مرحوم شهید، پس از ذکر پنج رکن، در عبارت السجدة معا، اشکالی را مطرح فرمود. در خصوص این اشکال، دو پاسخ ارائه فرمود که در نهایت هر دو اشکال را مردود دانست. در حقیقت تا کنون اشکال مطرح شده در مورد السجدة معا، بیپاسخ ماند. مرحوم شهید، مطلب دیگری را مطرح میکند که در ذیل بیان میشود.
چنانچه بیان شد، زیاد شدن و کم شدن سهوی ارکان نماز، سبب بطلان نماز میشود. مرحوم شهید ثانی در خصوص این مطلب میفرماید: شهید اول در مورد بطلان نماز به سبب نقصان ارکان نماز، بیانی فرمود. (مرحوم شهید اول فرمود: أو ترك أحد الأركان الخمسة ولو سهواً. ترک یکی از ارکان خمسه یعنی نقصان آن رکن و مصلی باید ترک کند، ترک احد ارکان را. به عبارت دیگر، مصلی نباید ارکان را ناقص کند.) اما سخنی از زیاده ارکان بیان نفرمود. در حالی که لازم بود مرحوم شهید اول، زیاده احد ارکان را ذکر میکرد. چرا این نکته را بیان نفرمود؟
مرحوم شهید ثانی به این اشکال چنین پاسخ میفرماید: مرحوم شهید اول با عدم ذکر زیاده رکن به عنوان یکی از تروک، در صدد توجه دادن به این نکته بوده است که نسبت به زیاده رکن، کلیتی وجود ندارد که هر زیاده رکن، سبب بطلان نماز میشود. بلکه هر زیاده رکنی، سبب بطلان نماز نمیشود. در بسیاری از موارد این قاعده، تخلف پذیر است؛ هر چند که زیاده رکن، بصورت عمدی باشد. به عبارت دیگر، هرچند در بسیاری از موارد، زیاده رکن سبب بطلان نماز میشود اما در برخی از موارد که کم نیستند، زیاده رکن، سبب بطلان نماز نمیشود و به دلیل این که موارد استثناء کم نیستند، مرحوم شهید اول، این مورد را ذکر نکرده است.
مرحوم شهید ثانی، شش مورد را به عنوان نمونه ذکر میکند که در این شش مورد، زیاده رکن محقق میشود اما باعث بطلان نماز نیست. موارد نمونه به شرح ذیل هستند.
۱) نیت: نیت یعنی این که مصلی قصد انجام نماز داشته باشد. قصد وجوب و استحباب، قصد تمییز، قصد وجه، قصد قربت باید داشته باشد. اگر مصلی، در اول نماز نیت کرد، بعد از سوره حمد و در رکوع، نیت نماز کرد (نیت نماز را به تعدد انجام داد) مسلما باعث بطلان نیست. نه تنها باعث بطلان نیست بلکه این که نیت نماز را تا پایان نماز در ذهن داشته باشد، بهتر است. به تعبیر دیگر، هرچند، نیت از ارکان نماز است اما زیاده آن باعث بطلان نماز نیست.
چرا زیاده نیت، باعث بطلان نیست؟
اصل اولیه در نیت آن است که مصلی، نیت را از ابتدای نماز تا انتهای نماز استدامتا داشته باشد. اما به جهت این که معمولا ممکن نیست نیت بصورت استدامی حقیقی وجود داشته باشد، شارع مقدس فرموده استدامه حکمی کافی است. منظور از استدامه حکمی، به این معنا است که از ابتدا تا انتهای نماز، نیت منافی نماز، نداشته باشد. یعنی اگر نیت قطع نماز را بکند، نمازش باطل میشود؛ اما صرف این که نیت منافی نماز نداشته باشد، کافی است.
با این تفسیر، هنگامی که مصلی، نیت را تجدید میکند در حقیقت نیتهای دیگر تأکید میشوند و برگشت به همان چیزی است که از ابتدا لازم بود و به استدامه نیت بصورت حقیقی، نزدیکتر است. لذا نمیتوان گفت که زیاده نیت در این موارد، مبطل نماز است.
۲) نیت به همراه تکبیرة الاحرام: گاهی مصلی، نیت همراه تکبیرة الاحرام دارد (اضافه بر نیت ابتدایی و تکبیرة الاحرام اولی) اما نمازش باطل نمیشود. دو مثال برای این مورد بیان شده است.
الف) اگر شخصی، بین رکعت سوم و چهارم شک کرد، باید بنا را بر رکعت چهارم بگذارد اما یک رکعت نماز احتیاط بخواند. یعنی هنگامی که سلام داد، قیام کند، نیت کند و تکبیرة الاحرام بگوید و حمد را قرائت کند، سپس تشهد و سلام را بگوید. اگر کسی این کار را انجام داد و بعدا مشخص شود نمازی که بین رکعت سوم و چهارم شک کرده بود، سه رکعت بوده است. در این صورت، یک رکعت نمازی که قرائت کرده است، مکمل آن نماز میباشد. یعنی نماز چهار رکعتی او به همراه یک رکعتی که بعدش اقامه کرده است، تکمیل میشود. این در حالی است که یک نیت و تکبیرة الاحرام در اول نماز داشت و یک نیت و تکبیرة الاحرام دیگر در اول نماز دوم داشت. در این صورت، هرچند نیت و تکبیرة الاحرام اضافه شد اما نماز باطل نیست.
ب) در نماز سه رکعتی، در رکعت دوم پس از قرائت تشهد، اشتباها سلام داد. مصلی هم از افرادی است که نماز مغرب و عشا را پشت سر هم اقامه میکند. یعنی بین آنها تسبیحات یا دعا نمیخواند. یعنی هنگامی که نماز مغرب را تمام میکند، بدون این که عمل منافی انجام دهد، قیام میکند و نیت نماز عشا میکند و تکبیرة الاحرام میگوید. هنگامی که نماز عشا را شروع کرد و قبل از رکوع رکعت اول نماز عشا، یادش آمد که نماز مغرب را دو رکعتی خوانده است. فقها فرمودهاند در این صورت، همین نمازی که به عنوان رکعت اول نماز عشا است، رکعت سوم نماز مغرب قرار دهد.
۳) قیام: اگر کسی مانند مصنف بنابر ظاهر عبارت کتاب، مطلق قیام را رکن بداند، در این صورت قیام زیادی، مبطل نماز نیست. مثلا مصلی در رکعت دوم باید تشهد بخواند اما فراموش کرد و قیام کرد. قبل از رکوع رکعت سوم، یادش آمد که تشهد نخوانده است. در این صورت باید بنشیند و تشهد را بیان کند و دوباره برای رکعت سوم، قیام کند. در این صورت، یک قیام، اضافه شده است. اما نماز او باطل نمیشود.