت مقدر شرعی میباشد. اگر مقدر شرعی نداشته باشد ولو به عنوان ما لا نص فیه؛ مثل مدفوع سگ در صورتی که ما در ما لا نص فیه قائل به نزح جمیع باشیم که در این صورت مقدر شرعی وجود ندارد. در این صورت نزح ۳۰ دلو کافی میباشد. علت که در این صورت نزح ۳۰ دلو کافی است، آن است که آب باران در صورتی که با هر سه مخلوط شود، نیازمند ۳۰ دلو است. به طریق اولی در صورتی که آب باران با مدفوع سگ به تنهایی مخلوط شود، نزح ۳۰ دلو کفایت میکند.
۲) چیزی که آب باران با آن مخلوط شده است، مقدر شرعی دارد اما آن مقدر شرعی بیش از ۳۰ دلو است. مثل مدفوع مرطوب. شهید میفرماید: در صورتی که آب باران با مدفوع مرطوب مخلوط شود، نزح ۳۰ دلو کافی است. هرچند که مدفوع مرطوب به تنهایی اقتضای نزح ۵۰ دلو را داشت.
علت این که در صورت مذکور قائل به لزوم ۳۰ دلو هستیم آن است که اگر آب باران با مدفوع و بول و مدفوع سگ مخلوط میشد، ۳۰ دلو کفایت میکرد. اکنون که آب باران به تنهایی با مدفوع مخلوط شده است باید به طریق اولی نزح ۳۰ دلو کافی باشد.
۳) چیزی که آب باران با آن مخلوط میشود، مقدر شرعی داشته باشد و مقدر شرعی ۳۰ دلو باشد. مثل جایی که از موارد ما لا نص فیه باشد و در ما لا نص فیه قائل به ۳۰ دلو باشیم. مثل بول انثی. در این صورت نیز ۳۰ دلو کافی است.
بنابر این در سه صورت فوق الذکر، نزح ۳۰ دلو کافی است. اما اگر مقدر شرعی کمتر از ۳۰ دلو باشد. مثل بول صبی که نزح ۷ دلو را مقتضی است. اگر آب باران با بول صبی مخلوط شود و چاه را نجس کند، باید ۷ دلو نزح شود و نیازی به نزح ۳۰ دلو نیست. زیرا روایت هر سه را با یکدیگر بیان نفرموده و اولویتی هم بین این موارد وجود ندارد.
در ادامه شهید ثانی میفرماید: مرحوم شهید اول بصورت مطلق حکم فرموده که برخی از سه مورد (بول، مدفوع و مدفوع سگ) همانند کل آنها محسوب میشود. به عبارت دیگر، مرحوم شهید اول، تفصیلی که بیان شد (سه صورتی که ۳۰ دلو کافی است و صورتی که نزح کمتر لازم است) را بیان نفرموده است، بلکه فرموده است، خواه آب باران با هر سه صورت مخلوط شود و خواه تنها با یک مورد از آنها مخلوط شود، یک حکم دارد و باید ۳۰ دلو نزح شود. به عبارت دیگر، مرحوم شهید اول بصورت مطلق حکم فرموده است که برخی از این سه مورد به مثابه تمام موارد میباشد و دیگر تبیین نکرده است که این که یکی را به مثابه همه میدانیم به سه صورت بازمی گردد و شامل صورت آخر نمیشود.
علمای دیگر چنین اظهار فرمودهاند: حکم ۳۰ دلو مربوط به موردی میشود که آب باران به هر سه مورد مخلوط شود. در صورتی که هر سه مورد با یکدیگر نباشد یا مقدر و یا نزح جمیع آب، از باب ما لا نص فیه، لازم میدانیم. یعنی اگر مقدری داشته باشد، همان مقدر لحاظ میشود. مثلا اگر آب باران با مدفوع مرطوب مخلوط شود و آب چاه را نجس کند، ۵۰ دلو باید نزح شود و نزح ۳۰ دلو کافی نیست. در صورتی که از موارد ما لا نص فیه باشد و در این موارد قائل به نزح جمیع باشیم؛ باید در این موارد هم نزح جمیع صورت پذیرد.
شهید در ادامه میفرماید: آنچه که ما ذکر کردیم صحیح به نظر میرسد. زیرا در سه صورت نخست اولویت وجود دارد. قیاس الویت، امری قطعی است که حجت شرعی میباشد. خداوند متعال به فرزندان دستور میدهد: لَا تَقُلْ لَهُمَا أُفٍّ. اف به معنای کوچکترین بیاحترامی است. از این فهمیده میشود که به طریق اولی نباید والدین را کتک زد.
در ما نحن فیه، اگر آب باران هم با مدفوع و بول و مدفوع سگ مخلوط شود، ۳۰ دلو کافی است. پس به طریق اولی اگر آب باران تنها با بول مخلوط شود باید نزح ۳۰ دلو کافی باشد.