١٧ ـ میان نهاد وگزاره فاصله نیندازیم

نهاد وگزاره باید پی یکدیگر بیایند وجز هنگام ضرورت ، آن هم به کوتاهی ، میان آن دو فاصله نیفتد. فاصله نامناسب وزیاد میان نهاد وگزاره ، جمله را زشت ودشوار می کند. مثال :

شیخ طَبرسی (١) که برخی او را منسوب به طَبْرِس (معرّب تفرش) وبعضی منسوب به طَبَرستان می دانند ولذا گروهی نامش را طَبْرِسی وگروهی هم طَبَرْسی می خوانند ، دارای چند اثر تفسیری است.

صحیح :

شیخ طَبرسی دارای چند اثر تفسیری است. برخی او را منسوب به طَبْرِس (معرَّب تفرش) می دانند ولذا طَبْرِسی می خوانند. عدّه ای هم وی را منسوب به طَبَرستان می شمارند ولقبش را طَبَرْسی تلفّظ می کنند.

این جمله نیز مثالی است برای فاصله نامناسب میان نهاد وگزاره :

اصل پنجاه وششم قانون اساسی که می گوید حاکمیت مطلق بر جهان وانسان از آنِ خدا است ، مُلْهَم از جهان بینی قرآنی است.

صحیح :

طبق اصل پنجاه وششم قانون اساسی ، حاکمیت مطلق بر جهان وانسان از آنِ خدا است. این اصل از جهان بینی قرآنی الهام گرفته شده است.

در جمله زیر نیز نهاد بسیار طولانی شده است وبرای اصلاح جمله باید ساختار آن را تغییر داد والبتّه در فعل های جمله هم تصرّف کرد :

آنچه در شیوه عمل مسؤولان معمول است که از مردم کناره گیری کنند وتنها در اتاق های دربسته وبا جمعی خاص از معاونان ومشاوران در تماس باشند ودر نتیجه از همه جا بی خبر بمانند ، از نظر امام علی (علیه السلام) محکوم است. (٢)

صحیح :

از نظر امام علی (علیه السلام) ، این شیوه عمل مسؤولان محکوم است که از مردم کناره گیری کنند وتنها در اتاق های دربسته وبا جمعی خاص از معاونان ومشاوران در تماس باشند واز همه جا بی خبر بمانند.

__________________

١ ـ صحیح واصیل : تبرسی.

٢ ـ سیاست ومدیریت از دیدگاه امام علی (علیه السلام) / ١١٦.

۳۹۱۱