در جلسه گذشته به بحث مکروهات شخص جنب رسیدیم و بیان شد که یکی از مواردی که برای فرد جنب، مکروه است؛ اکل و شرب است مگر آن که مضمضه و استنشاق یا وضو بگیرد. بعد از انجام این موارد خوردن و آشامیدن برای شخص جنب، مکروه نمیباشد.
مورد دوم از مکروهات شخص جنب:
برای شخص جنب، خوابیدن مکروه است. مگر آن که وضو بگیرد و پس از آن بخوابد. در این صورت خوابیدن برای او مکروه نیست.
سوال: شخص جنب باید چه نیتی، چه هدفی و چه مقصودی از وضو داشته باشد؟
پاسخ: هدف و مقصود از وضو آن است که خواب علی الوجه الکامل صورت پذیرد. یعنی خواب او، خواب مکروه نباشد. برای آن که کراهت خواب از بین برود و علی الوجه الکامل صورت پذیرد، وضو را انجام میدهد. در نتیجه این وضو، مبیح صلاة نیست. زیرا یا به این دلیل که:
۱) غایت و هدف و مقصود از این وضو، خوابیدن است و خوابیدن، حدث میباشد. چگونه وضویی که هدف و مقصودش خوابیدن است، مبیح و رافع حدث باشد؟! زمانی که مقصود از وضو، خواب است که خودش حدث است و نه رافع حدث؛ چگونه این وضو رافع حدث و مبیح نماز باشد؟!
۲) آنچه که مبیح صلاة برای شخص جنب میباشد؛ فقط غسل است. یعنی بدون غسل، چیز دیگری نمیتواند رافع حدث و مبیح صلاة برای شخص جنب باشد. بنابر این، وضو برای شخص جنب نمیتواند رافع حدث و مبیح صلاة باشد. به نظر میرسد که این بیان قابل دفاعتر باشد.
مورد سوم از مکروهات شخص جنب:
خضاب کردن به حنا برای شخص جنب، مکروه است. مکروه است که شخص قبل از غسل جنابت، حنا کند.
همچنین مکروه است که شخص هنگامی که مختضب (حنا روی سر یا دست و پا دارد) است، جنب شود. به عبارت دیگر، جنب شدن در هنگام خضاب به حناء، مکروه است. علاوه بر این که بعد از جنب شدن، خضاب کردن نیز مکروه است.
در واقع دو چیز مکروه است:
۱) اول جنب شود و قبل از انجام غسل، به مثل حنا، خضاب کند و پس از خضاب، غسل را انجام دهد.
۲) اول خضاب کرده و در حالی که خضاب کرده و روی سر، حنا دارد و هنوز شسته نشده است، در حال اختیار جنب شود و بعد از آن غسل کند.
مورد چهارم از مکروهات شخص جنب:
قرائت بیش از هفت آیه از آیات قرآن در جمیع مدت جنابت، برای شخص جنابت مکروه است. پیشتر بیان شد که قرائت سور عزائم (حتی بخشی از سور و حتی بخشی از بسم الله الرحمن الرحیم به نیت قرائت سور عزائم) جایز نیست. اما غیر از چهار سوره (که سجده واجبه دارند) قرائت سور دیگر قرآن، اشکال ندارد اما قرائت بیش از هفت آیه از آیات قرآن کریم، مکروه است.
سوال: اگر یک آیه، بیش از هفت بار خوانده شود یا یک سوره که سه آیه دارد را چند بار قرائت کند، آیا در این صورت نیز صدق قرائت بیش از هفت آیه میکند یا خیر؟
مرحوم شهید تنها میفرماید وجهان و از مسئله عبور میکند. تفسیر وجهان به شرح ذیل است:
۱) از طرفی بالاخره صدق هفت آیه میکند و باید قائل به کراهت شد.
۲) از طرف دیگر میتوان گفت که اخبار هفت آیه انصراف دارد به آیات متعدد و غیر تکراری نه بصورتی که یک آیه را متکرراً قرائت کند. لذا روایتی که دلالت بر نهی از قرائت بیش از هفت آیه دارد؛ ظاهر در آن است که بیش از هفت آیه مجزا و جداگانه را قرائت کند. بر این اساس اگر یک آیه را بیش از هفت بار تکرار کند، مرتکب کراهت نمیشود.
مکروه پنجم از مکروهات شخص جنب:
عبور کردن در مساجد نیز مکروه است. در جلسات گذشته بیا شد که عبور کردن از مسجد الحرام و مسجد النبی برای شخص جنب جایز نیست. اما عبور کردن از مساجد غیر این دو مسجد، مکروه است. البته اگر مسجد، یک در داشته باشد و شخص جنب، وارد مسجد شود و در مسجد دور بزند و از همان در خارج شود؛ آیا عبور کردن صادق است یا خیر؟
مرحوم شهید میفرماید: جا دارد که این عمل را مصداق عبور کردن بدانیم و قائل شویم که این کار جایز است و اشکالی ندارد؛ هرچند که مکروه است. البته اگر کسی وارد مسجد شود و مکث نکند اما در مسجد قدم بزند و از سمتی به سمت دیگر مسجد برود، مصداق توقف میشود و دچار عمل حرام شده است.
بنابر این سه صورت در این مسئله وجود دارد:
۱) مسجد دو درب دارد و شخص جنب از یک درب وارد و از درب دیگر خارج میشود؛ بدون آن که در مسجد مکث کند. این صورت اگر در غیر مسجد الحرام و مسجد النبی باشد، قطعا جایز و بیاشکال است.
۲) مسجد یک درب دارد و شخص جنب داخل در مسجد میشود و بدون آن که مکث کند، در مسجد دوری میزند و از همان درب خارج میشود. این صورت محل اختلاف است. مرحوم شهید معتقد است که جا دارد این صورت را ملحق به عبور از مسجد کنیم و قائل به کراهت این عمل شویم.
۳) شخص جنب، وارد مسجد میشود (خواه مسجد یک درب داشته باشد یا بیشتر) اما دائما از این سمت مسجد به سمت دیگر، بدون آن که مکثی داشته باشد، میرود. مرحوم شهید میفرماید: این صورت قطعا مصداق توقف در مسجد است و صدق عبور نمیکند. لذا انجام این عمل حرام است.