مقدمه چهارم انسداد
در مقدمه چهارم مرحوم آخوند سه تا مطلب را بیان میکنند یک مطلب اینکه حالائی که اهمال احکام جایز نیست، احتیاط تام در جمیع اطراف علم اجمالی این واجب نیست. حالا علت آنها را بعداً میگویند.
این که بگوییم حالا که ما علم اجمالی داریم به یک سری واجبات و محرمات در میان اخبار و غیر اخبار بگوییم یک احتیاط تامی کنیم، هر چیزی را که ظن به وجوب او داریم یا شک به وجوب او داریم یا وهم به وجوب او داریم به آن عمل کنیم. این واجب نیست.
مطلب دوم در این مقدمه چهارم این است که رجوع به اصل عملی هم جایز نیست. ما بخواهیم به اصاله البرائة رجوع کنیم، به استصحاب عدم تکلیف رجوع کنیم، به اصالة التخییر رجوع کنیم. این رجوع به اصل هم جایز نیست و مطلب سوم عدم جواز رجوع به مجتهد انفتاحی است.
یعنی مجتهد انسدادی و کسی که قائل است به اینکه باب علم و باب علمی منسد است این حق ندارد بگوید حالا من در مسائل و احکام شرعیه رجوع میکنم به مجتهد انفتاحی. آنی که باب علم یا علمی را مفتوح میداند من تبعیت کنم از فتاوای او. این هم جایز نیست.
مقدمه پنجم انسداد
مقدمه پنجم این است که ترجیح مرجوح بر راجح قبیح است.
اینجا باید از مجموع مقدمه چهارم و پنجم یک نتیجه گیری کنیم، البته به ضمیمه آن سه مقدمه دیگری که بیان شد.
برای توضیح مطلب انسدادیها میخواهند بگویند که ما باید احکام شرعی و تکالیف را امتثال کنیم.
اقسام امتثال
امتثال دو نوع است؛ یک «امتثال عقلی» داریم و یک «امتثال شرعی» داریم.
امتثال عقلی پنج قسم دارد و امتثال شرعی سه قسم دارد.
پنج قسم امتثال عقلی
اما پنج قسم امتثال عقلی: اولین آنها؛ امتثال علمی تفصیلی است. امتثال علمی تفصیلی یعنی آنچه را که تفصیلا میدانیم واجب است و علم داریم که واجب است انجام دهیم، یا آنچه را که علم داریم حرام است، ترک کنیم.
دومین قسم؛ امتثال علمی اجمالی است. امتثال علمی اجمالی همان است که ما از آن به احتیاط تعبیر میکنیم.
سومین قسم؛ امتثال ظنی است. یعنی هر چیزی را که ظن به وجوب او پیدا کردیم امتثال کنیم، و هر چیزی را که ظن به حرمت پیدا کردیم ترک کنیم.
چهارمین قسم؛ امتثال شکی؛ یعنی هر چه را که شک در وجوب آن داریم امتثال کنیم، و هر چه را که شک در حرمت آن داریم اجتناب کنیم.
پنجمین قسم؛ امتثال وهمی: هر چه را که توهم به وجوب آن کردیم را امتثال کنیم و هر چیزی که توهم به حرمت آن کردیم را هم اجتناب كنیم.
این پنج قسم امتثال عقلی؛ ۱ـ علمی تفصیلی ۲ـ علمی اجمالی ۳ـ ظنی ۴ ـ شکی ۵ـ وهمی.
سه قسم امتثال شرعی
اما «امتثال شرعی»؛ آن هم سه قسم است که در اینجا به آن اشاره میکنیم:
قسم اول؛ امتثال به آن طریقی است که عنوان ظن خاص را دارد و ما از آن به طریق علمی تعبیر میکنیم. یعنی دلیل قطعی بر اعتبار و حجیت آن داریم.
قسم دوم؛ این است که در هر مسئلهای رجوع کنیم به اصلی که مناسب با آن مسئله است. أصالة البرائه، اگر مورد برائت است. أصالة الاحتیاط یا استصحاب یا تخییر. این هم یک نوع امتثال شرعی است.
قسم سوم؛ این است که به فتوای مجتهد انفتاحی رجوع کنیم.
پس ما مجموعاً هشت قسم امتثال داریم.
مرحوم آخوند در اینجا میفرماید که انسدادیها بعد از اینکه در مقدمه دوم آمدند امتثال شرعی اول را رد کردند، یعنی در مقدمه دوم گفتند ما ظن خاص نداریم، در این مقدمه چهارم و پنجم هم، از این هشت قسم امتثال، که حالا یک قسمش با مقدمه دوم رفت، آن بقیهاش را هم در این مقدمه چهارم و پنجم از بین بردند، فقط یک قسم باقی میماند و آن امتثال ظنی تفصیلی است.
امتثال ظنی یعنی هر چیزی را که ما ظن به وجوب آن پیدا کردیم را امتثال کنیم و هر چیزی را که ظن به حرمت آن پیدا کردیم از آن اجتناب کنیم.
رجوع به اصل و رجوع به فتوای مجتهد انفتاحی، این در مقدمه چهارم از بین میرود.
در مقدم پنجم امتثال مشکوک و امتثال وهمی از بین میرود. چون اگر بخواهیم بگوییم امتثال مشکوک و وهمی را انجام دهیم، ترجیح مرجوح بر راجح لازم میآید. پس فقط میماند امتثال ظنی.
این خلاصه مقدمات انسداد با این توضیحی که عرض کردیم و این نتیجهای را که میخواهند از آن بگیرند، که نتیجهاش این میشود بعد از تمامیت این مقدمات انسداد و صحت این مقدمات، نتیجه این میشود که مجتهد اگر ظن به یک وجوبی پیدا کرد از هر طریقی، چه از راه خبر یا غیر خبر، یا ظن به یک حرمتی پیدا کرد از هر طریقی، این ظن برای مجتهد حجیت دارد.
البته اینجا دو تا مطلب مطرح است:
یک مطلب این است که مثل مرحوم آخوند و عده زیادی میآیند در تمامیت و صحت بعضی از این مقدمات انسداد خدشه میکنند و اگر در صحتش خدشه شد دیگر این مقدمات این نتیجه را ندارد. این یک راه.
مطلب دوم این است که بعضی گفتند بر فرض تمامیت و صحت این مقدمات انسداد، نتیجهاش عمل به مظنون من باب الاحتیاط است، نتیجهاش حجیت ظن نیست. بین این دوتا فرق وجود دارد، که بعدا عرض میکنیم.