مستحبات کسی که به مسجد رفت و آمد میکند:
مورد اول: هنگام داخل شدن، پای راست را مقدم کند و با پای راست وارد مسجد شود. هنگام خروج از مسجد، پای چپ را مقدم کند و با پای چپ از مسجد خارج شود. بالعکس آنچه که برای ورود و خروج به سرویس بهداشتی بیان شده است. در آن جا با پای چپ وارد و با پای راست خارج شود.
مرحوم شهید علت این نوع از ورود و خروج را چنین بیان میفرماید: تشريفاً لليُمنى فيهما. یعنی به جهت شرافت و برتری پای راست بر پای چپ است. به عبارت دیگر، چون پای راست بر پای چپ شرافت دارد، بهتر آن است که در مسجد ابتدا داخل شود و در بیت الخلا، ابتدا بیرون گذاشته شود. البته عبارت تشريفاً لليُمنى فيهما، دلیل فقهی نمیباشد. زیرا اگر دلیل نقلی در این رابطه وجود نداشته باشد، نمیتوان با آن عبارت مرحوم شهید، حکم شرعی را ثابت کرد. مرحوم شهید با بیان این عبارت در صدد بیان حکمتی برای آن روایتی که چنین مطلبی را بیان فرموده، بوده است. در روایت چنین بیان شده است: عَنْ يُونُسَ عَنْهُمْ عَلَيْهِمُ اَلسَّلاَمُ قَالَ: اَلْفَضْلُ فِي دُخُولِ اَلْمَسْجِدِ أَنْ تَبْدَأَ بِرِجْلِكَ اَلْيُمْنَى إِذَا دَخَلْتَ وَ بِالْيُسْرَى إِذَا خَرَجْتَ.
مورد دوم: مستحب است که شخص، کفش و آنچه که همراه او است (مثل عصا) را تعاهد کند. یعنی آن را بررسی کند که نجاستی به آن نچسبیده باشد و از نجاست مسجد جلو گیری کند. این کار به جهت احتیاط در طهارت انجام میشود.
شایان ذکر است که فضای صدور حدیث و قدیم با توجه به این است که در آن زمان، نجاسات در معابر زیاد بوده لذا این صورت در آن زمان مورد اعتنا بوده است. هرچند که در روزگار معاصر شاید مورد اعتنا نباشد.
عبارت مرحوم شهید اول چنین است: وتعاهدُ نعله. تعاهد از باب تفاعل و دارای معنای مشارکت است. در حالی که بررسی کردن در این مسئله دو طرفه نیست. لذا مرحوم شهید ثانی میفرماید: بهتر آن بود که به جای تعاهد از واژه التعهّد، استفاده میکرد.
البته در روایات نیز از واژه تعاهد استفاده شده و چه بسا مرحوم شهید اول به جهت همراهی با روایات این واژه را استفاده کرده است. در روایتی از پیامبر اکرم صلىاللهعليهوآلهوسلم چنین نقل شده است: تَعَاهَدُوا نِعَالَكُمْ عِنْدَ أَبْوَابِ مَسَاجِدِكُمْ.
ممکن است مراد پیامبر اکرم صلىاللهعليهوآلهوسلم از تَعَاهَدُوا نِعَالَكُمْ، وارسی افراد نسبت به یکدیگر است. اگر بگوییم که شخص، کفشش را و کفش، شخص را وارسی کند، بیمعنا است. اما اگر بگوییم، افرادی که وارد مسجد میشوند، نسبت به یکدیگر وارسی را انجام دهند. در صورتی که این معنا مراد پیامبر اکرم باشد، دو طرفه بودن نیز معنا پیدا میکند.
مورد سوم: قرائت دعا منقول و غیر دعا منقول در هنگام ورود و خروج از مسجد.
مورد چهارم: مستحب است که پس از دخول در مسجد و قبل از نشستن، دو رکعت نماز تحیت مسجد، اقامه شود. حتی اگر شخص مکرر داخل در مسجد میشود، مستحب است که نماز تحیت مسجد نیز تکرار شود. مثل امام جماعت که سه بار وارد مسجد میشود، مستحب است که هر بار نماز تحیت مسجد را اقامه کند. البته اگر غیر از نماز تحیت، نماز مستحب دیگری دارد که اقامه کند، مثلا پیش از اذان ظهر داخل در مسجد شد و خواست که نافله نماز ظهر را اقامه کند و بعد از آن نماز ظهر را اقامه کند. استحباب نماز تحیت با اقامه آن نماز مستحبی دیگر، رعایت شده است و لازم نیست که نماز تحیت را اقامه کند. چون مقصود از نماز تحیت آن است که اشخاص، بیاعتنا به مسجد نباشد و مسجد را احترام کند. گویی اگر کسی وارد مسجد شود و هیچ نمازی را در آن جا اقامه نکند، گویی به منزله بیاعتنایی به مسجد است. اما اگر نافله ظهر را اقامه کرد، احترام مسجد حفظ شده است.
گرچه افضل آن است که نماز تحیت با نماز دیگر، تداخل نکند. یعنی هم نماز تحیت و هم نماز نافله ظهر را اقامه کند.
البته باید توجه داشت که این مسئله در صورتی است که هنگام ورود شخص به مسجد، امام جماعت در حال نماز نباشد. یا نماز نزدیک اقامه شدن، نباشد. به گونهای که امکان اقامه نماز تحیت وجود نداشته باشد. در صورتی که نماز جماعت در حال برگزاری باشد یا نزدیک به برگزاری باشد، افضل آن است که به نماز جماعت پرداخته شود و از اقامه نماز تحیت صرف نظر کند.
دو نکته:
۱) اگر شخصی وارد مسجد شد اما عذری برای اقامه نماز دارد. مثلا وضو ندارد. مرحوم شهید میفرماید: در این صورت، ذکر خدا را بیان کند.
۲) در موارد دیگر نیز تحیت وجود دارد. تحیت مسجد به این است که شخص وارد به مسجد، دو رکعت نماز اقامه کند. اما تحیت مسجد الحرام به خصوص، طواف است. یعنی کسی که وارد مسجد الحرام میشود، به جای این که دو رکعت نماز اقامه کند، برای تحیت باید یک طواف انجام دهد. منظور از طواف، یعنی ۷ بار دور خانه خدا با کیفیت مخصوص، دور بزند.
تحیت حرم (محدوده حرم در اطراف مکه) به احرام است. یعنی تحیت حرم به این است که شخص، با احرام وارد این محدوده شود. چون اگر با احرام وارد شود، باید به مسجد الحرام برود و طواف، نماز طواف، سعی صفا و مروه، طواف نساء و نماز را انجام دهد.
تحیت منا به این است که رمی جمره کند.