نصاب غنم:
برای گوسفند، پنج نصاب بیان کردهاند.
نصاب اول: چهل گوسفند. زکات چهل گوسفند، یک گوسفند است. یعنی تا عدد گوسفندان به ۴۰ نرسیده اصلا زکات ندارد.
نصاب دوم: ۱۲۱ گوسفند. یعنی اگر کسی بین ۴۰ گوسفند تا ۱۲۰ گوسفند دارد، همان یک گوسفند را باید به عنوان زکات بپردازد. اما هنگامی که به ۱۲۱ گوسفند رسید، زکاتش به دو گوسفند تغییر میکند.
نصاب سوم: ۲۰۱ گوسفند. زکات ۲۰۱ گوسفند، سه گوسفند است.
نصاب چهارم: ۳۰۱ گوسفند. زکات ۳۰۱ گوسفند، چهار گوسفند است.
نصاب پنجم: ۴۰۰ گوسفند. اگر شخصی ۴۰۰ گوسفند و بیشتر داشته باشد، به ازای هر ۱۰۰ گوسفند، یک گوسفند باید زکات دهد. یعنی برای ۴۰۰ گوسفند، چهار گوسفند و در مقابل ۵۰۰ گوسفند، پنج گوسفند و در مقابل ۶۰۰ گوسفند، شش گوسفند، زکات میدهد.
بنابر این نظر، برای ۳۰۱ گوسفند، باید چهار گوسفند زکات داد. در برابر ۴۰۰ و بیشتر، برای هر ۱۰۰ گوسفند، یک گوسفند باید زکات دهد. بر این اساس، نصاب چهارم و پنجم، تفاوتی ندارد. به این معنا که اگر ۳۰۱ گوسفند شد باید چهار گوسفند زکات دهد و اگر ۴۰۰ گوسفند هم باشد، باید چهار گوسفند زکات دهد.
این که نصاب پنجم چه اثری دارد، در آینده بیان خواهد شد.
نسبت به نصاب چهارم که ۳۰۱ گوسفند است. برخی گفتهاند که در ۳۰۱ گوسفند، زکاتش ۳ گوسفند است و ۴ گوسفند نیست و این نصاب ۳۰۱ گوسفند، آخرین نصاب گوسفند است. به عبارت دیگر، گوسفند فقط چهار نصاب دارد و هنگامی که به ۳۰۱ گوسفند رسید، در مقابل هر ۱۰۰ گوسفند باید یک گوسفند زکات داده شود. برای ۴۰۰ گوسفند، ۴ گوسفند و برای ۵۰۰ گوسفند، ۵ گوسفند زکات داده شود.
بنابر این، ۲۰۱ گوسفند، ۳ گوسفند زکات دارد و ۳۰۱ گوسفند بنابر قول دوم، ۳ گوسفند زکات دارد. البته بر اساس هر ۱۰۰ گوسفند، یک گوسفند است.
اشکالی که در بالا بیان شد، در این نظر نیز مطرح میشود. یعنی اگر ۲۰۱ گوسفند، سه گوسفند زکات دارد، نصاب آخر که ۳۰۱ گوسفند است، نیز سه گوسفند دارد. بنابر این، نصاب آخر برای چیست.
شهید میفرماید: اختلاف در این که آیا ۳۰۱، چهار گوسفند زکات دارد یا سه گوسفند زکات دارد و آیا آخرین نصاب در گوسفندان، ۳۰۱ است یا ۴۰۰ و بالا. منشأ روایی است. در روایات، آن که سند صحیحتر است، سخن دوم را بیان میکند. یعنی ۳۰۰ به بالا را آخرین نصاب دانسته است. اما اشهر روایات، سخن اول را بیان میکند. یعنی نصاب ۳۰۱ گوسفند، زکاتش ۴ گوسفند است و از ۴۰۰ به بالا نصاب آخر است.
بنابر این، اصح روایات، نظر دوم را بیان میکند و اشهر روایات، نظر نخست را بیان میکند.
عبارت مرحوم شهید اول و شهید ثانی در نصاب پنجمی که شهید فرموده، چنین است: ﴿ ثمّ ﴾ إذا بلغت أربعمئة فصاعداً ﴿ في كلّ مئةٍ شاةٌ ﴾.
إذا بلغت أربعمئة فصاعداً، عبارتی است که شهید ثانی به عبارت شهید اول، اضافه فرموده است. مرحوم شهید ثانی میفرماید: اگر به تنهایی عبارت شهید اول را در نظر بگیریم، همان اجمالی که در آخر نصابهای شتر بود که در جلسه گذشته مطرح شد، در این جا نیز مطرح است. زیرا صرف عبارت مرحوم شهید اول، حکم في كلّ مئةٍ شاةٌ. یعنی حکم آخری که بعد از ثم في كلّ مئةٍ شاةٌ بیان نموده است، ما زاد بر ۳۰۱ و کمتر از ۴۰۰ گوسفند را شامل میشود. یعنی طبق قول اول، زکات ۳۰۱ گوسفند، چهار گوسفند است اما زکات ۳۸۰ گوسفند، سه گوسفند است. این مشکل است. نمیتوان زکات ۳۰۱ گوسفند را چهار گوسفند دانست اما زکات ۳۸۰ گوسفند را سه گوسفند در نظر بگیریم. اشکالی که در آخر بحث ابل بیان شد، به عبارت مرحوم مصنف، وارد است.
البته مرحوم شهید ثانی در دفاع از مصنف میفرماید: چون مرحوم مصنف در نصاب چهارم، قائل به نصاب مشهور است که میفرمودند زکات ۳۰۱ گوسفند، چهار گوسفند است. بر این اساس به همین مقدار اکتفا کرده است. یعنی از قولی که فرمود که زکات ۳۰۱ گوسفند، چهار گوسفند است، مشخص میشود که از ۳۰۱ گوسفند تا ۳۹۹ گوسفند، حتما زکاتش همان ۴ گوسفند است و کمتر نمیشود. زیرا کسی قائل به قول وسط نیست که کسی گفته باشد که زکات ۳۰۱ گوسفند، ۴ گوسفند است اما زکات ۳۰۲ گوسفند تا ۳۹۹ گوسفند، ۳ گوسفند است.
بر این اساس، چون مطلب واضح بوده است، مرحوم شهید اول، به این شکل بیان نموده است که اختصار مطلب حفظ شود.