وأمّا الموافقة القطعيّة: فالأقوى أيضاً وجوبها؛ لعدم جريان أدلّة الحلّية ولا أدلّة البراءة عقليّها ونقليّها.
أمّا النقليّة: فلما تقدّم من استوائها بالنسبة إلى كلٍّ من المشتبهين، وإبقاؤهما يوجب التنافي...
بحث در تنبيهات شبهه محصوره بود.
در تنبيه اول كلام به اينجا منتهى شد كه شيخ انصارى فرمودند: اگر مشتبهين چه در ماهيت و چه در حكم و چه در عنوان مختلف باشند لازم است از هر دو مشتبه اجتناب بنماييم، و بعبارة اخرى مخالفت قطعيه با هر دو مشتبه حرام است و موافقت قطعيه واجب مىباشد.
در جلسه قبل دليلى اقامه كردند كه موافقت قطعيه با مشتبهين حرام است.
خلاصه دليل: تكليف عقلاء و عرفاء منجّز است، وقتى تكليف منجّز بود موافقت قطعيه با تكليف منجّز حرام است.
شيخ انصارى دليلى اقامه مىكنند كه موافقت قطعيه با مشتبهين واجب است.
خلاصه دليل: تكليف منجّز است و اجمالا يقين داريم مكلّف به تكليفى مىباشيم، هيچ دليل عقلى يا نقلى هم به ما اجازه ارتكاب يكى از مشتبهين را نمىدهد.
امّا ادلّه نقليه مانند اصالة الطهارة، اصالة الحليّة، كلّ شيء طاهر، كلّ شيء حلال،... در سابق مفصل بحث كردهايم كه اين ادله در اطراف علم اجمالى جارى نمىشود. نمىتوانيم به كلّ شيء حلال تمسك كنيم و بگوييم يكى از دو مشتبه را انجام مىدهيم.
نمىتوانيم به « كلّ شيء حلال » ـ ادله نقليه ـ تمسك كنيم زيرا:
اگر اين ادلّه نقليه را در هر دو مشتبه جارى كنيم لازمهاش اين است كه با تكليف مولى مخالفت كردهايم.
اگر در يكى از اين دو مشتبه معينا جارى كنيم كه ترجيح بلا مرجّح است. اگر در مشتبه اول اصالة الحلّ جارى كنيم مشتبه دوم مىگويد چرا در من اصالة الحل جارى نشوم و چه فرقى بين مشتبه اول و دوم وجود دارد.
اگر بگوييم بر احدهما على البدل اصالة الحل را جارى مىكنيم. ما قبلا گفتيم در روايات حديث « كل شيء حلال » هيچ اسمى از بدليّت نيامده كه در احدهما على البدل بتوانيم اصل جارى كنيم، و ثانيا وقتى مشتبه در اطراف علم اجمالى بود علم اجمالى مانع از اين مىشود كه در طرفى « كل شيء حلال » جارى بشود.
نتيجه: ادله نقليه به ما اجازه ارتكاب نمىدهد.
ادلّه عقليه هم مانند ادله نقليه اجازه ارتكاب مشتبهين يا يكى از دو مشتبه را به ما نمىدهد، زيرا عقل مىگويد مىتوانى مشتبهى را مرتكب شوى كه بيان نداشته باشد و در اينجا بيان و تكليف هست و اجمالا مىدانيم حرمتى وجود دارد و نتيجه اينكه عقل مىگويد بايد از هر دو مشتبه دورى كنيم.
اضافه بر اين دليل عقل حكم ديگرى هم دارد، عقل مىگويد: در هر يك از دو مشتبه احتمال عقاب وجود دارد و دفع عقاب محتمل لازم است.
نتيجه: نه دليل عقلى بر جواز ارتكاب داريم نه دليل نقلى، تكليف هم منجّز است، بنابراين بايد تكليف منجّز را امتثال كرد و هر دو مشتبه را ترك كرد، لا فرق به اينكه دو مشتبه از يك ماهيت باشند يا دو ماهيت، يك حكم و يك عنوان داشته باشند يا عنوان و حكمشان مختلف بوده باشد.
با ذكر اين نكته تنبيه اول از تنبيهات نه گانه شبهه محصوره با اتمام رسيد.