مورد اول از اشیائی که خمس به آنها تعلق میگیرد: غنیمت
مراد از غنیمت، آن چیزی است که در جنگی که مسلمین با اذن پیامبر صلىاللهعليهوآلهوسلم یا اذن امام معصوم عليهالسلام، انجام دادهاند؛ جمع میکنند. یعنی اگر جنگ به اذن پیامبر یا امام نباشد، این حکم را ندارد.
مسلمانان، با چه کسانی بجنگند؟
مرحوم شهید، سه گروه را بیان میفرماید.
گروه نخست: اموال اهل حرب. یعنی جنگی که بین مسلمانان با کفار حربی، رخ میدهد. کفار حربی در مقابل اهل ذمه و معاهد و مسلمان قرار میگیرد.
مسلمانان که کفار نیستند.
اهل ذمه، از کفار محسوب میشوند اما اهل ذمه از کسانی هستند که تحت حکومت اسلامی زندگی میکنند و شرایط ذمه را پذیرفتهاند. در صورتی که شرایط ذمه را پذیرند، مال و جان و ناموس آنان محفوظ است و حکومت اسلامی وظیفه دارد که مال و جان و ناموس اهل ذمه را محفوظ بدارد.
برخی از کفار، معاهد هستند. این دسته در کشور دیگری زندگی میکنند و تحت حکومت اسلامی نیستند اما با کشور اسلامی و امام معصوم، قرار داد صلح دارند.
اهل حرب، کفاری هستند که نه قرارداد صلح دارند و نه تحت حکومت اسلامی زندگی میکنند و نه مسلمان هستند. چنانچه اموال اهل حرب در جنگی که با اذن پیامبر یا اذن امام معصوم بوده است، اخذ شود، آن اموال غنیمت محسوب میشود که باید خمس آن اموال پرداخت شود.
تفاوتی ندارد که چه اموال منقول باشد و چه غیر منقول باشد. اموال منقول مثل لباس، مرکب، پول و هر وسیلهای که قابل نقل و انتقال است. اموال غیر منقول مثل زمین که قابل جابجایی ندارد.
گروه دوم: اموال کسانی که از بغاة محسوب میشود. بغاة، جمع باغی به معنای ظالم است. مراد در این جا از باغی، کسی است که بر امام معصوم عليهالسلام خروج کرده باشد. مثل خوارج در زمان امیرالمؤمنین عليهالسلام که بر علیه امام معصوم خروج کردند. هرچند که بغاة، مسلمان باشد.
البته اموالی که از بغاة در محاصره سپاه اسلام قرار نگرفته است. گاهی سپاه اسلام، بغاة را محاصره میکند و بغاتی که در محاصره هستند ممکن است که در شهرهای خود صاحب اموالی همچون زمین باشند که کار به آن اموال نداریم. بنابر این، اموالی از بغاة که در محاصره سپاه اسلام قرار نگرفته باشد، بحثی نیست که جزء غنیمت نیستند. اما اموالی که در محاصره سپاه حق قرار گرفته است، غالب علما حکم به غنیمت بودن آنها دادهاند. مثلا مرحوم شهید اول در کتاب الخمسِ الدروس این اموال را جزء غنیمت محسوب کرده است. اما برخی از فقها مانند خود شهید اول در کتاب الجهادِ الدروس و همچنین مرحوم مصنف در کتاب الجهادِ اللمعه (ج۲، ص ۳۱) فرموده است: و الاصح عدم قسمة اموالهم (اموال البغاة) مطلقا. یعنی در اموال بغاة، تصرف نمیشود و تمام اموال را به خود آنها باز گردانده میشود. اما آنچه که مرحوم شهید اول، در این جا فرموده است این است که اگر اموال بغاة در محاصره سپاه اسلام قرار بگیرد، جزء غنیمت میباشد.
نکته: اگر بغاة به اطاعت امام معصوم راضی شوند. مثلا پس از این که از سپاه حق شکست خوردند بگویند که از این به بعد مطیع امام میباشیم. در این صورت نسبت به اموالی که به محاصره لشکر درآمده است، اجماع وجود دارد که باید آن اموال به خود بغاة، تحویل داده شود.
بنابر این، اموال بغاة به دستههای ذیل تقسیم میشود.
۱) برخی از اموال در محاصره سپاه حق نیست. این اموال از محل بحث خارج است و غنیمت محسوب نمیشود.
۲) برخی از امال در محاصره سپاه حق، هست اما بغاة به اطاعت امام درآمدهاند و راضی شدهاند که مطیع امر امام باشد. این اموال نیز از غنیمت خارج هستند و اجماع وجود دارد که این اموال نیز باید به خود بغاة تحویل داده شود.
۳) برخی از اموال در محاصره سپاه حق هست اما بغاة راضی به اطاعت از امام نشدهاند. این اموال مورد بحث است. برخی از فقها مانند مرحوم مصنف در کتاب الجهاد لمعه و الدروس فرمودهاند که این اموال مورد تصرف سپاه حق قرار نمیگیرد. اما در کتاب الخمس لمعه و الدروس فرموده است که این اموال غنیمت است و چون غنیمت محسوب میشود باید خمس آن پرداخت شود.
گروه سوم: مالی که مشرکین، در مقابل آزادی اسیران خود، پرداخت میکنند یا اموالی که به مصالحه پرداخت میکنند.
گاهی سپاهیان اسلام، از مشرکین اسیرانی میگیرند و مشرکین میگویند در مقابل هر اسیر مقداری مالی پرداخت میکنند. این مال را فدیه مینامند.
گاهی سپاه کفر احساس میکند که در حال شکست خوردن است و تصمیم میگیرد که با سپاه اسلام صلح نامه امضا کند. سپاه اسلام میگوید در مقابل دریافت فلان مقدار، تا شش ماه با شما قرارداد صلح میبندیم. یعنی سپاه اسلام، مالی را از مشرکین دریافت میکند که صلح نامه با آنان امضا کند.
اموالی که گرفته میشود (چه در مقابل آزادی اسیران و چه در مقابل قرارداد صلح) غنیمت محسوب میشود و باید خمس آنها پرداخت شود.
آنچه که از غنیمت دانستیم را بیان کردیم. مواردی از غنیمت خارج میباشند که عبارتند از:
۱) مالی که در جنگ بدون اذن امام بدست آید. مثلا جنگی بین مسلمین و کفار رخ دهد اما این جنگ بدون اذن امام بوده است.
۲) مالی که با سرقت و خدعه بدست آید.
در این اموال که بدست آمده اما از غنیمت خارج هستند، تکلیف چیست؟
مرحوم شهید میفرماید: این اموال از جهت غنیمت جنگی، خمس ندارد. زیرا معنای مشهور برای غنیمت، همین است. بنابر این، از حیث غنیمت جنگی در آن اموال، خمس ندارد. اما همین اموال ممکن است از غیر جهت غنیمت جنگی، خمس داشته باشند. مثلا از باب منافع کسب، خمس داشته باشد. مثل مالی که بدون اذن امام معصوم به جهاد، بدست آید. اگر کسی در زمان حضور امام معصوم، بدون اذن امام معصوم، جنگی انجام دهد و از این جنگ به اموالی دست پیدا کند. تمام این اموال برای امام میباشد و دیگر غنیمت محسوب نمیشود که گفته شود خمس آن را باید پرداخت کند و بقیه آن مال بین مجاهدین تقسیم شود. چون بدون اذن امام بوده است، تمام آن مال برای امام میباشد.
یا مالی که با سرقت یا خدعه بدست آمده است. مثلا مسلمانی شبانه در سپاه کفر وارد شده و مقداری از اموال آنها را سرقت کرده است. مرحوم شهید میفرماید: هر مالی که از کفار حربی برداشته شود، برای خود آن مجاهد میباشد. این مال از جهت غنیمت خمس ندارد. زیرا این مال، غنیمت محسوب نمیشود. زیرا غنیمت باید بدون سرقت و خدعه باشد اما این مال چون همراه با سرقت و خدعه است، غنیمت محسوب نمیشود. اما ممکن است کسی قائل شود که از جهات دیگر، به این مال، خمس تعلق میگیرد.
نکته: خمس غنیمت که واجب است، قبل از پرداخت خمس باید دو چیز را از غنیمت جدا کرد.
۱) مؤونهها. یعنی هزینهها. ممکن است غنائمی که جمع میشود بعد از تحصیل آن غنائم، هزینههایی را داشته باشد. مثلا هزینه نگهداری و حمل و نقل را داشته باشد و ممکن است که تا هنگامی که بخواهد این غنائم تقسیم شود، هزینههایی را در بر داشته باشد. در این صورت، باید هزینههایی که در راه آن غنائم مصرف شده را کم کرد و خمس بقیه آن اموال پرداخت شود.
مثلا اگر در نهایت مشخص شد که ۱۰۰ میلیارد غنیمت جمع شده است اما طی مدتی، ۱۰ میلیارد، هزینه نگهداری و حمل و نقل و... شده است. ۱۰ میلیارد از ۱۰۰ میلیارد کم میشود و ۹۰ میلیارد باقی مانده خمس دارد.
نکته: هنگامی که امام معصوم به جنگی اذن میدهد، ممکن است که در خلال جنگ، چیزهایی را برای افرادی قرار دهد که اسم آن را جعائل مینامند.
جعائل به اموال و سهمی که امام معصوم برای افراد خاص قرار میدهد. مثلا سپاه اسلام لازم است که از یک منطقه صعب العبور، عبور کند و این منطقه را یک فرد بصورت خوب میشناسد و توان عبور دادن سپاه اسلام را از آن منطقه دارد. اما شرط میکند که در قبال عبور دادن سپاه اسلام، فلان مبلغ میگیرم. امام معصوم، آن مقدار پول را برای او قرار میدهد تا آن شخص، سپاه اسلام را راهنمایی کند. آنچه امام معصوم، جعل میکند و قرار میدهد برای افراد خاص در جنگ، باید از غنائم کم شود. یعنی باید ابتدا آن اموال را پرداخت کرد و از باقیمانده، خمس داده شود.