المسألة الثالثة
فيما اشتبه حكمه الشرعيّ من جهة تعارض النصّين
وهنا مقامات، لكنّ المقصود هنا إثبات عدم وجوب التوقّف والاحتياط.
بحث در شبهه وجوبيه بود كه عرض شد در شبهه وجوبيه چهار مسأله مورد بررسى قرار مىگيرد.
مسأله اول: شبهه وجوبيه با فقدان نص.
مسأله دوم: شبهه وجوبيه با اجمال نص.
در هر دو مورد نظر مرحوم شيخ انصارى اين شد كه براءة جارى مىباشد.
مسأله سوم كه امروز محل بحث ماست: شبهه وجوبيه با تعارض نصّين مىباشد.
روايتى مىگويد « الدعاء عند رؤية الهلال واجبٌ »، و يك روايت مىگويد « الدعاء عند رؤية الهلال ليس بواجب ». اين دو حديث متعارضند و مرجّحى هم ندارند.
شيخ انصارى مىفرمايند: در باب تعارض مطالب متنوّعى را بايد بررسى كنيم، لكن فعلا بحث ما در يك مطلب است و آن مطلب اين است كه آيا در مورد تعارض نصّين بايد احتياط كنيم و آن شيء را انجام دهيم يا احتياط لازم نيست و آزاد و مخيّر هستيم.
در اين مسأله هم شيخ انصارى مىفرمايند: مشهور علماء چه اصولى و چه اخبارى قائل شدند كه احتياط در اين مسأله واجب نيست بلكه ما آزاديم، فقط مرحوم شيخ حرّ عاملى و محدّث استرابادى از اخباريين در اين مسأله هم قائل به وجوب احتياط شدهاند.
شيخ انصارى ادلّهشان را نقل مىكند و بعد آن را رد مىكند، بعد هم يك دليل براى اصوليين اقامه مىفرمايند و دليل را توضيح مىدهند.
ادلّه مرحوم شيخ حرّ عاملى بر لزوم احتياط در شبهه وجوبيه با تعارض نصّين:
۱ ـ دليل اول: اخبار توقف
مرحوم شيخ حر عاملى مىفرمايند: رواياتى داريم كه مفادش اين است كه « قف عند الشبهة مطلقا »، چه شبهه وجوبيه باشد و چه تحريميه و چه فقدان نص و يا تعارض نصين و يا اجمال نص، در تمام اين موارد توقف واجب است.
جواب شيخ انصارى به دليل اول:
جواب اول: اين روايات دال بر وجوب نمىباشد، اخبار توقف ارشاد به حكم عقل است و عقل در شبهات وجوبيه براءة را جارى مىداند و نه احتياط.
جواب دوم: سلّمنا كه اين روايات دال بر وجوب توقف در شبهات هستند مطلقا، ولى اين روايات مطلق و عام هستند. در خصوص باب تعارض دليل خاص داريم كه در دو خبر متعارض انسان آزاد و مخيّر است، اين دليل خاص است و اخبار توقف عامند، و خاص بر عام مقدم است. اخبار توقف تخصيص مىخورد، توقف در همه جا واجب است مگر در باب تعارض كه انسان مخيّر است.
۲ ـ دليل دوم: روايات وارده در باب تعارض
مرحوم شيخ حر عاملى مىفرمايند: رواياتى داريم كه مفادشان اين است كه در وقت تعارض توقف لازم است.
جواب شيخ انصارى به دليل دوم: در اين روايات قيدى ذكر شده كه روايات را از محل نزاع ما خارج مىكند. آن قيد اين است كه امام مىفرمايند: توقف كن حتّى تلقى إمامك و تسأل عنه.
بنابراين اين حديث مختصّ به زمان حضور امام مىباشد.
دليل سوم: روايت ابن ابي جمهور أحصائى در غوالي اللآلي كه امام مىفرمايند در باب تعارض بايد احتياط كرد.
جواب شيخ انصارى به دليل سوم:
جواب اول: سند اين حديث ضعيف است.
جواب دوم: همان قيدى كه در اخبار گذشته بود در اين حديث هم وجود دارد، به اين معنا كه امام مىفرمايند توقف كن تا اينكه بروى از امام بپرسى و استعلام كنى. بنابراين حديث مختص به زمان حضور امام مىباشد.
دليل چهارم: صحيحه عبد الرحمن بن حجاج در رابطه با مسأله صيد كه امام فرمودند وقتى كه به مورد شبهه برخورد كرديد توقف كنيد تا اينكه از امام سؤال كنيد.
صدر حديث در رابطه با شك در مكلّف به است، يقين دارد كه دو نفر مرتكب صيد شدند و كفّاره دارد ولى نمىدانند يك كفاره است يا دو كفاره، لكن در ذيل حديث از مناط استفاده مىكنيم كه اين مناط به درد همه شبهات مىخورد، امام فرمودند اگر به مثل اين مسأله برخورد كرديد و حكم را ندانستيد توقف كنيد، معلوم مىشود ملاك ندانستن حكم است و هر جا انسان حكم را ندانست بايد توقف كنيد و از امام پرسيد.
جواب شيخ انصارى به دليل چهارم: اين حديث اختصاص به زمان حضور امام معصوم عليه السلام دارد.
نتيجه: دلائل شيخ حرّ عاملى در وجوب احتياط در شبهه وجوبيه با تعارض نصّين قابل استناد نمىباشد.