نافله ماه مبارک رمضان
یکی دیگر از نمازهای مستحبی که مرحوم شهید مطرح میفرماید، نماز نافله ماه مبارک رمضان است. ماه مبارک رمضان، نماز نافلهای دارد که مرحوم شهید بصورت مبسوط آن را توضیح میدهد.
طبق اشهر روایات، هزار رکعت نماز در ماه مبارک رمضان، مستحب میباشد که هزار رکعت در کل ماه رمضان، توزیع میشود. البته باید توجه داشت که این هزار رکعت، غیر از نمازهای نوافل یومیه و لیلیه است. یعنی نافله نماز صبح، ظهر، عصر، مغرب و عشا و نماز شب و... در جای خود قرار دارند و غیر از آن نوافل، ماه مبارک رمضان، نماز نافله خاص خود را دارد.
کیفیت توزیع هزار رکعت نماز در ماه مبارک رمضان:
در بیست شب ماه مبارک رمضان، مجموعا ۴۰۰ رکعت نماز خوانده میشود. یعنی در هر شب، ۲۰ رکعت نماز اقامه میشود. که در هر شب، ۸ رکعت را بعد از نماز مغرب اقامه میکند و ۱۲ رکعت را بعد از نماز عشا میخواند. یا بالعکس، یعنی ۱۲ رکعت را بعد از نماز مغرب اقامه میکند و ۸ رکعت را بعد از نماز عشا اقامه میکند.
در ۱۰ شب آخر ماه مبارک رمضان، در هر شب ۳۰ رکعت نماز اقامه میشود. مجموعا در ۱۰ شب پایانی ماه مبارک رمضان ۳۰۰ رکعت نماز اقامه میشود. در این شبها، ۸ رکعت را بعد از مغرب و ۲۲ رکعت را بعد از نماز عشا، اقامه میکند. یا ۱۲ رکعت را بعد از نماز مغرب و ۱۸ رکعت را بعد از نماز عشا، اقامه میکند.
در سه شب قدر (شب ۱۹ و ۲۱ و ۲۳ ماه مبارک رمضان) در هر شب ۱۰۰ رکعت نماز را اقامه کن. به این ترتیب در مجموع تعداد رکعات ۱۰۰۰ رکعت میشود.
واضح است، منظور از این که در شب ۱۹، ۲۱ و ۲۳ صد رکعت نماز اقامه کند، صد رکعت جدای از سهمی است که برای شب ۱۹ و ۲۱ و ۲۳ در قبل بیان شد. چون شب ۱۹، جزء ۲۰ شب اول ماه مبارک رمضان است و در این شبها ۲۰ رکعت نماز خوانده میشود. با صد رکعتی که بصورت خاص در شب ۱۹ تعیین شده است در مجموع باید ۱۲۰ رکعت نماز اقامه شود. شب ۲۱ و ۲۳، جزء ۱۰ شب پایانی ماه مبارک رمضان هستند و در هر شب از این شبها لازم بود که ۳۰ رکعت نماز اقامه شود که با ۱۰۰ رکعت، ۱۳۰ رکعت نماز میشود.
(به عبارت دیگر باید در شب ۱۹ ماه مبارک رمضان ۱۲۰ رکعت نماز و در شب ۲۱ ماه مبارک، ۱۳۰ رکعت و در شب ۲۳ ماه مبارک ۱۳۰ رکعت نماز اقامه شود.)
با این احتساب، در مجوع ۲۰ شب اول ماه مبارک رمضان، ۵۰۰ رکعت نماز اقامه میشود و در ۱۰ شب پایانی ماه مبارک رمضان نیز ۵۰۰ رکعت اقامه میشود.
البته برای شب ۱۹، ۲۱ و ۲۳ کار دیگر میتوان انجام داد. به این بیان که ۲۰ رکعت شب ۱۹ و ۳۰ رکعت شب ۲۱ و ۳۰ رکعت شب ۲۳ که مجموعا ۸۰ رکعت میشود را میتوان در شب ۱۹، ۲۱ و ۲۳ انجام ندهد. مرحوم شهید میفرماید: میتوان ۸۰ رکعت را توزیع کند بر چهار جمعه ماه مبارک رمضان. در هر جمعه ۱۰ رکعت نماز اقامه کند که مجموعا ۴۰ رکعت میشود. ۴ رکعت از ۱۰ رکعت به دو سلام (یعنی دوتا دو رکعت) را نماز حضرت علی عليهالسلام است. در نماز حضرت علی عليهالسلام بعد از حمد، ۵۰ مرتبه سوره توحید قرائت میشود. دو رکعت نماز حضرت فاطمه عليهاالسلام اقامه میشود. در نماز حضرت زهرا عليهاالسلام اینگونه است که در رکعت اول بعد از حمد، صد مرتبه سوره قدر و در رکعت دوم بعد از حمد صد مرتبه سوره توحید، قرائت میشود.
نماز جعفر طیار نیز وجود دارد. کیفیت نماز جعفر طیار به شکل زیر است.
نماز جعفر طیار، چهار رکعت نمازبه دو سلام است (دو نماز دو رکعتی). در رکعت اول، بعد از حمد سوره مبارکه زلزله را قرائت میکند. در رکعت دوم سوره مبارکه والعادیات را قرائت میکند. در رکعت سوم (رکعت اول نماز دوم) سوره مبارکه نصر را قرائت میکند و در رکعت چهارم (رکعت دوم نماز دوم) سوره مبارکه توحید را قرائت میکند. در هر رکعت از چهار رکعت، بعد از حمد و سوره، ۱۵ مرتبه تسبیحات اربعه میخواند. در رکوع ۱۰ مرتبه تسبیحات اربعه را میگوید. پس از این که سر از رکوع برداشت، ۱۰ مرتبه ذکر تسبیحات اربعه را بیان میکند. در سجده اول، ۱۰ مرتبه و پس از این که از سجده اول سر برداشت، ۱۰ مرتبه ذکر تسبیحات را میگوید. در سجده دوم، ۱۰ مرتبه و پس از این که از سجده دوم سر برداشت، ۱۰ مرتبه ذکر تسبیحات اربعه را میگوید. در حقیقت در هر رکعت، ۷۵ مرتبه، تسبیحات اربعه را بیان کرده است که در مجموع چهار رکعت نماز جعفر طیار، ۳۰۰ مربته ذکر تسبیحات اربعه بیان شده است.
کیفیت نماز حضرت زهرا عليهاالسلام اینگونه است که در رکعت اول بعد از حمد، صد مرتبه سوره قدر و در رکعت دوم بعد از حمد صد مرتبه سوره توحید، قرائت میشود.
مجموع ۴ رکعت نماز امیرالمؤمنین عليهالسلام و دو رکعت نماز حضرت زهرا عليهاالسلام و چهار رکعت نماز جعفر طیار، ده رکعت نماز میشود. در چهار جمعه این نمازها را اقامه کند.
سوال: گاهی بعضی از ماه مبارک رمضانها، پنج جمعه دارد. مثلا اگر ماه مبارک رمضان از جمعه شروع شود، اینگونه میشود. در جمعه پنجم تکلیف چیست؟
پاسخ: مرحوم شهید میفرماید: اگر پنج جمعه وجود داشت، شخص مخیر است که هر یک از جمعهها را که خواست، ساقط کند. یعنی در یکی از جمعهها، نمازهای مذکور را اقامه نکند. همچنین اگر خواست میتواند بخشی از این نمازها را در آن جمعه پنجم اقامه کند.
تا کنون تکلیف ۴۰ رکعت از ۸۰ رکعت مشخص شد. ۴۰ رکعت باقی مانده را باید چه کند؟
مرحوم شهید میفرماید: شب جمعه آخر ماه رمضان، ۲۰ رکعت نماز به شکل نماز امیرالمؤمنین عليهالسلام اقامه کند. یعنی ۴ رکعت نماز امیرالمؤمنین عليهالسلام که بیان شد را ۵ بار تکرار کند که ۲۰ رکعت شود.
شب شنبه آخر ماه رمضان، ۲۰ رکعت به شکل نماز حضرت زهرا عليهاالسلام اقامه کند. یعنی ۱۰ بار نماز حضرت زهرا عليهاالسلام را تکرار کند. که با احتساب اینها ۸۰ رکعت، اقامه شده است.
ذکر چند نکته:
نکته نخست: مرحوم مصنف بصورت مطلق چنین فرموده: فيُفرَّق الثمانين على الجُمع. یعنی ۸۰ رکعت را میتواند توزیع کند به جمعهها. با این که با توجه به توضیحی که بیان شد هرچند ۴۰ رکعت از آن را در جمعهها و ۲۰ رکعت را در شب جمعه، قرار میگیرد اما ۲۰ رکعت از آن را در شب شنبه قرار میگیرد و آن ۲۰ رکعت مربوط به جمعه نیست. مرحوم شهید ثانی میفرماید از باب تغلیب مرحوم مصنف این عبارت را بیان فرموده است. چون ۶۰ رکعت را در شب جمعه و جمعه قرار میگیرد، اینگونه بیان فرموده است. ضمن این که شب شنبه هم شام جمعه میباشد و فی الجمله، به جمعه انتساب دارد.
نکته دوم: اگر ماه رمضان، ۲۹ روز شد، ۳۰ رکعت وظیفه شب ۳۰ ساقط میشود و قضا ندارد.
نکته سوم: اگر بخشی از نمازهایی که گفتیم، فوت شد (مثلا یک شب مریض شد و توان اقامه آن نمازها را نداشت) قضای آن را هرچند در روز ماه مبارک رمضان یا در غیر ماه مبارک رمضان، انجام دهد. مستحب است که قضای آن نماز را انجام دهد، اگرچه افضل آن است که قبل از خروج ماه مبارک رمضان، قضا را انجام دهد.