سؤال: آيا شكل دوم از احتياط درست است؟
جواب شيخ انصارى: در اين شكل بحث مبنائى است، بر طبق يك مبنا اين شكل درست و بر طبق مبناى ديگر اين شكل درست نمىباشد.
قبل از بيان دو مبنا به يك مقدمه اشاره مىكنيم.
مقدمه: كسانى كه در تنبيه ششم مىگفتند رعايت علم تفصيلى در حد امكان لازم است و تا وقتى علم تفصيلى ممكن است نوبت امتثال اجمالى نمىرسد، اين آقايان براى نظريهشان دو مبنا و ملاك دارند.
بعضى از اين آقايان مىگويند علم تفصيلى به خاطر قصد تعيين لازم است. زيرا واجب احتياج به قصد تعيين دارد و به عبارت ديگر ترديد در واجب درست نيست، و نفس واجب بايد معين باشد. درست نيست واجب به شكل مردد انجام شود، لذا مىگفتند علم تفصيلى لازم است، و بعد هم دقت كرديد در فرع آخر اشاره كردند كه اگر علم تفصيلى از يك جهت ممكن باشد بايد آن جهت رعايت شود تا محتملات كمتر شود و ترديد در واجب به حداقل برسد، مثلا لباس پاك بايد محرز شود تا هشت نماز صبح تبديل به چهار نماز شود ـ با لباس پاك به چهار طرف نماز بخواند ـ.
نتيجه مطلب: دليل لزوم علم تفصيل به خاطر اين است كه ترديد در واجب يا از بين رود يا كم شود.
مبناى اول: اگر در جايى بود و نبود علم تفصيلى يكسان بود به اين معنا كه اگر شما علم تفصيلى داشته باشيد بايد چهار نماز بخوانيد و اگر علم تفصيلى نداشته باشيد نيز باز بايد چهار نماز بخوانيد، لازم نيست علم تفصيلى پيدا كنيد و امتثال اجمالى كافى است.
بر اساس مبناى اول شكل دوم احتياط صحيح مىباشد و هيچ اشكالى ندارد.
دليل قائلين به صحيح بودن احتياط به شكل دوم: در شكل اول احتياط شما دو نماز ظهر مىخوانديد و بعد علم تفصيلى داشتيم كه واجب واقعى ظهر را انجام دادهايم و وارد نماز عصر مىشديم، و دو نماز عصر مىخوانديم، بعد علم تفصيلى پيدا مىكرديم كه نماز عصر نيز انجام شده است.
اين آقايان مىگويند بر اساس شكل دوم باز هم چهار نماز خوانده مىشود، فقط شما مرتبه اول كه نماز ظهر را شكسته خوانديد و مىخواهيد وارد نماز عصر شويد، علم تفصيلى نداريد كه نماز ظهر بتمامه امتثال شده است. و ما در مقدمه گفتيم كه علم تفصيلى اگر محتملات واجب را كم كند لازم است باشد ولى اگر محتملات واجب را كم نكرد و باز هم همان چهار احتمال بود احتياجى به علم تفصيلى نيست.
شما يك نماز ظهر را شكسته مىخوانيد و بعد يك نماز عصر شكسته مىخوانيد و بعد دو نماز تمام مىخوانيد مجموعا چهار نماز مىشود، در پايان علم تفصيلى داريد كه وظيفهتان را انجام دادهايد.
فقط در شكل اول احتياط يك علم تفصيلى در بين نمازها پيدا مىشد كه در احتياط به شكل دوم پيدا نمىشود كه اشكالى ندارد. علم تفصيلى كه محتملات را كم نكند وجودش كالعدم است.
سؤال: يك اصل استصحاب داريم كه مانع از شكل دوم احتياط مىشود؟
اصل استصحاب: وقتى شما نماز ظهر را شكسته خوانديد شك داريد ذمهتان از نماز ظهر بريء شده است؟
اصل اشتغال ذمه از نماز ظهر است، و تا وقتى ذمه مشغول نماز ظهر باشد نمىتوانيد نماز عصر را بخوانيد، بنابراين شكل دوم احتياط باطل شد.
جواب شيخ انصارى: اينجا جاى استدلال به اين اصل استصحاب نمىباشد، زيرا لزوم احراز ترتيب در حين عمل در نمازهاى واقعى لازم است، ولى در چهار نمازى كه از باب مقدمه علميه مىخوانيد همينقدر كه بعد از خواندن نمازها يقين پيدا كرديد كه نماز ظهر و عصر به ترتيب خوانده شده است كافيست، و لازم نيست در حين عمل يقين به ترتيب داشته باشيد و بعد از عمل ترتيب مشخص و معلوم باشد كافيست. و در اينجا بعد از عمل ترتيب مشخص است.