آنان ایستاد وآن دو را سخت توبیخ کرد. (۱)

زهری در زمان حکومت عبدالملک بن مروان ، به منظور برخورداری از ثروت ورفاه دربار بنی امیه ، عازم دمشق شد واز علم ودانش خود هم چون نردبانی جهت دستیابی به ترقیات مادی ومناصب ظاهری استفاده نموده توجه عبدالملک را به خود جلب کرد ، عبدالملک او را مورد تکریم واحترام قرار داد ، برای او از بیت المال مقرری تعیین کرد ، بدهی هایش را پرداخت وخدمت گزاری در اختیارش قرار داد وبدین ترتیب زهری در ردیف نزدیکان وهم نشینان عبدالملک قرار گرفت. (۲)

«ابن سعد» می نویسد : کسی که زهری را وارد دربار عبدالملک کرد ، «قبیصه بن ذؤیب» مهردار مخصوص دفتر خلافت عبدالملک بوده است. (۳)

از این جا بود که پیوستگی زهری به دربار کثیف بنی امیه آغاز گردید. او طعم شیرین رفاه وتنعم وبرخورداری از لذات زندگی درباری را در دستگاه عبدالملک چشید ، لذا پس از او هم چنان در دربار فرزندان وی همچون ولید ، سلیمان ، یزید ، هشام وهم چنین در دربار عمر بن عبدالعزیز جای داشت.

«یزید بن عبدالملک» زهری را به منصب قضاء منصوب کرد. او ، پس از یزید ، در دستگاه حکومت «هشام بن عبدالملک» از احترام وموقعیت خاصی برخوردار شد وهشام او را معلم فرزندان خود قرار داد. وی این سمت را تا آخر عمر خود به عهده داشت (۴). هشام هشتاد هزار درهم قرض او را پرداخت. (۵)

«ابن سعد» می نویسد : زهری در «رصافه» نزد هشام رفت وپیش از آن مدت

__________________

۱ ـ شرح نهج البلاغه ، تحقیق : محمد ابوالفضل ابراهیم ، ج ۴ ، ص ۱۰۲.

۲ ـ ابن کثیر ، همان مأخذ ، ج ۹ ، ص ۳۴۱ و ۳۴۶.

۳ ـ الطبقات الکبری ، ج ۷ ، ص ۴۴۷ (شرح حال قبیصه).

۴ ـ ابن کثیر ، همان مأخذ ، ج ۹ ، ص ۳۴۱ ؛ ابن خلّکان ، وفیات الأعیان ، تحقیق : دکتر احسان عباس ، ج ۴ ، ص ۱۷۸.

۵ ـ ابن کثیر ، همان مأخذ ، ج ۹ ، ص ۳۴۳.

۷۵۸۱