مورد هشتم از مستحقین زکات: ابن السبیل
مورد هشتم از مستحقین زکات، ابن السبیل است. طبق آیه ۶۰ سوره مبارکه توبه که میفرماید: إِنَّمَا الصَّدَقَاتُ لِلْفُقَرَاءِ وَالْمَسَاكِينِ وَالْعَامِلِينَ عَلَيْهَا وَالْمُؤَلَّفَةِ قُلُوبُهُمْ وَفِي الرِّقَابِ وَالْغَارِمِينَ وَفِي سَبِيلِ اللَّهِ وَابْنِ السَّبِيلِ ۖ فَرِيضَةً مِنَ اللَّه
مراد از ابن السبیل:
مراد از ابن السبیل، شخصی است که در راه و سفر مانده باشد.
مراد از سفر، بلد غیر خودش است و این که شخص در بلد خویش، فرد ثروتمندی باشد، مانع نیست از استحقاق زکات نیست. مثلا شخصی ثروتمند است اما در سفر مانده است و مالی ندارد که خودش را به بلد خودش برساند. در این صورت میتوان به او از زکات پرداخت کرد. تنها شرطی وجود دارد که عبارت است از این که شخص تمکن نداشته باشد به جای زکات گرفتن از طریق دیگری مالی بدست آورد. گاهی همراه آن شخص، کالایی وجود دارد که اگر آن را بفروشد میتواند با پول آن کالا، خودش را به شهر خودش برساند. گاهی شخص میتواند از دیگری قرض کند و خودش را به شهر خویش برساند و پس از رسیدن قرضش را ادا کند. در روزگار معاصر میتواند با اقوام خودش تماس بگیرد و تقاضای واریز وجه کند. بنابر این، اگر راهی دارد که عوض زکات گرفتن؛ میتواند مالی را بدست آورد، طبیعتا نمیتواند زکات بگیرد. اما اگر هیچ راهی برای کسب مال ندارد میتوان از زکات به او پرداخت کرد.
سوال: چه مقدار از زکات به او پرداخت شود؟
پاسخ: مرحوم شهید میفرماید: به مقدار خوراک و اگر لباس ندارد به مقدار لباس و به مقدار مرکب اگر مرکب ندارد؛ در حد شأن به او پرداخت میشود. یعنی در حدی که او را به بلد خودش برساند یا به محلی که در آن محل بتواند با قرض کردن یا با فروختن کالا، مالی را تهیه کند؛ برساند.
البته باید توجه داشت که اگر کسی برای حاجتی به سفر آمده است. مثلا برای انجام کاری به جایی سفر کرده است و باید چند روز در آن محل بماند تا آن حاجتی که دارد برآورده شود. در این صورت میتواند آن چند روز را صبر کند و از زکات استفاده کند. مثلا از زکات برای خرید غذا یا تهیه اسکان، استفاده کند و پس از آن برگردد. به عبارت دیگر، لازم نیست که حاجت را رها کند و زود برگردد تا از زکات کمتر استفاده کند. بلکه میتواند صبر کند تا حاجتی که بخاطر آن به سفر رفته است را برآورده کند و بعد به شهر خودش برگردد. هرچند که این صبر کردن منجر به آن شود که مقدار بیشتری از زکات استفاده کند.
ذکر چند نکته:
نکته نخست: اگر زکاتی که به ابن السبیل پرداخت شده، زیاد آمد. مثلا مالک، خوراک یا پوشاک به ابن السبیل پرداخته و ابن السبیل از خوراک استفاده کرد و هنگامی که به بلد خویش رسید، مقداری از آن اضافه آمد. مرحوم شهید میفرماید در این صورت، مقدار زائد را اگرچه مأکول باشد باید به مالک یا به وکیل مالک، برگرداند. چنانچه برگرداندن به مالک، متعذر باشد باید به حاکم شرع برگرداند و اگر برگرداندن به حاکم شرع نیز متعذر باشد، خود ابن السبیل، مال زائده را به مستحق زکات بذل میکند.
نکتهای را مرحوم شهید روشن نفرموده است. نسبت به خوراکی مشخص است که اگر زائد آمد باید برگرداند. اما برخی از امور مانند پوشاک که ابن السبیل آن را پوشیده و به شهر خویش بازگشته و اکنون آن لباس موجود است. یا اسبی برای ابن السبیل تهیه شده است و اکنون که به شهر خویش رسیده است آن مرکب موجود است. طبیعتا باید قائل باشیم که لباس و مرکب را باید به مالک برگرداند. چون همانگونه که مقدار اضافه در مأکول را باید به مالک برگرداند، اسب یا لباس را نیز تا رسیدن به شهر خودش لازم داشته است و از هنگامی که به شهر خویش رسید، اضافه حساب میشود و باید به مالک برگرداند. چون ابن السبیل در شهر خودش غنی است و فقط هنگامی که در راه مانده بود به این امور نیاز داشت. این موارد را مرحوم شهید متذکر نشده است.
نکته دوم: گاهی شخص در راه مانده نیست، بلکه میخواهد سفری را آغاز کند. مرحوم شهید میفرماید: در صورتی که به آن سفر نیاز داشته باشد و مالی هم نداشته باشد که او را به این سفر برساند، این شخص بنابر نظر اقوی، حکم ابن السبیل دارد، هرچند که فقیر نباشد. هرچند فقیر نباشد یعنی این که شخص مثلا کاسبی کوچکی دارد و از آن کاسبی خرج سالیانه را تأمین میکند و نیاز به زکات ندارد. اما برای انجام این سفری که احتیاج دارد، مالی ندارد که هزینه کند. از نظر مرحوم شهید چنین شخصی ابن السبیل محسوب میشود و میتوان از زکات به او پرداخت کرد.
نکته سوم: یکی از افرادی که ابن السبیل محسوب میشود، میهمان است.
اگر فردی که از شهر خودش خارج شده است، توشه سفر ندارد. در این صورت میتوان از زکات به او پرداخت نمود. اگر چنین شخصی، میهمان دیگری شد؛ با میهمان شدن، از ابن السبیل بودن خارج نمیشود. یعنی میزبان میتواند غذایی که برای میهمانی که در راه مانده، تهیه میکند را از زکات خودش محسوب کند. حتی برخی قائلند که ابن السبیل، انحصار دارد در میهمان.
البته باید توجه داشت، شرط این که میهمان، جزء ابن السبیل باشد و میزبان بتواند از زکات حساب کند، آن است که میهمان از شهر خودش دور افتاده باشد. هرچند که در شهر خودش، شخصی غنی محسوب میشود و نیاز به ضیافت داشته باشد.
چه زمانی نیت زکات کند؟ آیا میزبان میتواند بعد از اتمام میهمانی و صرف غذا، نیت زکات کند؟
مرحوم شهید میفرماید: نیت پرداخت زکات را باید زمانی انجام دهد که میهمان شروع به اکل میکند. یعنی وقت نیت پرداخت زکات، آن هنگامی است که میهمان شروع به اکل میکند. در آن هنگام باید نیت کند، غذایی که به میهمان میدهد از زکات باشد.
فقط باید توجه داشت، اینگونه نیست که بتواند تمام هزینههایی که برای ضیافت کرده است را از زکات محسوب کند بلکه تنها مقداری که میهمان (ابن السبیل) مصرف کرده است ملاک است. لذا اگر برای میهمانی مثلا ۵۰ هزارتومان میوه تهیه کرده است و میهمان تنها به اندازه ۵ هزار تومان از آن میوهها استفاده کرده است، نمیتواند تمام ۵۰ هزار تومان را از زکات حساب کند، هرچند که از ابتدا مشخص نباشد که میهمان به چه اندازه استفاده میکند.