رودخانه ای به آن نمی ریزد ، بلکه رود پرآبی نیز از آن سرچشمه می گیرد. آب این دریاچه از چشمه های متعدّدی که در کف آن می جوشد ، حاصل می شود. نام این دریاچه که از زیبایی های دیدنی کشور ما است ، «زریوار» است. زریوار را در زمستان ها لایه ضخیمی از یخ می پوشاند ، به طوری که می توان روی آن راه رفت. اطراف دریاچه محلّ مناسبی برای زندگی پرندگانی چون مرغ سقّا ، فلامینگو ، ومرغابی است. این دریاچه در نزدیکی مریوان واقع شده ویکی از صدها منظره دیدنی استان کردستان است. (١)

دو. تشبیه

تشبیه (٢) غالباً در خاطرها تأثیری قوی دارد ، زیرا ذهن را از آنچه پنهان است به چیزی راهنمون می شود که آشکار است. واین ، خود ، به خاطرِ خواننده آسایش می بخشد :

تشبیه ، چیزی را از آنچه هست ، در وصفی خاص ، عظیم تر وبزرگ تر می نماید یا زیباتر. ویا این که در مجال کوتاه وتنگنای عبارات کم ، صفات وخصوصیات بیشماری را در مورد چیزی ثابت می کند. واز همه مهم تر ، جنبه تخیلی وتصویری تشبیه است … از رهگذر تشبیه ، چیزهای گنگ وعناصر بی زبان طبیعت به سخن درمی آیند ودر جمادات ، زندگی را احساس می کنیم. (٣)

تشبیه دارای چهار پایه است :

یک. آنچه آن را به چیزی تشبیه می کنیم : مشبَّه؛ که همواره در جمله می آید.

دو. آنچه چیزی را به آن تشبیه می کنیم : مشبَّهٌ به؛ که همواره در جمله می آید.

سه. واژه شباهت نما : اَدات تشبیه؛ که گاه در جمله می آید وگاه نمی آید.

چهار. مورد وجلوه مشترک در مشبَّه ومشبَّهٌ به : وجه شَبَه که معمولاً در جمله نمی آید.

برای نمونه ، دراین تشبیه ، پایه ها را ذکر می کنیم :

فاطمه سلام اللّه علیها به کودک خویش خیره گشته بود وگهواره اش را با پای خود حرکت می داد. گهواره ، همچون قایقی بر دریاچه ای آیینه گون ، آرام در رفت وآمد بود. (٤)

یک. مشبَّه : گهواره.

دو. مشبَّهٌ به : قایقی بر دریاچه ای آیینه گون.

سه. ادات تشبیه : همچون.

__________________

١ ـ برگرفته از : فارسی ، سال دوم راهنمایی تحصیلی (شماره ١١٥) ، ص ٩٢.

٢ ـ elimis.

٣ ـ محمّدرضا شفیعی کدکنی : صور خیال در شعر فارسی ، آگاه ، ١٣٥٨ ، ص ٦١.

٤ ـ بهشت ارغوان / ٩٧.

۳۹۱۱