خورده بود ، نزد او آوردند. ابوبکر از او پرسید : آیا شراب خوردی؟ او پاسخ داد : بلی!

گفت : شراب حرام است ، چرا آن را خوردی؟

پاسخ داد : از وقتی که من مسلمان شدم ، خانه ام در میان قومی بود که شراب می خوردند وآن را حلال می دانستند ، واگر می دانستم حرام است ، نمی خوردم!

ابوبکر رو کرد به عمر وگفت : درباره این مرد چه می گویی؟

عمر پاسخ داد : مسئله مشکلی است ، تنها ابوالحسن (علی) می تواند آن را حل کند.

ابوبکر به غلامش دستور داد که علی را به مجلس او دعوت کند.

عمر گفت : علی در خانه خود قضاوت می کند. ناگزیر مرد متهم را نزد علی عليه‌السلام بردند در حالی که سلمان نیز آن ها را همراهی می کرد. سلمان قضیه را برای حضرت نقل کرد. علی عليه‌السلام به ابوبکر گفت : این مرد را به مجالس مهاجران وانصار بفرست ، تا از آن ها سؤال شود که آیا کسی از آن ها آیه حرمت شراب را برای این مرد خوانده است یا نه؟ اگر کسی این آیه را برای او خوانده ، شهادت بدهد ، واگر آیه تحریم شراب برای وی خوانده نشده ، او بی گناه است. ابوبکر به این توصیه عمل کرد وچون هیچ کس شهادت نداد ، او را آزاد کرد.

سلمان عرض کرد : ارشادشان کردی ، حضرت فرمود : خواستم تأکید این آیه را درباره خودم وآنان یادآوری کنم : ...أفمن یهدی إلی الحقّ أحقّ أن یُتَّبَعَ أمّن لا یهدّی إلاّ أن یُهدی فما لکم کیف تحکمون (۱). (۲)

ب. روزی از ابوبکر ، معنای آیه «وَفَکِهَهً وَأبّاً» (۳) را پرسیدند ، او اظهار

__________________

۱ ـ یونس : ۳۵ ، آیا کسی که به سوی حق رهبری می کند سزاوارتر است مورد پیروی قرار گیرد یا کسی که راه نشان نمی دهد مگر آن که خود هدایت شود ، شما را چه شده ، چگونه داوری می کنید؟

۲ ـ کلینی ، محمد بن یعقوب ، الفروع من الکافی ، ج ۷ ، ص ۲۴۹ و ۲۱۶۲۱۷.

۳ ـ عبس : ۳۱ ، ومیوه وچراگاه. آیات ماقبل ومابعد این آیه چنین است : ﴿أنّا صَبَبْنا الماء صَبّا * ثمّ شققنا

۷۵۸۱