در بحث صلاة مسافر بیان شد که شرط اول، قصد مسافت شرعی است. یعنی اگر نماز مسافر بخواهد قصر شود باید قصد مسافت داشته باشد. مسافت را ۸ فرسخ تعیین کردیم. یعنی اگر از ابتدا قصد داشته باشد که ۸ فرسخ را طی کند، نماز قصر میشود.
مرحوم شهید میفرماید: غیر از ۸ فرسخ، بحث دیگری را برخی از فقها در مسئله مسافت مطرح میکنند. اگر شخصی، ۴ فرسخ قصد کند به شرط این که قصد رجوع و برگشت از همان سفر را داشته باشد. قصد رجوع بصورت متصل باشد، عرفا. اگر در روز سفر را شروع میکند در همان روز برگردد یا اگر در شب سفر را شروع میکند در همان شب برگردد. یا ملفق منهما باشد. یعنی بین روز و شب. مثلا در محل برگشت یک ساعتش در روز باشد و یک ساعت آن در شب باشد. اگر عرفا متصلا بر گردد. مثلا روز سفر را شروع کرده و در شب برمی گردد اما عرفا متصل محسوب میشود. بنابر این، اگر مسافر، متصلا برگردد، ۴ فرسخ که برود به جهت آن که ۴ فرسخ برگشت به آن اضافه میشود و مجموعا ۸ فرسخ میشود، اگر چنین ارادهای داشته باشد، نماز قصر میشود. اما اگر متصل نباشد. به این معنا که در اول روز حرکت کند و در آخر شب برگردد. یا در اول شب برگردد و در آخر روز برگردد که چندین ساعت فاصله میشود. در این صورت، هرچند که ۴ فرسخ میرود و ۴ فرسخ بر میگردد اما طبق این نظر نماز قصر نمیشود. مرحوم شهید میفرماید: این نظر، نظر مشهور است.
نسبت به بحث ۴ فرسخ نکتهای را باید بیان کرد. در روایات، اخبار صحیحهای وجود دارد که دال بر آن است که ۴ فرسخ برای قصر نماز کافی است. یعنی همین که کسی اراده مسافرت ۴ فرسخی کند، نمازش قصر میشود. بدون این که قید اراده رجوع متصلا را در روایات بیان کرده باشد. مثلا در روایتی چنین بیان شده است: عَنْ زُرَارَةَ عَنْ أَبِي جَعْفَرٍ عَلَيْهِ اَلسَّلاَمُ قَالَ: اَلتَّقْصِيرُ فِي بَرِيدٍ (نماز در یک برید قصر میشود. مراد از برید یعنی مسافتی که پیک در یک روز طی میکند. سپس امام عليهالسلام فرمودند:) وَ اَلْبَرِيدُ أَرْبَعَةُ فَرَاسِخَ. (برید برابر است با ۴ فرسخ.)
امام عليهالسلام در این فرمایش، نفرمودند که به شرط این که اراده رجوع داشته باشد متصلا. بلکه ممکن است که شخص در اول روز حرکت کند و در آخر شب برگردد یا چند روز بعد برگردد.
آنچه که در بحث ۴ فرسخ بیان شد، یک نظر در این مسئله بود. در مجموع در این بحث ۴ فرسخ، ۴ نظر وجود دارد که یک نظر بیان و ۳ نظر دیگر نیز مطرح است.
نظر دوم: جماعتی از فقها بر اساس روایات مطلقهای که وجود دارد و یک نمونه از آن بیان شد، معتقدند که ملاک همان ۴ فرسخ است، بدون قید اراده رجوع متصلا. یعنی لازم نیست که شخص اراده رجوع متصل را داشته باشد تا نماز قصر شود. البته این جماعت هرچند که قائلند ملاک ۴ فرسخ است اما اگر اراده ۴ فرسخ داشته باشد، مخیر بین قصر و اتمام است. یعنی اگر خواست میتواند نماز را قصر اقامه کند و اگر خواست میتواند که نماز را تمام بخواند.
سوال: چرا مسافر را مخیر کردهاند؟
پاسخ: از طرفی روایات ۴ فرسخ، وجود دارد و از طرف دیگر، روایات ۸ فرسخ وجود دارد. قطعا اگر شخصی، اراده ۸ فرسخ را داشته باشد، نمازش قصر میشود و مخالفی وجود ندارد. اما بین ۴ فرسخ و ۸ فرسخ برای جمع بین روایات، قائل میشویم که بعد از ۴ فرسخ، شخص مخیر بین قصر و اتمام است. اما بعد از ۸ فرسخ قطعا قصر است و تا قبل از ۴ فرسخ اگر اراده ۴ فرسخ را نداشته باشد، قطعا نماز تمام است. اما اگر اراده ۴ فرسخ به بالا و کمتر از ۸ فرسخ را داشته باشد، مخیر است که نماز را به قصر یا اتمام اقامه کند.
این نظر را هم در نماز و هم در روزه مطرح کردهاند. یعنی شخص اگر بین ۴ تا ۸ فرسخ را اراده کرده باشد هم نماز را میتواند بصورت قصر یا تمام اقامه کند و هم روزه را میتواند بگیرد و میتواند افطار کند.
نظر سوم: نظر دیگر همان نظر قبلی است با یک تفاوت. یعنی اینها اکتفا به ۴ فرسخ کردهاند بطور مطلق، بدون این که قید اراده رجوع متصلا را لحاظ کنند. اما گفتهاند که اگر ۴ فرسخ تا ۸ فرسخ را اراده کند، مخیر در قصر و اتمام نماز است اما روزه را نمیتواند افطار کند. بلکه برای افطار کردن روزه باید از ابتدا همان ۸ فرسخ را اراده کرده باشد. اما اگر ۶ فرسخ را اراده کرده بود، در نماز مخیر بین قصر و اتمام است اما در روزه کافی نیست.
نظر چهارم: اخبار صحیحه که ۴ فرسخ را بطور مطلق مطرح فرمودهاند، مشهور فقها، حمل کردهاند بر کسی که اراده رجوع داشته باشد، متصلا. فقها چنین بیان فرمودهاند: روایات ۸ فرسخ مربوط به صورتی میشود که اراده رجوع نداشته باشد. اما روایاتی که ۴ فرسخ را بیان فرمودهاند را حمل بر صورتی که اراده رجوع متصلا داشته باشد، میشود. طرفداران این نظر، دو دسته شدهاند.
الف) برخی قائلین قول اول هستند. اینها قائل به وجوب قصر هستند. یعنی اگر شخص، اراده رجوع متصلا داشته باشد، قصر نماز واجب است و باید نماز را قصرا اقامه کند.
ب) برخی دیگر قائل به تخییر بین قصر و اتمام هستند. یعنی اگر شخص، اراده رجوع متصلا داشته باشد، میتواند نماز را بصورت قصر یا اتمام اقامه کند. اما اگر اراده رجوع نداشته باشد باید حتما نماز را بصورت تمام اقامه کند. این نظر چهارم در مسئله میشود.
در پایان مرحوم شهید میفرماید: در روایات، روایتی وجود دارد که دفع میکند جمع و حملی که در نظریه چهارم، مطرح شد.