بعضی دیگر از شیعیان مانند «حسین بن عبدالله نیشابوری» حاکم «بُست» و «سیستان» شد و «حکم بن علیا اسدی» به حکومت «بحرین» رسید. هر دو نفر به امام جواد عليه‌السلام خمس می پرداختند که حاکی از بستگی پنهانی آنان به امام نهم بود. (۱)

چنان که در بحث خردسالی امام جواد عليه‌السلام نوشتیم ، «علی بن اسباط» در دیدار با آن حضرت ، با دقت به قیافه امام نگریست تا آن را به ذهن خود سپرده در بازگشت به مصر ، برای پیروان امام در آن منطقه بیان کند واین ، نشان می دهد که امام در آن جا نیز پیروان وارادتمندانی داشته است.

می گویند : گسترش نفوذ تشیع در آن زمان ، در مصر ، بر اثر هجرت بسیاری از محدثان کوفه همچون «محمد بن محمد بن اشعث» ، «احمد بن سهل» ، «حسین بن علی مصری» و «اسماعیل بن موسی الکاظم» به مصر ، وفعالیت آنان در آن سرزمین بوده است. (۲)

مرحوم «کلینی» نقل می کند که حضرت جواد ، بنا به درخواست یکی از شیعیان بُست وسیستان ، طی نامه ای به والی این منطقه سفارش کرد که در اخذ مالیات ، بر او سخت نگیرد. والی که از پیروان امام بود ، نه تنها بدهی او بابت خراج را نگرفت ، بلکه اعلام کرد تا آن زمان که بر سرکار است او را از پرداخت خراج معاف خواهد کرد. علاوه بر این ، دستور داد برای او مستمرّی نیز تعیین کردند! (۳)

__________________

۱ ـ دکتر حسین ، جاسم ، تاریخ سیاسی غیبت امام دوازدهم ، ترجمه دکتر سید محمد تقی آیت اللّهی ، ص ۷۹.

۲ ـ دکتر جاسم حسین ، همان کتاب ، ص ۷۸.

۳ ـ فروع کافی ، ج ۵ ، ص ۱۱۱.

۷۵۸۱