دسته بندی مطالب چند روز گذشته
مرحوم شیخ انصاری بحث را در دو مقام قرار دادند:
- متکافئین
- متراجحین
در متکافئین بررسی کردیم که مقتضای اصل اولی چیست، مقتضای اصل ثانوی چیست.
در مقتضای اصل اولی چهار احتمال دادند:
- تساقط
- تخییر
- توقف
- احتیاط
در مقتضای اصل ثانوی سه احتمال دادند:
- خذ ما وافق منهما الاحتیاط
- خذ بالاحتیاط و إن خالفهما
- إذاً فتخیر
کاملا توجه کردید که آن چهار احتمالی که به حسب اصل اولی بود، شیخ انصاری توقف را اختیار کردند چون ایشان تمام امارات را از باب طریقیت حجت میدانند و میفرماینند مقتضای اصل اولی بنابر طریقیت عند تعارض الخبرین التوقف است. این مختار شیخ انصاری در متکافئین به حسب اصل اولی بود.
اما به حسب اصل ثانوی که سه احتمال بود، احتمال سوم را اختیار کردند، همان قانون إذاً فتخیر، لذا روی هم رفته عقیده ایشان این شد که وقتی دو خبر تعارض میکنند و هر دو مساوی هستند قاعده اولیه این است که توقف کنیم و به اصل رجوع کنیم، اصل ثانوی میگوید إذاً فتخیر. این تمام کلام ایشان در متکافئین بود.
در متراجحین مقتضای قاعده اولیه و مقتضای قاعده ثانویه چیست؟
در گروه متراجحین که دو خبر هستند و یکی راجح و دیگری مرجوح است، یکی بر دیگری مزیت، در دارد مقتضای اصل اولی پنج احتمال است، چهار احتمال آن همان چهار احتمالی است که در متکافئین داده شد، تساقط و تخییر و توقف و احتیاط که فرقی بین متراجحین و متکافئین نیست، در اصل اولی همان چهار احتمال که در آنجا بود در اینجا هم است.
در متراجحین احتمال پنجمی است که در متکافئین این احتمال محلی نداشت و آن این است که یجب الاخذ بالراجح و طرح المرجوح، یعنی بگوییم قاعده اولیه، اصل اولی در متراجحین است که به راجح أخذ کنیم و مرجوح را طرح کنیم که در مجموع پنج احتمال شود.
وجه آن چهار احتمال بیان شد، در متکافئین که گفتیم، در متراجحین هم راجع به آن چهار احتمال هم همین است. فقط این احتمال پنجم که در متراجحین اضافه شده است، وجه آن چیست اگر کسی این احتمال داد؟ وجه آن که در کلمات شیخ اشاره شده است این است که وقتی یکی راجح است و دیگری مرجوح است راجح أقوی الدلیلین میشود و دیگری أضعف الدلیلین میشود، وقتی دو دلیل با یکدیگر تعارض کردند معلوم است انسان باید به أقوی أخذ کند و أضعف را رها کند. آن که مزیت دارد أقرب إلی الواقع است نسبت به دیگری.
اما اصل ثانوی در متراجحین چیست؟
عدهای میگویند ترجیح واجب است، یعنی به راجح أخذ میکنیم و مرجوح را طرح میکنیم. همان احتمالی که به حسب اصل اولی هم داده شد، الاخذ بالراجح، اصل ثانوی هم همین است، ائمه هم همین را فرمودند یعنی أخذ به راجح و طرح مرجوح.
عده دیگری گفتند ترجیح نه واجب است و نه مستحب، متکافئین کالمتعادلین هستند، إذاً فتخیر است.
بعضیها هم گفتند ترجیح واجب نیست بلکه مستحب است یعنی بهتر است انسان راجح را أخذ کند و میتواند به أحدهما هرکدام که شد أخذ کند، به حسب اصل ثانوی این اقوال است.
خلاصه مطلب: در متراجحین به حسب اصل اولی پنج احتمال بود و به حسب اصل ثانوی مثلا سه احتمال بود. در مجموع هشت احتمال داده شد.
در التحقیق میخواهیم ببینیم مرحوم شیخ کدام یک را قبول میفرمایند؟