وحکومت بازی کرده است ، نه خبر ی از عالم غیب آمده ونه وحیی نازل شده است»!!

آن گاه کینه های دیرینه خود را از سرداران اسلام ، که در جنگ بدر وزیر پرچم اسلام بستگان او را از دم شمشیر گذرانده بودند ، یاد کرده ، کشتن امام حسین عليه‌السلام را تلافی آن ماجرا معرفی کرد وگفت : «کاش بزرگان ما که در بدر کشته شدند ، امروز زنده بودند ومی گفتند : یزید دست مریزاد!». (۱)

یک سال معاویه یزید را با لشگری برای جنگ با رومی ها فرستاد (گویا می خواست وانمود کند که یزید تنها اهل بزم نیست ، اهل رزم نیز هست!) و «سفیان بن عوف غامدی» را با وی همراه نمود. یزید در این سفر زن محبوب ومورد علاقه خود «ام کلثوم» را همراه می برد. سفیان پیش از یزید ، با لشگریان وارد سرزمین روم شد وبر اثر بدی آب وهوا ، سربازان مسلمان در محلی به نام «غَذْقَذونه» (۲) به تب وآبله مبتلا شدند.

یزید که در راه ، در منزلی به نام «دیر مُرّان» (۳) در کنار «ام کلثوم» به استراحت وعیش ونوش پرداخته بود ، چون از این حادثه خبر یافت ، گفت :

ما اِن اُبالی بما لاقَت جُموعُهُم

بالغَذْقَذونه من حُمَّی ومن موم

اذا اتَّکَأْتُ عَلَی الأنْمَاطِ فی غُرَف

بدیر مُرّانَ عِندی ام کلثوم

من که در دیر مُرّان در میان غرفه ها بر بالش ها تکیه زده ام وام کلثوم در کنار من

__________________

۱ ـ حاج شیخ عباس قمی ، تتمه المنتهی فی وقایع ایام الخلفاء ، ص ۴۴.

۲ ـ غذقذونه نام ناحیه سرحدی میان شام وروم بوده است که طرطوس ومصیصه درآن واقع است.

۳ ـ دیر مرّان محلّی در نزدیک دمشق است. یاقوت حموی می گوید : «مرّان به ضمّ حرف اول ، تثنیه مرّ می باشد» (معجم البلدان ، ماده دیر). دیرهای مسیحی نشین در اطراف بلاد اسلام مرکز بدترین ووقیحترین انواع فسق وفجور وشراب خواری بوده است وهمه هوسرانان عصر اموی وعباسی برای استفاده از وسائل لهو ولعب به این مکانها که در اصل برای عبادت بوده است ، روی می آوردند. یزید نیز به همین جهت به دیر مران که مرکزی سرسبز وخرم وآماده برای فسق وفجور بوده ، رفته بوده است (عسکری ، سیدمرتضی ، نقش ائمه در احیاء دین ، ج ۶ ، ص ۷۲ (به نقل از : معجم البلدان والدیارات شابشتی).

۷۵۸۱